View Single Post
Vechi 31.07.2008, 23:48:14
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
DAR DE CE SA RESPECTAM DECIZIA SINODULUI CIND SI CEI DE LA aTHOS Zic ca fara CAINTA celor incriminati ,NU POATE EXISTA IERTARE.
Fara pocainta nu se justifica iertarea. Iata, insa, ca Sf. Sinod le-a dat-o. Eu unul cred ca s-a gresit si aprob initiativa celor care cer o repudiere publica a faptelor. Nu vad in asta o ambitie desarta, asa cum considera alti forumisti, ci un lucru folositor pentru ortodoxie. Din doua motive:
1. Cazurile "Corneanu si Drincec" vor fi luate drept precedent in cazul unor abateri similare din viitor. Solutionarea intr-un fel sau altul este importanta, va intra in jurisprudenta bisericeasca.
Este adevarat ca in hotararea Sf. Sinod se spune ca acum s-a admis o exceptie de la regula, care nu se va mai repeta in viitor. Sa aperam ca asa va fi.
2. Pentru binele ortodocsilor din cele doua eparhii. Ar fi fost mai bine ca cei doi episcopi sa fi fost inlocuiti cu altii atasati de ortodoxie fara nici un echivoc.

In Sf. Sinod, in ciuda aparentelor create de votul dat in favoarea iertarii celor doi, episcopii traditionalisti se afla inca in numar mare. Nu vreau sa dau nume, dar cred ca multi dintre noi stim ca exista episcopi al caror atasament fata de ortodoxie nu poate fi pus la indoiala si care ne inspira si pe noi. Cand s-a dezbatut in Sf. Sinod cazul celor doi episcopi, s-a purtat practic o negociere: o hotarare sinodala care interzice clar comuniunea in sacris cu cei din afara Bisericii Ortodoxe in schimbul iertarii celor doi episcopi. Cam asa s-a pus problema, incat taberei traditionaliste din sinod i s-a dat impresia ca a castigat ceva (o condamnare clara a intercomuniunii), induplecand-o sa accepte solutia patriarhului Daniel, asa-zisa iertare. De fapt interdictia intercomuniunii cu heterodocsii era un lucru stabilit de mult, iar "iertarea" ramane sa vedem ce roade va aduce. O buruiana daca nu este smulsa din radacina, ci retezata, va creste din nou. Mi-as dori sa ma insel in temerile mele legate de cei doi, dar din ce stiu pana acum, nu pot sa nu am unele temeri. E bine sa fim vigilenti.
Reply With Quote