of of of, pocaintza, pare ceva absurd, ceva din alta tzara, de pe marte... de unde o fi? cum se face? cine o cere? cui sa o aratzi? intrebari, discutzi shi iar discutzii!
Semnul lui Iona: "pocaitziva ca trei zile mai sunt shi cetatea va fi distrusa!"
saducheii shi fariseii: "da-ne un semn ca sa shtim vremile, ca daca e cerul rosh atunci maine ne va fi bine iar daca e rosh-posomorat atunci v-a fi furtuna"
Hristos: din aluatul fariseilor shi saducheilor sa nu mancatzi, ca acestui neam viclean shi desfranat nu li se va da altceva decat semnul lui Iona...
saducheii shi fariseii: "da-ne un semn din cer, arata-ne un semn..."
Domnul: Fatza cerului shtitzi sa o judecatzi dar vremile NU PUTETZI!
deci ucenicilor le-a zis, sa nu mancatzi din aluatul fariseilor shi saducehilor...
dar atunci ce o fi insemnand pocaintza? ca shtim ca s-a tot zis dar nimeni n-a auzit:
Pocaitzi-va!
Pocaitzi-va!
Pocaitzi-va!
ca iata ca acum a ajuns rau Dumnezeu ca in ziua de azi toate lucrurile ii sunt batjocurite shi intinate...
A mai strigat Dumnezeu: Nu mai pacatuitzi! ca in Cer e interzis pacatul, shi moartea...
noi inca n-am aflat ce este pocaintza, shi trebuie sa marturisesc ca ma uit mirat shi speriat la aceste indemnuri shi nu shtiu ce sa fac, raman perplex, consternat, incremenit...
s-a mai gasit un deshtept shi a intrebat, dar ce este pocaintza? asha cum a intrebat Pilat, dar ce este Adevarul? ; Hristos a tacut...
ca l-au mai intrebat shi maimarii siniedrului : Eshti tu Acela? Eshti Fiul lui Dumnezeu?
-Sunt! a raspuns Domnul... shi au urlat, a urlat in ei ceva shi shi-au rupt hainele... Nu puteau sa-l omoare, nu puteau ca nu era voie sa omori in zilele alea... deci ce vroiau de fapt de la Hristos?
ei hotarasera cu mult inainte ce vor face, dar acum ce era aceasta "judecata"?
pocaintza... ar spune unii... cautau sa se pocaiasca... ar spune altzii
l-au cercetat, l-au intrebat, s-au uitat curioshi shi shi-au rupt hainele de pe ei... ca la durere, ca la mort? dar unde era mortul? unde era durerea? ce auzeau ei? ce vedeau?
Fiul Omului a fost dat in mainile oamenilor faradelegii a oamenilor rai... l-au batjocurit shi l-au osandit la moarte...
pocaitzi-va! rasuna inca de peste tot... ca un indemn la ruperea hainelor shi imbracarea in sac shi trairea in cenushe...
dar ce inseamna pocaintza? ce vrea sa insemne aceasta Tainica chemare lansata catre oameni? trimisa din ceruri... trimisa din gura in gura...
Pocaitzi-va caci Imparatzia Cerurilor s-a apropiat!
Ce este acest indemn spre ingrozitoarea ingrozire a apropierii Imparatziei Cerurilor?
Trei zile mai sunt shi cetatea va fi distrusa... despre care cetate era vorba in cazul saducheilor shi al fariseilor? shi ce aluat faceau ei spre a fi dat ca mancare lui Israel? unde te potzi feri de acest aluat, cum sa nu mananci din el shi cum sa nu ceri semne ale vremilor pe baza semnelor fetzei Cerului? ...
Dar pocaintza, aceasta taina rushinoasa shi dureroasa... pocaintza... acest ecou ce inca nu a sosit la urechile noastre ce spune el in taina ei, a inimii ei din sufletul nostru? Spre ce ne indeamna, unde ne poarta spre ce ne cheama, cine poate sa priceapa shi sa intzeleaga aceasta chemare? Cine sa asculte de acest indemn? Unde sa-l plineshti, unde sa o primeshti shi cine este aceasta femeie minunata? ca o vezi shi o intrebi cum te cheama femeie frumoasa? iar ea nu mai spune ci tacuta pleaca de la tine pe furish... vai ce te-ashi mai iubii femeie frumoasa.... cum te numeshti? iar ea pleca shi n-ai s-o mai vezi poate niciodata... Unde te-ai ascuns de la oasele mele de la ochii mei cei galbeni de atata galbinarie shi urdori somnolente? Unde ai zburat libelula? Ce s-a intamplat cu mine ca nu te mai regasesc nici in camari shi nici in pustie shi nici aici shi nici acolo?
Cum sa te auzim o tu, Fiu al Omului cand el sarmanul nici macar nu se incepe... nu se incepe... findca crede-ma ca nu se poate shtii Doamne ce este aia pocaintza... a fost ca un vis frumos care s-a spulberat in momentul cand am dat drumul la TV... s-a stins...
Trei zile mai sunt! 3x???:(:( shi Fiul Omului (a)luat-a fost de la ei...?????? iar cetatea lor.... o cetatea lor...
o sa ne intrebe Dumnezeu la judecata, atunci cand va veni ea ca un fulger pe capul nostru, pe capul tau, :-pentru ce n-ai crezut? asemenea cum a intrebat candva : -pentru ce vi se ridica in inimile voastre ganduri rele?
iar noi o sa ne intrebam in zadar... pentru ce nu m-am pocait? in ce m-am ascuns shi pentru ce? pentru ce imi rasuna mereu in ecou.... ca eu ma intreb incremenit:
-pentru ce: pentru ce? vai mie ca nu voi putea nici pricepe ce insemneaza indemnul asta: Pocaitzi-va! caci...
eu nu fac decat sa fiu un incremenit ingrozitor... shi zic ca m-am pocait... ce s-a cerut shi ce am intzeles eu... poi v-am zis ca sunt pitidiot... nu eu ci omul interior care defapt ala sunt... peafara inteligent iar prin launtru pitidiot... de la idei... 3x???:(:(
|