Citat:
Īn prealabil postat de mirelat
eu n-am zis ca nu sunt bune canoanele -- dar decat sa insirui cu nemiluita si sa ne sufoci cu ele, mai bine...
|
...sari peste ele,
Mirela!
Uite, mai sunt unii care cu placere isi umplu timpul citind canoane.
Cred ca nu vrei sa ne iei aceasta bucurie de a sti?!?
Dealtfel pacatul malahiei e foarte raspandit, si sunt multi care au pus intrebari la alte sectiuni si pot profita acum de cele postate.
isaia, multumim pentru canoane. Daca ai un link, da-ne te rog link-ul, caci e foarte greu de citit cu diacritice si in plus nu ai suficient spatiu sa postezi toate canoanele.
Am citit zilele acestea ceea ce au scris Parintii filocalici despre pacat.
Calugarii, chiar daca sunt intrucatva lipsiti de stressul nostru cotidian, au alte ispite tot mai mari, pe masura inaintarii lor pe calea duhovniceasca.
"Cand pizmasul diavol nu poate misca memoria in vremea rugaciunii, atunci sileste starea hormonala a trupului sa aduca vreo nalucire ciudata inaintea mintii, sa o faca pe aceasta sa primeasca o anumita forma. Iar mintea avand obiceiul sa petreaca in cugetari, usor se inconvoaie".
Ocari, lovituri, strigate, vatamari, forma de sabie; in toate aceste ispite, rugatorul are ajutor pe Ingerul cel bun,dat la Botez si pe ceilalti ingeri.
Cei mai ravnitori dintre toti au de luptat cu doi diavoli: unul incearca sa le mai supere si sa le tulbure trupul printr-o
exagerata si irationala pofta spre impreunare . Altul supara sufletul, dand la o
ravna exagerata in dragostea de Dumnezeu, in sensul ca ostenitorul vrea sa nu placa si altul lui Dumnezeu, in afara de el.
Sf. Diadoh al Foticeii spune ca trebuie luptat prin
infranare, nemaniere, gandire adanca la moarte,smerenie si dragoste.