View Single Post
Vechi 22.08.2008, 05:16:59
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de C-tin
Mos Gheorghe care umbla descult iarna si nu avea nimic (daca-l cunoasteti), a avut o astfel de ispita! Si mergand la parintele Cleopa i-a zis, ca trebuie sa moara in ziua aceea la nu mai stiu ce ora. Si parintele Cleopa, stiind despre ce e vorba dar fara sa-i spuna, s-a intins la vorbe pana noaptea tarziu. Si la un moment dat "isi aduce aminte"parintele Cleopa si-i spune in gluma. "-Mai Gheorghe nu cumva trebuia sa mori la ora cutare! Iarta-ma ca te-am tinut atata de vorba! " Asa si-a dat seama si Mos Gheorghe cu ce ispita a avut dea face! asa a plecat Mos Gherghe care stia psaltirea pe de rost fredonand din psalmi..."voi trai si voi fi viu si voi povesti la toti minunile lui Dumnezeu..."
Poveste similara dar gasita in cartea cu sfaturi ale parintelui Argatu:
" Cand eram la Boroaia, pe la ora 5 a amiezii a venit la mine un barbat ff agitat, sa-l spovedesc urgent ca la ora 7 seara moare!
-De unde stii matale ca o sa mori? l-am intrebat
-Am visat parinte!
-Ce ai visat?
-Am visat o femeie care, cred ca era o sfanta, nu stiu cine era, dar mi-a spus:"stii cand erai sa patesti necazul... cutare, eu te-am scapat, acum iti spun ca vei muri la ora 7 in aceasta seara, du-te la Argatu si te spovedeste, ca sa mori linistit!"
-Si matale ai crezut ce ti-a spus ea?
-Da parinte, ptr ca cele ce mi-a spus ca am patit, erau adevarate si de data asta am venit sa ma spovediti urgent.

Eu l-am vazut cat era de agitat si disperat, tamplele i se zbateau de credeai ca vor sa iasa de sub piele,i-am spus ca-l spovedesc, dar mai am putina treaba cu lumea. Erau multi oameni veniti si eu trebuia sa-i povestesc lucruri deosebite si interesante ptr a-i capta atentia, sa-l fac curios si sa uite ca va muri, pana ce va trece de ora 7.In timp ce-i povesteam ma tot uitam la fatza lui sa vad cum mai arata.
Venele de la gat si de la tample i se umflasera si se zbatea sangele in ele de parca se mutase inima la gat.Din cauza asta trebuia sa moara.
Diavolul i-a dat termen limita si in acelasi timp disperarea care-l tensiona pana ce crapa inima sau venele in el.
Visul era de la diavol, prin el diavolul vroia sa il piarda.Uneori se mai linistea apoi iar isi amintea.
-Parinte, e 5 jumate ceasul, cand ma mai spovediti?
Acusi, numai putin, hai sa fac si o rugaciune ptr toti.
Trebuia sa fac cumva sa treaca cele 2 ore.Ptr a-l salva, trebuia sa il duc cu vorba pana dupa ora 7. Am facut rugaciuni, apoi de fatza cu lumea am povestit cateva intamplari si lucruri interesante, unii dintre oameni mai adaugau si ei cateva povestiri si deodata il vad ca se uita la ceas si ma intreaba speriat:
-Parinte, e 8 ceasul si n-am murit!?
Se pipaia si nu stia ce sa creada. Atunci i-am zis:
-Hei, Hei!Mosul Gheorghe e mort de o ora!Ce te-a pacalit visul!!!... Femeia din vis care ti-a zis ca ai sa mori nu era sfanta, era o dracoaica care vroia sa ne prinda pe amandoi in aceasta cursa.
Daca eu te spovedeam, eram vinovat de moartea matale, iar matale puteai sa mori cu adevarat de frica
-Va multumesc parinte! Doamne ce era sa patesc!?
-Sa nu mai crezi in vise si i-am argumentat de ce este asa pacat sa crezi in ele. Unii pot visa ca au patit un accident si se gandesc tot timpul la ce-au visat, nu mai sunt atenti cum merg pe jos sau cu masina si isi fac singuri necazul.
Diavolul e tatal minciunii, pe toti vrea sa ii pacaleasca si pe noi preotii!"
Reply With Quote