Draga Elena,
Eu am vorbit despre formula acestica personala a sfintilor ca formula model si ceea ce formula personala a omului mirean, om de rand, ca sa ma exprim asa. Eu spus clar ca e un aspect important al spiritualitatii crestin ortodoxe...
Eu nu sunt protestant, nici nu agreez ideilor lor, asa ca te=ai cam autodepasit in afirmatia asta. Si de unde stii tu cat de ascet sunt eu sau nu? Elena, ma dezamagesti!
Eu nu vreau sa te conving de nimic, pentru ca tu nu ai inteles punctul meu de vedere. Am explicat clar ca ascetismul inseamna foarte multe, nu exista o formula unica de ascetism, ca de exemplu sa nu mananc 40 de zile. Pot sa imi impun sa nu mananc mere daca la acestea renunt cel mai greu.
Renunt la placerile mele, nu ale altora. Iar mie nu orice imi face placere. Unii oameni au anumite patimi, altii altele, fiecare patima se trateaza in felul ei, in functie de om.
Ascetismul inseamna eliberarea de patimi care vine prin renuntarea la sine, smerenia, intrucat mandria este capetenia pacatelor. Eliberarea aceasta de patimi se incepe cu pocainta,post, rugaciune, fapte bune, spovedanie si culmineaza in Euharistie. A fi un ascet inseamna a-ti face din trup o sluga si a nu-l lasa sa iti devina stapan. Asta au facut Sfintii Parinti.
Viata noastra nu inseamna o renuntare totala la placeri, caci daca nu ar exista placerea si doar durerea, probabil ca nu am fi rezistat nici noi prea mult. Nu orice placere este ilicita, interzisa, nu orice placere aduce cu sine raul. Imi pare rau ca sugerati asemenea chestii.
Eu insist pe definirea clara a termenilor si pe prezentarea unui punct de vedere de ansamblu, echilibrat. Prin echilibrat eu nu inteleg, asa cum ati inteles voi, eliminarea ascetismului sau relativizarea lui, ci nuantarea lui, pentru ca asa cum am mai spu nu exista o formula unica de practicare a ascetismului. Dovada e ca si Sfintii Parinti s-au ostenit in functie de contextul lor. Insa ascetismul are anumite principii comune enumerate mai sus, incepand cu pocainta, de la care nu se poate face exceptie.
Asa ca post cu biruinte, fratilor! Biruintele depind de ce fel de lupta dati, e lupta cu patimmi trupesti, e lupta cu mandria, e lupta cu cleveteala, e lupta cu iubirea de arginti..depinde de fiecare persoana in parte.
|