Cred ca pana la urma depinde de fiecare, cum il apreciem, sau nu, pe "cel mai mare poet al tuturor timpurilor". Mie personal nu imi place poezia lui Eminescu. Am citit doar ceea ce si pt ca am fost obligata, dar nu sunt de acord cu filosofia pe care o exprima in poeziile sale. Se stie ca s-a inspirat mult din Schopenhauer, din Nietzsche - parintele nihilsmului (curentul care domina gandirea secolului nostru, care se bazeaza pe negarea lui Dumnezeu si lupta contra lui Hristos, contra crestinismului, cu alte cuvinte un curent filosofic satanic). Eu am citit cate ceva de Nietzsche, si mai putin din Eminescu, dar se observa usor ca marele nostru poet si-a insusit ideile nihiliste si le-a promovat prin poeziile sale - "Scrisoarea I" este cel mai simplu exemplu doveditor. Iar poeziile sale de dragoste, mi se par cel mult niste dulcegarii. Dar asta e doar parerea mea :p Ceea ce nu neg, este talentul sau, de geniu, adica minte luminata a secolului in care a trait. Iar in ce priveste viata lui personala, nu cred ca putem fi in masura sa aruncam cu piatra, dar nici sa-l scuzam pentru libertinajul prin care si-a pierdut controlul asupra propriei vieti. Dumnezeu l-o fi iertat pentru pacatele sale, si pentru lucrurile oneste pe care le-a facut probabil s-au rugat multi oameni ai Bisericii pentru sufletul sau. Ceea ce vreau sa mai spun este ca Mihai Eminescu nu ar trebui ridicat in slavi asa cum se tot face de decenii. Sunt si alti poeti buni, mai ales cei care au scris poezie crestina, si oameni ai Bisericii, de cultura, din Evul Mediu - dar care din pacate nu sunt prea cititi pt ca sunt "de moda veche"... (mitropolitii scriitori Varlaam, Dosoftei..). Desi este literatura veche, scriitorii acestia sunt mult mai valorosi prin ceea ce au scris, pt ca la acea vreme gandirea nu era atat de distorsionata ca in prezentul nostru... Iar scrierile cu adevarat ziditoare de suflet sunt de fapt cele din vechime, incepand cu Sf Scriptura... (nu am scos-o de la mine, ci scrie chiar in Biblie - nu mai retin in ce capitol, mi-a ramas doar in minte - unde ni se recomanda sa incepem cu vechii "carturari" daca vrem sa dobandim cunostinte si intelepciune).
|