View Single Post
Vechi 21.11.2006, 20:10:05
volga
Guest

Implicit

<<Avem destule religii pentru a ne putea urâ unii pe altii, dar nu atatea pentru a ne putea iubi>> J. Swift

E greu si e anacronic sa ai suflet si sa citesti ce se scrie cateodata pe Forum. Ma sperie atata vehementa, atata lipsa de intelegere. Atata lipsa de iubire. Cu ce suntem mai buni decat ateii? Ei macar nu-l recunosc pe Dumnezeu, nu cred in El. Dar noi? Cred ca in curand trecem din Oastea Domnului in Oastea lui Hitler. Ce vina au credinciosii catolici (romano catolici) ca mai marii timpului religios de la 1052 au hotarat sa se rupa de Biserica Initiala? Cei care anatemizeaza din greu referitor la schisma si la pacatele romano catolicilor sa se gandeasca ca s-ar fi nascut in Italia la 1400. Sau 1700 sau oricand , oricand dupa…1052. Pai puteau ei oare sa se boteze ortodox? Cum? Si unde sa se roage? Si ce stiau oamenii despre credinta? Ce le spuneau clericii – si la noi si la ei. Cati stiaiu sa citeasca? Cand s-a tradus Biblia? Daca omul s-a nascut catolic ce sa faca? Sa-si ia bagajul, sabotii si sa dea fuguta la mama Rusie? Schisma au facut-o clericii. Cel mult pe ei sa-i stigmatizati… dar credinciosul de rand care se spovedeste si se impartaseste la fiecare liturghie (nu ca la noi), credinciosul de rand care zice el ca… daca nu face avorturi, daca nu alearga dupa muierea altuia, daca nu fura, nu ravneste la bunul altuia, nu ia numele lui Dumnezeu in desert, se roaga, merge la Sf. Liturghie, ajuta aproapele…. isi croieste o poteca spre vesnicie… NU! Pentru ca … de la schisma incoace….Si chiar detine cineva adevarul absolut? Oare mandria nu mai e un pacat? Oare smerenia a disparut dintre virtuti? Oare Apostolul Pavel s-a demodat? Toate astea s-ar rezolva daca am vrea sa fim crestini imitandu-l pe Domnul Nostru Iisus Hristos, iubindu-ne, rugandu-ne unii pentru altii, iertandu-ne unii pe altii, ca sa fim iertati, avand Rugaciunea Domneasca, Tatal Nostru, oglinda pentru toate faptele noastre. Mergand la Sfanta Liturghie si bucurandu-ne de dragostea pe care o purtam lui Dumnezeu.
<<Si va arat inca o cale care le intrece pe toate: De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator. Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste. Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata.>> Epistola intai catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel, (XII, 27-31; XIII, 1-8}

Cate razboaie s-au purtat in numele Crucii? Cati oameni au pierit (crestini, musulmani, hindusi, brahmani… azteci, indieni, africani…) pare-se in numele nu stiu carui Dumnezeu? Dumnezeu, indiferent ca este al crestinilor (inchinatori de la stanga la dreapta sau invers), al budistilor, al musulmanilor… nu poate sa vrea moartea creatiei sale. Sa ne aducem aminte si de sclavi? Cand s-a abolit sclavia? Sa ne aducem aminte si de robia tiganilor…(cred ca in timpul lui Cuza au fost desrobiti tiganii) nu aiurea…undeva nedefinit…ci aici… in gradina Maicii Domnului, in Romania, unde ne luam la intrecere care e mai crestin. Sa ne aducem aminte de saracia crunta din Rusia, de asuprirea cumplita a bietilor oameni simpli intr-o Rusie total ortodoxa, care si acum cand ne rugam pentru unirea credintei, sarbatoreste Craciunul la doua saptamani dupa noi? Nici macar Craciunul nu se sarbatoreste IN ACELASI TIMP. Marea Rusie total ortodoxa care timp de 70 de ani a transformat bisericile in adaposturi de animale sau magazine. Marea Rusie… poate cu cele mai cumplite si perfide pedepse aplicate deportatilor in Siberia, cei mai multi dintre ei poate furasera doar o paine… Cate 1500 de lovituri de bici (Vezi Dostoievski, Amintiri din casa mortilor). Daca amaratul lesina la biciul nr. 878, era tratat la INFIRMERIE, se facea bine, si-l despuiau pentru continuarea bataii… de la biciul cu nr. 879… Si asta nu pentru erezie... exorcizare... doar pentru educare, indreptare....Credeti ca Jean Valjean (Mizerabilii, Victor Hugo)ar fi devenit OM cu frica lui Dumnezeu (dupa ce facuse 25 de ani de ocna pentru ca furase o paine) daca episcopul pe care-l jefuise nu i-ar fi aratat iubire, intelegere si incredere? Domnul Nostru Iisus Hristos ne-a Inviat prin Jertfa Lui. Noua ne cere doar MILA. "Mila voiesc nu jertfa". Nici macar atata nu putem... Ce a facut Biserica Ortodoxa Rusa impotriva lui Stalin care a omorat peste 2 milioane de rusi. Pentru crime si atrocitati, pentru uraciune sufleteasca, pentru ura si invidie, pentru patimi ascunse sau afisate, pentru goana dupa aur si avutii, s-au gasit totdeauna justificari. Secolul XX ne-a dat si cumplita experienta a bombei atomice, Hiroshima si Nagasaki sunt o rusine pe obrazul civilizatiei. Secolul XX ne-a dat lagarele naziste de exterminare, fabrici omoratoare de oameni, razboaie cumplite in Coreea si Vietnam. Toate au avut justificare. Cand o sa intelegem ca ura naste ura, ca extremismul e mai rau decat cancerul si omoara mai multi oameni... Oameni buni, Iubirea e cheia...Iubirea fata de Dumnezeu si de aici ... iubirea de aproape... si tot asa.
La Sfanta Liturghie (a noastra a celor buni, ortodocsii) se spune: “Sa ne iubim unii pe altii ca intr-un Duh sa marturisim: Pre Tatal, pre Fiul si pre Sfantul Duh, Treimea Cea de o Fiinta si Nedespartita…. Unde ar fi IUBIREA fratilor? S-o fi ratacit printre sudalmi..
Dumnezeu sa ma ierte ca m-am cam indurerat. Si dumneavoastra... va rog frumos sa ma iertati. Acum trebuie sa ma spovedesc o saptamana si sa ma rog de 5 ori mai mult.
Dumnezeu sa ne ajute sa gasim calea spre El si Maica Preacurata sa ne ocroteasca sub Sfantul Ei Acoperamant. Amin.

Reply With Quote