Ce sa mai zic, este cat se poate de trist cum alege massmedia sa scoata senzationalism din nimic.
Eu sunt familiar cu experimentul de la Geneva de 4 ani. Constructia acceleratorului de particule a inceput acum 10 ani si a costat undeva intre 3.2 si 6.4 miliarde euro.
Nu este primul accelerator de particule, au mai fost altele construite inaintea lui, care mai functioneaza si acum. Este, insa, cel mai mare. Nu este cel mai mare experiment creat vreodata, asa cum presa a relatat, acela ar fi Statia Spatiala Internationala, cu niste costuri cu adevarat astronomice :)
Dupa cum stiti lumea este creata din atomi, care la randul lor sunt creati din electroni, neutroni si protoni. Neutronii si protonii sunt creati din quarci. Quarcii si electronii, alaturi de alte cateva particule elementare, formeaza caramizile din care este construita lumea. Pe langa aceste particule, mai exista o sumedenie. Atat de multe incat oamenii de stiinta au ramas fara litere in alfabetul grecesc pentru a le denumi. Si fiecare particula are o anti-particula, deci dublam numarul.
Unul din experimentele LHC, Compact Muon Solenoid, CMS pe scurt, va incerca sa confirme existenta unei particule care exista deja in teorie, anume bosonul Higgs, propusa de 6 fizicieni in 1964. Conform teoriei, aceasta particula ar fi cea care confera celorlalte masa, de aceea a fost numita umoristic, Particula Dumnezeu (nu Particula lui Dumnezeu, asa cum am vazut tradus la tv).
Dupa cum Einstein ne-a demonstrat, masa se transforma in energie si invers. Bosonul Higgs ar fi mecanismul prin care acest proces are loc. Descoperirea sa ar fi epocala, pentru ca ar lamuri multe din misterele fizicii de azi.
Riscurile aferente experimentului au fost bine cantarite de cele mai luminate minti stiintifice ale lumii si daca ei spun ca este un experiment sigur, ii cred. Nu-i cred pe cei care vor sa agite spiritele in mod inutil si care pe deasupra nu au nici competenta sa-si dea cu parerea.
Ieri, la tv, am ramas socat sa vad cum lumea este speriata si bagata in ceata de niste oameni fara scrupule in cautare de audienta. Cei care au manifestat in centrul Bucurestiului aratau ca si cum isi bateau joc de ei insisi. PE-NI-BIL.
Stati linistiti, oameni buni, nu moare nimeni, nu are loc nici un accident. Doar vom stii mai multe despre lume. Atat.
Pentru mai multe informatii despre fascinanta lume a particulelor elementare, puteti vizita:
http://www.fizicaparticulelor.ro
Va multumesc.