View Single Post
Vechi 10.09.2008, 16:27:14
emanuel2007
Guest

Implicit

prin prieteni lucreaza cel mai eficient viclenia vrajmasa ... in ei se poate ascunde cel mai usor , cel mai insesizabil ... de aceea nu trebuie sa ne dam inima nimanui ... " blestemat este cel ce isi pune nadejdea in oameni " spune scriptura , caci slava desarta este acel nod unic al tuturor patimilor , de care boleste intreaga umanitate ... cine si-a descoperit taina inimii cuiva a ajuns robul demonilor si a cazut in inselare ... despatimit este numai acela care a ajuns singur ca si Hristos Cel Singur ; El a aratat asta cel mai clar pe Cruce : " Dumnezeul Meu , Dumnezeul Meu , pentru ce M-ai parasit ? " ; a aratat astfel Taina Persoanei Singure si Unice , Taina care se aplica dupa cum vedem , chiar si intre Persoanele Sfintei Treimi ; ceilalti pot sa faca , sa spuna si sa gandeasca ce vor insa inima imi apartine si o dau numai lui Dumnezeu , adica de fapt propriei mele dumnezeiri ; poate multora li se va parea aceasta afirmatie egoista , individualista , sau ca tine de o credinta impersonala , neortodoxa , insa nu au dreptate ; mai degraba parerea opusa este astfel , pentru ca face confuzie intre diferitele persoane ... refugiul crestinului nu este in mintile celorlalti oameni ci numai in Dumnezeu dupa modelul Lui Hristos cel Singur , adica numai in propria dumnezeire , in dumnezeul-eu ... liturghia interioara nu o aduc in mintea celorlalti ci numai in inima mea ... sustinerea din partea prietenilor , duhovnicesti sau nu , este o falsa imparatie , nu este Imparatia lui Hristos ; in Acea Imparatie fiecare este singur numai cu Dumnezeul Sau , pe care Il traieste intr-un mod propriu numai persoanei sale , intr-un mod original , specific numai propriei persoane ; adica de fapt este singur si este fericit prin aceasta ; orice alt fel de amestec cu gandurile altora este de aceea un pacat si o minciuna impotriva propriei persoane ... de aceea fiecare poate spune in Duh si in Adevar : dumnezeu ultim , in care imi pun toata speranta , sunt eu ; ceilalti dumnezei sau Dumnezeu sunt alti dumnezei , care inevitabil vor trai in mod diferit Realitatea , deci sunt persoane in care nu imi pot pune intreaga speranta ... singurul dumnezeu in care pot sa am intreaga speranta sunt numai dumnezeul-eu ... pe acel dumnezeu il si cauta fiecare om , iar rugaciunea adresata Lui Hristos spre acest ultim tel se indreapta : imitarea Lui Hristos Cel Singur , care prin curajul Sau ne-a descoperit Taina Persoanei Unice - desavarsirea absoluta ... aceasta desavarsire este imitarea Lui Hristos Cel Singur si Unic , care nu Si-a dezvaluit Taina Propriei Persoane nimanui , nici macar Celorlalte Doua Persoane ale Sfintei Treimi ... cine isi dezvaluie Taina propriei persoane il jigneste pe Dumnezeu Creatorul si se minte pe sine , isi tradeaza propria dumnezeire ... numai in aceasta Taina a persoanei unice , poti sa iubesti cu adevarat pe ceilalti , fara patima ...
de la Hristos , fiecare nu are de invatat decat numai un singur lucru : sa fie fericit fiind absolut singur , in afara oricarui alt dumnezeu sau Dumnezeu ... pare paradoxal , adica sa te rogi Lui Hristos , sa iti pui intreaga nadejde numai in El , dar prin asta de fapt sa inveti sa nu iti pui nadejdea in nimeni , nici macar in El , decat numai in propria dumnezeire ... dar nu este o contradictie : imi pun adica nadejdea numai in El deoarece numai El poate sa ma invete Taina Persoanei Unice si Fericite , insa aceasta Taina presupune ca fiecare este fericit fiind singur ... a-ti pune deci intreaga nadejde in El are sensul de a te increde numai in starea desavarsita a duhului Sau , aceea de incredere numai in Sine , si a copia aceasta desavarsita stare ; dar nu inseamna a te increde totusi in felul Sau Unic de a trai Realitatea , caci aceasta ar insemna tradarea tocmai a Tainei pe care El te invata : Principiul Persoanei Unice ...
deci a te increde numai in Dumnezeu inseamna a te increde numai in tine insuti dupa modelul Lui : eu singur fara nimic si nimeni ... numai astfel poti sa traiesti iubirea inter-personala fara a incerca sa vulgarizezi Taina celorlalte persoane ; caci fiecare persoana este o Taina diferita , un mod Unic de a trai Realitatea ...
Reply With Quote