Citat:
În prealabil postat de sovidiu
domnule dar eu nici sambata n-am gasit scris ci sabat am gasit scris, adica ziua Domnului Sabaot... shi nicidecum ziua sambetei ca atunci iar revenim la calendar shi la cum e impartzit anul la evrei in luni shi e altfel ca la noi shi cadem iarashi in stilism. ca se tzinea sambata sabatul pana la inviere asta e altceva... poi ce scrie? sambata, poi nu va mai imbatazi cu interpretarile voastre shi cu alcool tare shi vetzi vedea ca este scris dar nu vedetzi voi... este scris dar voi nu recunoashtetzi... poi nu zice intaia zi din saptamana? atunci era duminica iar azi e luni intaia zi... deci scris este dar voi nu recunoashtezti ca sa zicetzi ca nu este scris... este scris.
|
Nu puteti aranja zilele saptamanii cum doriti dvs. Nu vi se pare curios faptul ca exista o sumedenie de tipuri de calendare, de nici nu mai stim in ce an sau ce luna suntem. Dar, tot pamantul stie cand e sambata sau duminica (cu diferentele de fus orar). Desi, celelate masuratori ale timpului au repere clare (anul cu miscarea de revolutie a pamantului, ziua cu miscarea de rotatie, luna cu ciclul complet al fazelor lunii) totusi, doar saptamana a ramas neschimbata de-a lungul timpului. Parca a pazit-o Dumnezeu.
Din punct de vedere al Sfintei Scripturi, stim clar care este ziua intaia si care este ziua a saptea. Eu nu spun sa paziti sambata ci sa paziti ziua a saptea (porunca a patra). Cercetati finalul celor patru evanghelii si veti vedea clar care este ziua a saptea.
Spuneti ca nu ati gasit scris sambata ci sabat. Expresia "sabat" inseamna odihna si a fost preluata de alte popoare in diferite forme: sabata (la italieni), el sabato (la spanioli), subota (la rusi), sumbot (la maghiari) sambata (la romani),etc. Chiar si traducerile ortodoxe ale Sfintei Scripturi folosesc ambele forme: cea evreiasca (sabat) sau cea romaneasca (sambata). In esenta, este una si aceeasi zi a saptamanii, ziua a saptea.