View Single Post
Vechi 13.09.2008, 03:22:15
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de scrabble
Cand a murit bunica, au venit cateva matusi sa ne ajute cu cele trebuincioase. Eu, fiind singurul barbat din familie, a trebuit sa umblu prin Bucuresti doua zile sa rezolv probleme legate de acte, cimitir, pompe funebre, transport etc.

In rarele momente cand mai ajungeam pe acasa sa-mi trag sufletul, in astea doua zile, eternele discutii intre femeile ramase erau ridicate la nivel de dilema existentiala: sa-i punem sau sa nu-i punem pieptene si olginda, ac si cu ata, bani in sicriu? Daca da, pe care parte? Cine face coliva? De ce s-o faca cine-a facut-o? Si tot asa, incontinuu.

Daca m-as fi luat dupa toate femeile prezente, ar fi trebuit sa existe o carte, un indrumar pentru inmormantare.

Cred ca pentru eliminarea oricaror dubii, biserica trebuie sa faca mai multe. Poate chiar sa publice o carticica. Ce e necesar si crestin, ce e surplus si pagan. In felul asta lumea va stii o data pentru totdeauna, va avea o referinta si astfel de (eufemistic spus) dileme vor fi de domeniul trecutului.
Draga scrabble, "carticica" despre slujba inmormantarii si cele trebuincioase a a aparut demult.. eu cel putin am cumparat-o acum 7-8 ani...simpla, scurta,pe intelesul tuturor, sunt atatsate acolo si cateva rugaciuni pe care ruda mortului si cei apropiati le pot face ptr acesta.Mie mi-a fost de folos desi mai aveam anterior cunostinte despre obiceiurile de inmormantare.... apropo de bunica ta, Dumnezeu sa o odhineasca in pace, am citit cu mult timp in urma un indrumar cu tot ceea ce este considerat superstitie la slujba inmormantarii... tot ceea ce mentionai tu mai sus:ac si ata, oglinda, pieptene, MAI ALES BANI!! erau amintite in acel indrumar ca fiind pur si simplu superstitii.
Reply With Quote