View Single Post
Vechi 13.09.2008, 14:12:43
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Religia: Ortodox
Implicit

[quote=adam000]Mirelat, ceea ce i-ai scris tu lui Cris m-a mahnit.

Cris a venit spre noi, spre crestini, cu sufletul deschis spre a gasi in noi un ajutor, un sprijin pt problemele ei si, poate, putina dragoste si intelegere din partea noastra. Intr-un cuvant, spre a gasi in noi acel "aproapele" de care vorbeste Mantuitorul

Iar noi, ortodocsii, asa ii raspundem?

Aceasta este dragostea noastra pt aproapele - o mustrare?!

Pe mine m-a impresionat ca fiind un mare adevar, ceea ce ne povatuieste parintele Paisie Aghioritul despre ce inseamna dragostea adevarata a crestinilor fata de aproapele; cum ar trebui sa ne purtam cu semenii nostrii aflati in nevoie si neputinta si ce ar trebui sa simtim, fata de ei.

Iti recomand sa citesti aceste cuvinte ale parintelui Paisie Aghioritul, pt ca sint convins ca pe toti ne imbogatesc sufleteste.

Citat:
Intr-o zi a venit la Coliba un copil indracit impreuna cu tatal sau. In acel moment a venit si un cunoscut de-al meu, iar eu l-am luat pe tatal copilului deoparte ca sa-i spun cateva lucruri, caci din cauza lui se indracise copilul. Bietul de el era intr-o stare jalnica. Ditamai flacaul si-i curgeau mucii… Cand cunoscutul meu l-a vazut, s-a apropiat de el, si-a scos batista, i-a sters nasul si a bagat-o iarasi in buzunar. Si-a scos apoi crucea de aur de la gat si a pus-o la gatul copilului. Dar nu lucrul acesta era atat de important, cat sa fi vazut cu cata dragoste, cu cata afectiune a sters nasul copilului - de-ati fi vazut in ce hal era! Am ramas impresionat. L-a durut pentru el ca pentru un frate. Daca nu-l simtea ca pe un frate, ar fi facut aceasta? Daca il iubesti pe celalalt ca pe un frate, ii stergi nasul cu propria batista si o pui iarasi in buzunar! Dar daca nu-l simti ca pe un frate, este ca un corp strain: putin sa te atinga, imediat sari in sus; putin scuipat sa cada pe tine, te duci repede sa te speli.

Intr-adevar, extrem de frumoase cuvintele parintelui Paisie, iata aici un alt citat din trimiterea facuta de Adam:

" Dragoste inseamna sa asculti cu durere mahnirea celuilalt. Dragoste inseamna si o privire indurerata si un cuvant pe care il vei spune cu durere celuilalt, cand el se confrunta cu o greutate.
Dragoste inseamna sa participi la durerea lui, sa-l odihnesti in necazul lui.
Dragoste inseamna sa rabzi un cuvant greu pe care ti-l va spune. Toate acestea ajuta mai mult decat cuvintele multe si decat manifestarile exterioare.
Cand suferi launtric pentru celalalt, Dumnezeu il incredinteaza launtric de dragostea ta si atunci el o simte chiar si fara manifestari exterioare.
Tot asa se intampla si cand nu se exteriorizeaza rautatea pe care o avem inlauntrul nostru; si in acest caz celalalt tot o simte. Vezi, si diavolul, cand se arata ca un "inger de lumina", aduce tulburare, pe cand Ingerul adevarat aduce o bucurie negraita"
Reply With Quote