PELERINAJELE LUNII AUGUST 2008-4 ZILE
MANASTIREA LUPSA
Prima manastire pe care o vedem este MANASTIREA CRISAN ,situata aproape de BRAD ,despre care am scris la manastiri din vestul tarii,altadata.de calugari.
Manastirea de calugari, pe care o vizitam acuma este situata in MUNTII APUSENI ,pe valea ARIESULUI,inconjurata de munti ,iar in curte de o padurice ,are o manastire noua ridicata deja dar neterminata ,nepictata pe dinauntru si cu schele pe dinafara.Are inaunru un odor de mare pret ,o copie a icoanei Maicii Domnului Mingietoarea, dusa de la Vatoped-ATHOS,de chiar staretul manastirii Vatoped,plimbata si pe la catedrala din ARAD si mai multe manastiri din judet ,apoi depusa in man.LUPSA.Aci este interesant de vizitat dupa inchinare si rugaciune la renumita icoana,manastirea din lemn ,cea mai veche din Transilvania ,dupa bis,din IEUD,Maramures.Aci pe linga icoanele vechi din aceasta manastire din sec 14,se mai vad urmele uniatilor care au pus un tavan cu intarsie,frumoasa ,dar nu pt manastire ,dar asta este o ramasita catolica ,icoanele fiind ortodoxe si mai ales cele ale M.D. SI ALE Mintuitorului ,ca si cea a SF.NICOLAE sint f.frumoase.Nu este de neglijat aici nici pangarul care are f.multe carti bune ,icoane si multe CD-uri cu muzica religioasa ,inclusiv greceasca.Am inspirat aerul tare de munte si ne-am oprit vizavi la o pensiune POPASUL APUSEAN ,foarte draguta cu mese dispuse in oaze inconjutate de verdeata si flori la care ajungem pe alei pietruite.Urmatorul, popas a fost tot pe valea Ariesului la
MANASTIRILE RIMETEA
Spun manastirile pt. ca sint doua ,situate la 1km una de alta ,ambele intr-un cadru montan foarte frumos ,ambele galbene ,ambele construite in acelasi stil cu o cupola centrala si 3 mai mici imprejur si cu icoane ale sfintilor ,dar si ale duhovnicilor romani ,la exterior,sub acoperis,sus :.par I.Cleopa .A.Boca.I.Argatu,P.Olaru ..s.a.,ambele de maici si ambele cu acelasi fel de candelabru superb cu multe luminari ,pe fond alb ,facute la ...noi in tara ,anume la AIUD!Nici nu gindeam ca se fac la noi candelabre asa superbe!Manastirea situata mai sus este mai mica , are hramul intrarea in BIS.a MAICII DOMNULUI,iar cea mai la vale un pic are hramul SF.ARHANGHELI si este mai mare stil catedrala ,intrarea fiind printr-o terasa mare incadrata de pilasti albi si 4 coloane.Ambele manastiri sint gata la exteriror si inca nepictate in interior,iconostasele si scaunele sint din lemn sculptat,iar icoanele Mintuitorului si ale MAICII DOMNULUI sint pictate pe sticla si sint identice la ambele manastiri.Mi s-a parut f.f.interesant sa vad doua manastiri in acelasi stil ,dar cu hramuri diferite si la distanta f.f.mica una de alta.Ele sint situate la dreapta vaii Ariesului ,iar in departare se vad Muntii TRASCAULUI,unde se alfa man.RIMETI ,din pacate drumul de acees exista ,dar nu pt autocare ,care sint mai pretentioase fiind mai mari.Asa ca am plecat spre Turda de unde am ajuns la man.RECEA ,pe care am mai descris-o si apoi la CATEDRALA DIN TG.MURES.Situata in centrul orasului ,avind in fata un parc unde troneaza statuia lui AVRAM IANCU,este o constructie impunatore ,in care ne inchinam si admiram picturile ce cuprind pe martirii nostri din Sibiu.Ajungem seara dupa ce strabatem defileul DEDA-TOPLITA la man TOPLITA ,unde inoptam ,manastire despre care am mai scris.Adoua zi e Duminica si mergem la man DURAU ,aflata in statiunea de la poalele Ceahlaului,care ne ofera o imagine de vis.Plecam mai departe si participam la SF.LITURGHIE la
MANASTIREA PETRU-VODA
Situata intr-o poiana foarte frumoasa ,tocmai bateau clopotele de inceput a SF.LITURGHII,care s-a tinut in aer liber.Manastirea este pictata si pe dinauntru si pe dinafara cam in stilul manastirilor din Nordul Moldovei,Moldovita si Sucevita.Paraclisul este si el gata ,chiliile si locurile de cazare imprejmuiesc manastirea in a carei curte intram printr-o poarta –clopotnita.La chilia par IUSTIN PIRVU este coada .Totusi in momentele pricipale ale slujbei iesea in micul antreu al chiliei si asculta ,apoi iar intra [mi-a relatat o credincioasa].Am ascultat sf.liturghie ,am cumparat de la pangar carti si despre parintele I.PIRVU apoi am fost binecuvintati si miruti de Sfintia Sa dupa slujba cu un alt grup din alta parte ,pe la usa din spatele chiliei .I-am spus ca am iscalit toate petitiile si mi-a raspuns:”si am ramas cu iscaliturile”.Am plecat la man SECU ,UNDE NE-AM INCHINAT LA MOASTELE Sfintului VARLAAM ,aflate in manastire ,am baut o apa buna ,am cuparat de la pangar icoana M.D.CIPRIOTA ,care se afla in manastire si la care ne-am inchinat.Am trecut si la manastirea SIHASTRIA.Aci am avut surpriza sa ne intimpine un preot care ne-a facut acolo o slujba de binecuvintare f.f.frumoasa.chiar la poarta manastirii ,caci avea epitrahilul pus si parca anume ne-a iesit in cale sa ne spuna ca drumul la SIHLA este f.rau pt autocare ,iar pe jos dura cam o ora si era cam tirziu pt a ne putea intoarce.Dupa inchinare in ambele manastiri ,am trecut si pe la cimitir sa ne rugam la cei doi mari duhovnici par.CLEOPA SI PAISIE,iar la chilia par.Cleopa am fost miruiti de acelasi preot ,care ne-a istorisit la cererea noastra,sa ne spuna ce le spunea parintele Cleopa crestinilor .Eu am intrebat si despre parintele MARCU de la stupina ,despre care am citit si mi=a spus ca el este ucenic al par.MARCU [despre acest parinte spunea par CLEOPA ca este cel mai sfint dintre cei ingropati in cimitirul de la Sihastria].Urmatoarea manastire ,unde am si inoptat si am luat masa ,a fost
MANASTIREA NEAMT
Aci ,fiind ora 20 ,am oprit in curtea manastirii spre inchinare.Dupa inchinare la icoana facatoare de minuni a M.D.,in timp ce ne-am oprit la pangarul din manastire,libraria fiind inchisa la acea ora, sa ne luam icoane si alte maruntisuri.. CD cu muzica bizantina ,a trecut prin spatele nostru un grup de calugari la inchinare ,intre care l-am recunoscut pe mitropolitul MOLDOVEI ,TEOFAN,CARE S-A INCHINAT SI CIND A IESIT NE-A BINECUVINTAT ,la cererea noastra .Ne-a intrebat de unde sintem ,si aflind ca de la ARAD ne-a spus ca in aceasta toamna va veni la ARAD la sfintirea catedralei noi.Parintele nostru i-a spus ca sintem mai exact din localitatea de unde provine si SF.SAVA BRANCOVICI ,la care IPS SA a conchis ca ‘SINTEM URMASI DE SFINTI”.Asa ca noi cei din urma vizitatori in acea zi la man NEAMT am fost cei dintii binecuvintati in acea zi la aceasta manastire de catre Mitropolitul Moldovei.Dormim la superbul hotel de la manastire [40 lei patul]dupa ce mincam gulas bine preparat,gustos.
MANASTIREA BISTRITA
Situata linga frumosul oras Piatra Neamt ,un oras pe cit de mare pe atit de curat ,inconjurat de munti si lac de acumulare in care zona sint vile una si una ...ajungem la vechea manastire BISTRITA din sec. 14 ,unde ne inchinam la icoana facatoare de minuni a SFINTEI ANA ,care o tine in brate pe M.D,admiram vechile picturi si mormintele voievozilor si statuia lui ALEXANDRU CEL BUN,in curte ,care isi doarme aci somnul de veci ,aprindem luminari ,dam pomeniri la 40 sf.Lirurghii pt vii si morti,nu uitam sa trecem si pe la pangar sa ne luam in primul rind aceasta mare icoana facatore de minuni a SFINTEI ANA .Pricipalul ctitor este AL.cel Bun ,dar si Petru 1 Musat si Stefan cel Mare si Petru Rares.Este manastire de calugari.
MANASTIREA BISERICANI
TRECEM PE LG.MANASTIREA PINGARATI ,CARE ERA IN PROGRAM ,DAR FIIND SITUTA SUS IN MUNTE si drumul nostru fiind lung ,caci trebuia sa trecem pasul OITUZ si sa ajungem la manastirea SIMBATA DE SUS unde am inoptat,am renuntat ,adica asa a considerat parintele ca e bine .Asa ca am ajuns dupa ce am admirat foare frumosul peisaj al lacului PINGARATI,sus la
MANASTIREA BISERICANI
O manastire noua pe locul uneia vechi ,dar terminata doar pe dinafara;ne-am oprit la paraclisul de jos ,UNDE O MAICA NE-A VORBIT SI NE-A ANUNTAT CA DESI
sintem intr-o zona mica acest loc e PLIN DE HAR.Aci am vazut copacul,o parte din stejarul din care MAICA DOMNULUI I S-A ARATAT SFINTULUI CHIRIAC .Acest sfint a vrut sa plece din tara dupa ce si-a trimis ucenicii la Ierusalem si la Athos .Maica Domnului i s-a aratat in acest stejar si i-a spus:”NU PLECA SI AICI ESTE GRADINA MEA!”Apoi i-a spus ca daca va pleca nu va mai trai mult dupa ce ajunge la Ierusalem ,iar daca va raminea ,va trai inca 100 ani si moastele lui vor fi raspindite in toata lumea!si asa este ,moastele sint de la EL la ATHOS ,IERUSALEM RUSIA ..S..A,iar la man BISERICANI se pastreaza SPRE INCHINARE IN MANASTIREA NOUA CAPUL SFINTULUI CHIRIAC Acest mare Sfint a avut pe acea vreme 100 ucenici ,iar dintre ei sint si cei 9 sfinti nemteni,canonizati anul acesta si care erau pictati pe peretii paraclisului.STEJARUL avea radacina in pamint ,iar la un anumit nivel era taiat si inconjurat de o sticla.In acest stejar a fost gasita ICOANA MAICII DOMNULUI NEFCUTA DE MINA OMENEASCA ,ICOANA CE NU POATE FI POZATA!!??!!,adica spunea Maica ,ca nu se lasa pozata.Nu stiu ca eu am aparat de filmat si la mine pe film a iesit.Ne-am bucurat sa ne putem inchina la aceasta minunata icoana ,sa privim stejarul ,sa admiram picturile si sa citim poeziile care eru afisate afara linga usa ..si erau f.f.frumoase.Aci ,in timp ce cumparam icoane de la maica ,au venit un grup din BUZAU ,care mergeau ,sub conducerea unui profesor universitar,in Transilvania .Ne-au spus ca vor dormi la ...SIHLA ..iar noi le-am dat vestea cea buna ..ca nu se poate urca cu autocarul !I-am incurajat ca vor gasi cazare la man Sihastria ..sau la SECU ..sau la hotel la man NEAMT.Le-am spus ca la man IZVORUL MURESULUI ,UNDE VOR DORMI A DOUA NOAPTE este f.f.frumos.O crestina ,din neatentie era sa urce cu noi!!a incurcat putin autocarele care erau unu in spatele celuilalt.Aerul de aici se spune ca este vindecator de boli.De aceea mai sus putin exista un spital de TBC.
MANASTIREA TAZLAU
Manastire f.f.veche ,ctitorie a SF. STEFAN CEL MARE ,asa cum rezulta din pisanie,inconjurata de ziduri stravechi ,originale par sa fie unele darimate ,altele sprijinite se stilpi de sustinere ca sa nu cada peste unii curiosi daca se apropie prea mult de ziduri Aci erau doar 4 calugari ,dar in manastire am admirat icoane f.frumose si vechi ,iar la intrare era si icoana SF.IOAN BOTEZATORUL ,PRODROMITUL ,adica de la man PRODROMU,schitul romanesc de la ATHOS.Dupa inchinare preotul de acolo ne-a citit o rugaciune de calatorie si in timp ce ne miruia dupa rugaciune,preotul nostru i-a povestit cite ceva despre SF.SAVA BRANCOVICI.
Strabatem pasul OITUZ si ajungem in frumoasa zona a muntilor Fagaras unde inoptam la
MANASTIREA BRINCOVEANU DE LA SIMBATA DE SUS
Aci participam la SF.liturghie unde sintem dupa inchinare binecuvintati de EPISCOPUL ANDREI FAGARASANUL ,care a participat la SF.Liturgie.Apoi dupa miruire am facut cumparaturi la pangar,unde aveau si multe carti cu par TEOFIL PIRIIAN ,care era plecat atunci de la manastire .Am mers apoi la IZVORUL PARINTELUI ARSENIE BOCA ,ca sa ne luam apa rece si buna si vindecatoare,am admirat peisajul foarte frumos al muntilor Fagaras,am trecut si pe la gradina ,sau ceea ce a mai ramas din gradina amenajata de par.ARSENIE BOCA ,am luat masa la terasa atragatore aflata vizavi de casele de cazari ale manastirii ,am vizitat si setrele[adica mesele] cu produse din sticla ,am cumparat o vaza mica pe care mi-au scris numele celei pt care am cumparat-o ,de la alta satra am cumparat mici farfurioare cu icoana M.D si a Mintuitorului,pe care scria amintire –Romania,am luat mai multe poze mici cu par A.BOCA.carti si acatiste in format mic ,din cele mai putin cunoscute.apoi am plecat la
MANASTIREA CIRTISOARA
O manastire noua ,dar frumoasa ,aproape de Sibiu,cu o poarta de intrare frumoasa din fier forjat ,inconjrata de ziduri de piatra.Un parc cu flori o despartea de chilile maicilor si staretie.Este man de maici.dupa inchinare plecam la
MANASTIREA ORLAT
Situata aproape de SIBIU in drumul spre muzeul de icoane din SIBIEL manastirea este chiar la sosea,are o clopotnita exterioara.Aleile o inconjoara de jur imprejur,iar vizavi de intrare in manastire se afla chiliile maicilor si pe lateral de intrare in locul de aprins luminari se alfa UN IZVOR CU apa buna si rece ,care vine din deal pe un robinet,izvor despre care se spune ca e tamaduitor ,dar maica pe care am intrebat-o nu mi-a confirmat ,dar nu stiu dc a facut-o din modestie sau nu.Este manastire de maici cu hramul SFINTA TREIME.
Am INCHEIAT CU ACEASTA MANASTIRE TRASEUL NOSTRU LUNG DE 4 ZILE.iar bilantul a fost o binecuvintare de la un mitropolit ,de la un episcop si de la 2 preoti monahi.A fost foarte frumos ,mai ales ca am avut si un autocar de 4 stele si la drum asa de lung va spun eu ca ..conteaza ,nu e de neglijat,Cazarile au fost bune ,peisajele superbe mai ales la coborirea de la man .BISERICANI.lacul PIGARATI ,inconjurat de munti si de ...multe vile .ff.frumoase .
Va urma pelerinajul de 2 zile din luna august.30-31.
|