"Din "n" optiuni bune sau medii (exclus rele), unii prefera unele, altii altele, ce e foarte bun pt unii poate e mediu pt altii si invers, din cauza ca suntem asa diferiti."
Totul este subiectiv...am repetat asta pe acest forum doar de n ori. Dar aici raportam totul la binele canonic si raul canonic(care nu sunt decat binele si raul acceptate de majoritate). Si cum nu poti spune sunt "n" optiuni adevarate, la fel nu poti spune ca sunt "n optiuni bune".
"Tu esti naiv sa crezi ca toti ar aprecia la fel. Suntem diferiti, nu vedem lucrurile la fel. Variante bune sunt infinite si fiecare ar alege altceva in functie de preferinte, se stie ca "gusturile nu se discuta", fiecare cu alegerea lui (diferita de a altora), ideea e sa nu poata alege rau orice ar fi pt ca nu ar fi existat aceasta optiune. "
Nici nu am spus ca fiecare nu ar avea "varianta sa buna". Dar la fel: ce vezi tu ca fiind raul absolut este binele suprem pentru altcineva. In final fiecare are calea sa si calea corecta ori nu exista ori nu putem sa o acceptam.
"Absurd total, nu au nici o legatura raul cu libertatea, din contra: : Iadul e rau -acolo nu exista libertate, Raiul e bine si liberatea acolo isi are sediul!"
In constiinta crestina raul este lipsa libertatii. In constiinta unui om inteligent indiferent de religia sa binele si raul ambele presupun limitarea libertatii. Eu am spus ca cele 2 extreme asigura existenta cailor de mijloc pe care merg oamenii, in schimb fara bine sau fara rau, tot spectrul s-ar reduce la o singura optiune din care nu poti iesii. Sa luam albul si negrul. Daca le combini poti scoate o infinitate de culori intermediare, de griuri. Daca nu am avea alb sau negru nu am avea cu ce sa combinam culoarea ramasa si am ajunge la o singura culoare posibila(stiu...alb si negru sunt nonculori...dar era vb de sugestivitatea exemplului)
"Da e adevarat, dar asta din cauza ca asa a facut D-zeu lumea. Voi vedeti ce este deja, nu si ce ar fi putut fi altfel."
Deci in final e vina lui Dumnezeu? :p. Eu tind sa nu fiu de acord. Pot vizualiza lumea pe care o propui tu...si imi este groaza. Este pur si simplu o viziune a ta asupra cum ar trebui sa fie lumea, dincolo de ce cred altii. Si eu am idealurile mele dar nu le impun si nici nu as putea sa spun ca lumea mea ideala este automat cea mai buna.
|