Citat:
În prealabil postat de mirelat
iata ce scrie un ex-forumist despre manastirea Vatopedi:
"După traditionalul rahat, uzo si paharul de apă am fost cazati toti în aceeasi clădire care de afară arăta la fel de jalnic ca toate celelalte iar înăuntru se găseau coridoare în marmură, picturi nespus de frumoase, lifturi si BĂI !!!!!!!! cu apă curentă si caldă la discretie. Camere f. curate cu mobilier nou si de calitate.
O mînăstire numai bună de smintit pe cei slabi în credintă! Dar tocmai aici în bogătia aceasta aveam să trăim o serie de minuni si să ne atingem de un om cu putere nu din această lume.
Staretul mînăstirii-Parintele Efrem. Care ne-a primit seara pe la ora 23, după ce si-a terminat convorbirea cu printul Charles al Angliei, un vizitator si ajutător constant al mînăstirii.( cazat în acelasi corp de clădire cu noi - ca să vă dati seama de conditii.)"
|
eu nu inteleg de ce unii au impresia ca luxul sau bogatia este un pacat.
este adevarat ca saracia este unul din principalele caracteristici ale monahului... dar sa nu fim fatarnici... intelesul saraciei este mult mai profund. spune psalmistul "
bogatia de ar curge nu va lipiti inima de ea".
ar fi prea de tot ca intr-o manastire din mijlocului orasului, in vremurile noastre, toaleta sa fie tot in fundul curtii...chipurile din "smerenie" sau ca sa nu traim in lux. pacat este atunci cand ai ceva mai mult decat iti trebuie si nu vrei nici in ruptul capului sa dai din ceea ce ai.
exista, in vechime, traditia ca in Joia Mare cel mai mare dintre clerici, mitropolit/ patriarh, sa spele picioarele celorlalti mai mici... dar cu timpul s-a renuntat la ea (am inteles ca prin Grecia se mai practica). de ce? pentru ca oamenii, inclusiv clericii, sunt realisti si stiu ca in ziua de azi acest gest nu s-ar face decat din fatarnicie. exista si vor exista intotdeauna metode mai realiste de a da dovada de smerenie sincera, curata.
cam asa sta treaba si cu "luxul" din manastiri.
sunt consternata sa vad cat de usor se sminteste lumea si cat de superficiala e... ba acuza Biserica de "ramanere in urma", de "neadaptare" intr-o lume evoluata... ba, cum da de ceva "evoluat" intr-o manastire, ii acuza pe vietuitorii de acolo ca traiesc mai bine ca el...
chiar si in conditiile acestea, de "lux", cati sunt dispusi sa paraseasca lumea pt o viata mai inalta si mai curata? si cati dintre cei care fac acest pas isi duc crucea pana la capat?
deci.. sa nu ne pripim in impresii...