Multumesc pentru cuvintele sincere transmise pînă acum pe tema dificilă propusă. La rîndul meu, vă împărtăsesc putina rugăciune pe care am formulat-o astăzi, în contextul continuării lucrării dubioase a experimentatorilor ce tulbură zilele acestea toată suflarea planetei (eu am rămas surprins, dialogînd cu elevii mei de clasa a XI-a în chiar prima zi de scoală, că sînt îngrijorati din această pricină si m-am certat pentru nepăsarea mea mărturisită deunăzi!):
Doamne, Dumnezeul părintilor nostri, îndepărtează grijile semenilor mei - profesori, elevi, cunoscuti si necunoscuti - din zilele-acestea de la nebuniile cercetătorilor din Geneva! Canalizează izvoarele gîndurilor celor credinciosi pe făgasurile cele plăcute Ție spre vărsare în Marea Linistii din Biserica Ta. Prin rugăciune smerită, de slavă si multumire către Tine, Atotmilostive, pentru că am ajuns în această clipă, nevătămati; prin cuvinte potrivite de mîngîiere către cei nelinistiti; prin scrisul nostru putin si grăbit, pe acest forum; prin fapte bune deopotrivă către cei apropiati ori depărtati, fă-ne, Doamne, vrednici de a ne împărtasi din lumina Ta, cea din care s-a născut convertirea lui Saul, cel oarecînd prigonitor aflat pe calea Damascului dar devenit Apostolul Neamurilor, spre a putea ajunge si gîndurile noastre acum la inimile celor implicati în acestă joacă. Astfel, pe căile numai de Tine stiute, dă-le necugetatilor nostri contemporani ce-au căzut, cu învoiala Ta, în mrejele diavolesti de a mima crearea universului, grăuntele de nereusită suficient zădărnicirii si rusinării scopurilor potrivnicului.
Cred, Doamne, în puterea Ta deplină asupra celor văzute si nevăzute si-Ti multumesc pentru seninătatea cu care am primit toate vestile despre acest experiment. Pune-n glasul meu ce trebuie înăltat mîine de la catedră, pentru elevii mei, cuvintele potrivite spre spulberarea frămîntărilor acestora, asa încît a putea spune, la sfîrsit, ca umil diriginte al lor: Pe niciunul dintre acesti mai mici ai Tăi, Doamne, pe care mi i-a încredintat societatea, cu voia Ta, nu i-am smintit. Ajută, Doamne, putinătătii credintei mele!
|