View Single Post
Vechi 18.09.2008, 18:31:12
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de achimovjan
Adica sunt multe rugaciuni fara obiect,adica sunt unele in care te faci in continuu pacatos,ticalos nemernic,de zici ca sunt rugaciuni pentru deznadejde,ca sa te faca sa deznadajduiesti.Unele sunt de-a dreptul exagerate,lipsite de orice obiectivitate,si mai ales,nu tin cont cui se adreseaza.
Asa e, trebuie sa spunem rugaciunile care ne caracterizeaza, pe care le simtim. Si eu am unele rugaciuni pe care nu le spun. Spre exemplu in rugaciunile de seara, in rugaciunea catre Duhul Sfant, cand se enumera toate pacatele posibile si imposibile pe care zice rugaciunea ca le-am facut in ziua aceea. Eu una recunosc ca am pacatuit, privesc in adancul meu sa vad cu ce, dar nu ma apuc sa zic toata lista de acolo, atata timp cat pe unele chiar nu le-am facut. Mi se pare ca daca as citi o astfel de rugaciune as minti.

Apoi mai sunt vreo doi psalmi pe care nu-i citesc ca sunt plini de blesteme si chiar ca nu reflecta ce simt si sunt.

Pe urma in rugaciunile de la masa de seara nu zic "dat-ai bucurie si veselie in inimile noastre din rodul graului, al vinului si-al untdelemnului pe care le-ai inmultit". De multe ori zic numai "din rodul celor pe care le-ai inmultit" atata timp cat nu se bea vin sau se mananca si multe alte pe langa. Nu ma apuc nici sa enumar inghetata, ciocolata, si altele pe care le-am mancat, dar nici sa multumesc pentru ce n-am mancat/baut.

Si cand se zic rugaciunile cu mai multi, chiar ca nu merge sa zici "ticalosi", "nemernici", "spurcati", etc. Eu una evit sa spun toata gama asta de invective pe care oricum nu le folosesc nici in limbajul curent.

Acum sa nu cadem nici in extrema cealalta si sa zicem "mie nu-mi corespunde nicio rugaciune, deci nu mai zic". Sa ne dea Domnul intelepciune sa stim cum sa facem!

Elena
Reply With Quote