daca cineva ma contrazice eu cedez chiar daca am dreptate ; deci chiar si daca stau de vorba cu cineva si incepe sa ma critice si nu are dreptate ii spun cu pace : " nu vreau sa ma contrazic " si atata , nu mai discut ; cu diavolul nu trebuie discutat niciodata pentru ca este o argumentare fara rost care ne duce INEVITABIL la pierderea harului ... deci atata " nu ma contrazic pentru ca vreau sa fiu bun la suflet si cu pace , nu rau si tulburat " ... noi suntem neputinciosi in a schimba aceasta lume , pentru ca numai un singur lucru nu poate schimba Dumnezeu : nestiinta omeneasca si reaua alegere ...
daca cineva nu este de acord cu mine ii spun : " pace tie ; eu nu ma contrazic " ...
chiar si in interiorul Bisericii ortodoxe sunt foarte multe neputinte , pacate si chiar erezii , care sunt insa tolerate din anumite motive ... insa daca nu suntem noi raspunzatori de situatiile respective trebuie sa nu discutam despre ele cu nimeni caci altfel pierdem harul ...
daca un om lumesc ma contrazice ii spun cu blandete : " pace tie ; eu nu ma contrazic " ... si atata ... mai este ceva de zis ? daca continua sa vorbeasca cu mine il las sa zica ce vrea fara sa il judec , eu mi-am facut datoria sa ii comunic atitudinea mea ; nu intervin decat daca se calmeaza si incepe sa vorbeasca impaciuitor ; noi nu putem sa rezolvam prin noi insine conflictele si judecarile din aceasta lume , dar putem sa ramanem neafectati de ele , sa ramanem in rugaciune netulburati , cu inima impacata ...
trebuie sa lasam toate lucrurile in voia lui Dumnezeu cu incredere , fara teama ... sa nu luam seama la amenintari si sa nu punem la inima raul , ci sa ramanem cu inima luminata de har , blanda si iubitoare fata de toti ...
ziceam ca in interiroul Bisericii sunt multe pacate , chiar si erezii , tolerate din pogoramant ... daca Biserica face pogoramant fac si eu , dar daca nu sunt eu raspunzator de situatia respectiva nu discut despre ea , nu ma bag ; vor raspunde cei care sunt pusi de Biserica sa raspunda ...
daca cineva din interiorul Bisericii ma contrazice intr-o chestiune de credinta si eu am dreptate , atunci , evident , din punctul meu de vedere , omul respectiv devine eretic sau anatema , adica nu se mantuieste ; insa daca Biserica il accepta din pogoramant eu nu protestez , insa nefiind la nivelul lui este de dorit sa intrerup discutia cu el despre situatia respectiva , sa nu ma mai contrazic ca sa nu pierd harul ... Hristos ne porunceste sa iubim pe vrajmasi , si pe aceasta temelie se zideste in permanenta viata noastra de rugaciune , pe dragoste si blandete ...
niciodata sa nu ne contrazicem cu nimeni si apoi sa ne ducem la altarul inimii jertfa rugaciunii neincetate ...
|