Citat:
În prealabil postat de Iustin32
10. Am fost în duh în zi de duminică (ziua Domnului)și am auzit, în urma mea, glas mare de trâmbiță,
Ce inseamna duminica si de unde vine desteptule care le stii pe toate fara sa fi fost invatat!? In latineste se spune dies Domini (Ziua Domnului) care s-a transformat in Domenica la italieni si la noi Duminica. Esti atat de naiv sa crezi ca acei crestini care au indurat chinuri de neinchipuit doar pentru ca sa nu se lepede nici macar de forma de Hristos(vezi Actele Martirice), puteau atat de usor sa accepte din partea Imparatului, fie el si Constantin cel Mare, sa schimbe ziua dedicata lui Dumnezeu doar ca sa-i faca lui pe plac. Constantin a legiferat ceea ce exista, altfel crestinii s-ar fi rasculat, asa ca nu mai veni cu baliverne deastea lipsite de logica!
|
Constantin cel Mare a domnit in sec. IV, cand deja multe obiceiuri pagane patrunsesera in biserica crestina. Printre aceste obiceiuri, era si pazirea zilei soarelui (dies solis), care ulterior a primit "denumirea crestina" de "dies Domini". Unele popoare au pastrat denumirea pagana de "ziua soarelui" (sunday- la vorbitorii de limba engleza, sontag - la vorbitorii de limba germana).
Constantin cel Mare nu a facut decat sa legifereze un obicei pagan, patruns in crestinism. In edictul pe care l-a emis, se folosea termenul de "dies solis" (ziua soarelui). Mai sunt si alte sarbatori pagane, care au patruns in crestinism. Paganii au fost crestinati in masa si nu se putea sa-i "dezveti" de obiceiurile lor. Asa ca s-au luat sarbatori pagane si li s-a dat o conotatie crestina, ca sa fie toata lumea multumita.
In primul secol, cel rau a incercat sa distruga Biserica lui Hristos, provocand masacrarea a mii de crestini. Dar cum aceasta metoda nu avea succes (dimpotriva) a ales o metoda mai dibace. Sa incurajeze un crestinism amestecat cu obiceiuri pagane. Otrava se serveste cel mai bine, amestecata cu o mancare buna.