View Single Post
Vechi 27.09.2008, 10:49:04
ancah
Guest

Implicit

Am mai intalnit reactii negative la cuvantul "scuza". Dar sa vedem ce inseamna acest cuvant:

SCUZÁ, scuz, vb. I. 1. Refl. A cere scuze (2), a-si exprima (în fata cuiva) părerea de rău pentru o greseală făcută; a se dezvinovăti, a se justifica. ♢ Expr. (Tranz. absol.) Scuzati! formulă de politete prin care cineva îsi cere iertare pentru o greseală, o stângăcie etc. 2. Tranz. A accepta, a primi scuzele (2) cuiva; a ierta. – Din it. scusare. Cf. fr. e x c u s e r.

A SE SCUZÁ mă scuz intranz. A-si cere scuze (pentru o greșeală, pentru un deranj etc.); a cere iertare; a-si exprima regretul. ♢ Scuzati (vă rog)! formulă de politete prin care cineva îsi cere iertare pentru o greseală, pentru un deranj etc. /<fr. excuser.

IERTÁRE, iertări, s.f. Acțiunea de a ierta și rezultatul ei; iertăciune. ♦ Scuză. ♢ Expr. Să avem iertare! = a) să ne scuzați! b) cred că nu ai dreptate! – V. ierta.

Din cele de mai sus reiese, ca scuza nu e mai prejos de iertare, fiind chiar sinonime. Ce-i drept, in vocabularul bisericesc se foloseste cu precadere "iertare".

Reply With Quote