Îmi pare rău că am întârziat cu răspunsul. Și mă tem că nici acum nu voi reuși să-ți dau răspunsul care să te mângâie și să te zidească. Și totuși nu renunț la încercare pentru că aș dori să atrag atenția asupra unui aspect al iubirii de vrăjmași. Un aspect foarte important, legat de cea de a doua poruncă a iubirii: "Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți!". Cred că o mare piedică pentru omul care încearcă să împlinească porunca iubirii de vrăjmași este faptul că sare pur și simplu peste iubirea de sine cea mântuitoare. Majoritatea oamenilor au neputința de a se privi cu luciditate, de a-și mărturisi și asuma neputințele, mizeriile, căderile, ba chiar și impulsurile firii noastre căzute, dar nevinovate dacă nu sunt ascultate... De aici o îngrămădire a acestora în cotloanele ascunse ale ființei, în subconștient cum spun psihologii, adică o repetare a căderii protopărinților care, de rușine, s-au ascuns în "boscheții" Raiului și nu au mai ieșit de acolo la chemarea Domnului... Și așa începe alungarea noastră din rai: cele ascunse ies din inima noastră când ne e lumea mai dragă, ne torturează de acolo cu impulsurile și dorințele lor, se proiectează peste ceilalți care "ei sunt de vină, nu noi"...
Așa ne frângem în bucăți care se vrăjmășesc între ele, așa ne urâm pe noi înșine ca făpturi ale lui Dumnezeu și nu păcatul din noi...
Așa că, un aspect important al iubirii de vrăjmași ar trebui să fie restaurarea iubirii sănătoase pentru noi ca făpturi minunate ale lui Dumnezeu (Ps. 138), acceptarea neputințelor noastre care vin de la firea căzută și de la tendința de autodeterminare, de independență de Dumnezeu, mărturisirea lor în fața lui Dumnezeu, cerșirea Harului vindecător și sfințitor și ura sănătoasă față de păcat ca lucrare împotriva firii și nevoilor ei reale.
Iubirea de vrăjmași presupune acceptare, asumare, iertare, rugăciune și primirea lui Dumnezeu în noi, pentru a-L recunoaște în frații noștri pe care îi numim vrăjmași numai pentru că avem nevoie de cineva pe care să ne vărsăm focul urii de noi înșine care ne mistuie fără milă dacă nu alergăm prin pocăință la împăcare cu puterea focului iubirii milostive a lui Dumnezeu.
Sfântul Siluan să te ocrotească cu rugăciunile lui și să te conducă la trăirea iubiri de vrăjmași poruncită de Domnul!
Maica Siluana
raspuns preluat de pe www.sfintiiarhangheli.ro
|