da mihai , a citi carti nenumarate sau a vorbi despre rugaciunea lui Iisus dar fara a o spune , este nimic altceva decat mandrie , slava desarta si trufie ... asa am facut si eu de multe ori , credeam ca am aceasta rugaciune dar in realitate nu o mai aveam ci se transformase intr-un automatism : am inceput sa o spun fara de atentie si fara sa traiesc in mod real cuvintele rugaciunii , fara sa simt in mod real nevoia de Domnul , gandindu-ma la cai verzi pe pereti , si avand impresia ca eu ma rugam , dar de fapt era o minciuna , un automatism , niste simple cuvinte ; nu spun ca acestea nu sunt bune deloc , dar nu se compara cu rugaciunea cu atentie ... duhovnicul mi-a spus sa schimb uneori cuvintele rugaciunii ; si par proclu mi-a spus ca schimbarea nevointei naste ravna si traire , sau atentie ... deci , este asa cum spui tu , automatismele fara atentie nu prea au valoare , si mai ales este inselaciune sa te rogi asa mereu ; da dovada de mandrie , slava desarta si trufie ...
tot asa si cu postul : m-am hotarat odata sa mananc numai de post tot timpul anului , si nu imi era greu , ba chiar ma simteam foarte bine din punct de vedere duhovnicesc ... dar din momentul in care duhovnicul mi-a spus sa mananc si de dulce dar cat de putin , pentru smerenie , desigur , am facut ascultare ... insa mancarea de dulce naste inauntrul tau niste explozii de energie , si daca mananci multa mancare de dulce , energia respectiva devine imposibil de controlat si incep luptele cu gandurile , iar noaptea inima nu mai vegheaza la ispitele vrajmasului ... deci mancarea de dulce este bine sa fie in cantitati cat de mici posibil , caci efectul ei este exploziv fata de cea de post ... deci trebuie facuta si aceasta diferenta ...
insa daca gandurile incep s ne lupte nu trebuie sa deznadajduim ci sa asteptam cu smerenie ajutorul de la Dumnezeu , Singurul care ne poate mantui ... nu trebuie sa ne lasam ci sa luptam pana la ultima suflare ; este foarte important , ca daca am judecat pe cineva in aceasta zi , si seara nu mai am bucuria aceea duhovniceasca care iti arata ca inima iti este plina si ca nu vei avea de suferit de la draci nici noaptea , atunci , trebuie sa iti fie frica sa mai inchizi ochii , si sa te rogi pana harul va reveni ; si daca adormi din Doamne Iisuse cu mare frica si atentie , chiar daca nu ai revenit la starea duhovniceasca pe deplin , ci in tine mai este o oarecare lupta , te va ajuta Dumnezeu si nu te va lasa ; te va ispiti si vrajmasul desigur , dar daca de 20 de ori va ingadui Dumnezeu sa te ispiteasca demonii in vis , de 20 de ori te vei trezi in noaptea aceea si te vei ruga sa revina harul ; si harul va reveni si nu te va lasa in cursa vrajmasului ... dar pentru asta trebuie sa ai mereu in tine o frica de Dumnezeu , nu frica de chinurile iadului , ci frica de a nu placea lui Dumnezeu ... caci este diferenta intre aceste doua frici : frica de chinuri nu te scapa de pacate , dar frica de a nu placea Domnului in fiecare moment te va duce cu Hristos chiar si in chinurile iadului daca asta iti va cere El de la tine ... trebuie sa traim mereu in frica Domnului dar si dragoste fata de El , si cu bucurie duhovniceasca ...
|