[color=red]DESPRE GANDURILE CARE NE VIN IN TIMPUL RUGACIUNII[/color]
-din cartea d-lui Fabian Anton "Parintele Proclu Nicau Pustnicul din Muntii Neamtului - Cuvinte din chilie", p. 45-46-
......
"Trage tare diavolul de noi cand ne asezam la rugaciune, nu-i asa, Parinte?
Trage, trage...Sa stii tu, frate, diavolul este cel mai tulburat atunci cand vede ca-ti pazesti mintea. Cum vede diavolul ca incerci sa-ti aduni mintea in rugaciune, cum se tulbura, cum il arde.
Deci, nu fac nimic daca eu fac rugaciune si mintea mi se duce ba la deal, ba la vale...
Dar e greu, Parinte, sa-ti ramana mintea la rugaciune, ca-ti vin in minte problemele ce le ai, tot felul de ganduri, ispitele...
E greu, stiu ca e greu. Cu cat incerci sa faci rugaciuni mai multe, cu cat apar mai multi diavoli...
Si sunt multi, Parinte...
Multi. Nu-i deajuns ca-i plin iadul de ei, ii mai aducem si aici la noi, pe pamant. Nu vezi si fratia ta ca diavolii sunt acum aici, ca i-am adus vecini, pe pamant?
Bunul Dumnezeu, de-ar vedea cum creste pe pamant dragostea, pacea si linistea, ar pregati aici pe pamant Raiul. Dar uite, cum dragostea si buna intelegere se sting aici incet-incet pe pamant, Dumnezeu ne lasa sa facem aici al doilea iad.
Te uiti in jur si gasesti doar avorturi, crime, mascari, fel de fel de blestematii. S-a umplut vazduhul de rautati, de invidie si manie.
Nu vedeti ce vremuri traim, cata dusmanie este? Numai rautate, nu mai suportam sa ne vedem om cu om. Daca suntem vii, nu ne putem suporta, daca suntem morti - nici atat; daca ai, esti invidiat ca de ce ai, daca nu ai, esti judecat ca esti lenes...
Si atunci cum sa scapam de gandurile ce ne vin in timpul rugaciunii?
Pai e simplu...Le trimiti in exil, la plimbare. Adica, nu le bagi in seama, le dai cat mai departe de tine.
Astea sunt incercari de la vrajmasul. Dar, daca tin gandurile la distanta, daca le trimit la plimbare, am mai putine rani.
Cu gandurile astea de la rugaciune uite cum e... Sunt multi care vin la mine si-mi spun ca ii necajesc duhurile. Si ma intreaba ce sa faca. Eu, mosneag fara carte, le spun doar asa: sa se marturiseasca, sa faca Sfantul Maslu si, mai ales, sa nu napastuiasca pe nimeni.
Mai vin cate unii la mine si-mi spun: "Parinte, cutare m-a vrajit. Stiu eu asta. A intrat diavolul in mine si ma chinuie. Ce sa fac? Am la Sfantul Maslu, am fost la biserica, dar n-am rezolvat nimic".
Le spun atunci: "Uite ce e... Toate rugaciunile astea pe care le-ati pomenit va ajuta foarte mult. Insa mai trebuie ceva pe langa ele, un supliment. Uite cum sa faci: cand vine timpul sa te culci, sa nu adormi din imprastiere, cu gandurile aiurea. Sa adormi din rugaciune. Doar atunci rugaciunile Bisericii si Sfantul Maslu vor avea efect. Deci sa nu adormiti decat din rugaciune si sa nu ai pomenire de rau fata de nimeni". Caci daca nu voi avea timp sa vad ca cine stie cine m-a vrajit , rugaciunea o sa aiba valoare. Duhul Sfant ne va ajuta atat timp cat noi nu vom avea rautate pe nimeni.
Iata ca, prima data, gandurile vin din imprastierea mintii la rugaciune. Si apar asa, mici-mici, ca niste firimituri, ca niste furnicute... Noi, cand vedem faramele astea de ganduri, furnicutele astea ce umbla prin noi, nu trebuie sub nicio forma sa vorbim cu ele. Daca, Doamne fereste, le bagam in seama si vorbim cu ele, iata ca auzim cum bate cineva la usa. Si, cand te uiti in jur, furnicile astea nu mai sunt furnici, au crescut, iar la usa bate vrajmasul in persoana.
Asa ca rugaciune ne trebuie."
Domnul sa va lumineze si sa va ajute!
Va rog din tot sufletul, iertati-ma pe mine, pacatosul Razvan, si sa va ierte si pe voi, Bunul Domnul, fratilor si surorilor intru Hristos!
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!
|