Citat:
În prealabil postat de Abell
Citat:
În prealabil postat de danyel
a doua nelamurire:....
Aici vedem din nou o aparenta contradictie, din primul verset aflam ca mantuirea este un dar nemeritat a lui Dumnezeu, si nu se poate obtine prin fapte, dar mai incolo in urmatoarele versete vedem ca o credinta fara fapte nu exista si mai vedem ca in ziua aceea, domnul ne va rasplati dupa faptele noastre.
|
[color=red]" Caci in har ati fost mantuiti prin credinta si aceasta nu este de la voi ci este darul lui Dumnezeu, Nu din fapte ca sa nu se laude nimeni"(Efeseni; 2; 8-9)[/color]
Asa cum spuneam si mai sus mantuirea se capata prin credinta exact asa cum citatul spune, pentru a ca nimeni sa nu poata diminua jerfa Lui Iisus spunand ca munca, inteligenta sau faptele lui au contribuit la Mantuirea sa.
[color=red]"Caci precum trupul fara suflet este mort, asfel si credinta fara fapte moarta este"(Iacov;2;26)[/color]
Intrebarea e daca mantuirea e fara fapte atunci care e rolul faptelor? Iacov spune aici ca o credinta fara fapte(care nu se vede), o credinta pe care nimeni nu o vede care nu se manifesta in exterior este moarta.(adica nu exista).Un pom bun il vezi dupa roada, (face mere bune) o credinta adevarata o vezi tot dupa roade (fapte bune), iar aceste fapte sunt generate de schimbarea interioara a Duhului Sfant nu de stradaniile mele. Un ionatan va rodi intotdeauna ionatane si niciodata padurete.
sau: [color=red]"Iata Eu vin curand, si plata Mea este cu Mine ca sa dau fiecaruia dupa cum este fapta lui" ( Apoc:22:12)[/color]
Adevarat exista o rasplatire a faptelor(o judecare a lor, o cantarire) dar aceasta are in vederea rasplatirea ascultarii mele. Dumnezeu impreuna cu mantuirea a pregatit si fapte in care sa umblam, faptele sunt ale Duhului Sfant facute prin mine, nu am vreun merit pentru ele dar pot decide sa ascult sa le fac sau sa nu le fac. Acest lucru e rasplatit si despre el vorbeste citatul mentionat.
|
"aceste fapte sunt generate de schimbarea interioara a Duhului Sfant nu de stradaniile mele".
Adica noi nu trebuie sa ne mai luptam cu patimile din noi, ca Duhul Sfant lucreaza in locul nostru? Pai Duhul Sfant se poate pierde oricand prin neatentie si nelucrare duhovniceasca.Cati Sfinti Parinti nu au pierdut Harul si nu s-au pocait si nu au plans ani intregi pana cand Dumnezeu S-a milostivit de ei?
Stii ceva, Abell,degeaba te chinui sa scrii Iisus cu doi de I(pe forum ortodox) si cu un singur I(pe forum catolic), caci tu tot penticostal ramai. Ma miram eu cum de le stii tu asa de bine pe toate. Dar eu cred ca Danyel avea nevoie de parerea unui teolog ortodox, nu? Eu asa am inteles, ca asa din capul nostru poate sa vorbeasca toata lumea!