ce sunt prietenii din aceasta lume ? sunt oameni care iti sunt prieteni la un pahar de vin sau nu stiu ce alte probleme lumesti , dar pana in momentul in care se simt nevoiti sa iti faca ceva rau ... nu va incredeti in prieteni , caci crestinii nu au prieteni in aceasta lume ... ma refer la adevaratii crestini , adica la aceia carora le-a descoperit Dumnezeu viclenia acestui veac si cum se poate sa traiesti in aceasta lume fara de pacat , si care sunt foarte rari ...
caci nu exista dragoste fara adevar ( cum zic de exemplu catolicii ) dar nici adevar fara dragoste ( cum au cei ce apara credinta prin contrazicere sau despartire de Biserica precum stilistii ) ; iar adevarul este o Persoana , Persoana divina , iar nu niste canoane sau dogme sau teologie sau pogoraminte de la toate aceste reguli s.a.m.d. ... Adevarul este Hristos si se afla in Biserica Ortodoxa ... caci cine pune in discutie Adevarul ortodox , adica pe Hristos , cu oameni care nu pot sa Il inteleaga , Il reduce pe Hristos la nivelul de discutie in contradictoriu despre un adevar inchipuit si care nu mai este Hristos ci o dogma sau un canon sau un pogoramant sau nu stiu ce alt adevar de bun simt sau nu stiu ce ... Adevarul este insa Hristos si este o Persoana absolut libera de orice contrazicere , care nu are nevoie de aprobarea nimanui pentru a se simti libera si fericita , si care are autoritate suprema fara a suprima prin asta libertatea de exprimare si de existenta a nimanui ... El este liber tocmai pentru ca respecta libertatea fiecaruia si a tuturor in acelasi timp ... intr-un cuvant , El Il iubeste pe Dumnezeu si isi iubeste vrajmasii ... El este dragoste , dar nu in inteles omenesc ...
|