View Single Post
Vechi 10.10.2008, 08:49:11
marilena12 marilena12 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2007
Implicit

Eu nu am apucat sa citesc toate posturile dar nu consider ca se traieste in lux la manastiri. Ba chiar cred ca a face o astfel de afirmatie poate sminti repede pe toti cei care citesc. Sunt manastiri bogate in Romania dar nu se traieste in desfatare acolo. Bogatia manastirilor nu face ca monahii de acolo sa trandaveasca, sa se imbuibe cu mancare sau bautura sau sa se lafaie in comfort, astfel incat viata lor sa ii impiedice de la responsabilitatile monahale. Eu cam asa am inteles ca afirma unii pe aici. Nevointa omului, monah sau mirean se vede din afara numai in parte, restul stie numai Dumnezeu. Nu cred ca e cazul sa judecam noi monahii consideram ca daca o parte dintre ei nu mai dorm pe scanduri goale asta inseamna ca nu mai exista asceza. Asceza este ceva mult mai profund si nu poate fi impiedicat numai de o mobila buna si telefon mobil. Daca monahul nu devine iubitor de arginti, trantor, rob pantecelui sau supus desfatarilor de tot felul, daca isi face canoanele si ascultarile cum se cuvine, daca este impodobit cu virtutea iubirii de Dumnezeu si de aproapele, daca poarta in suflet pururea pocainta atunci noi suntem departe de adevar cand afirmam pe aici una sau alta despre huzurul in care avem impresia ca se traieste in manastiri. Spunea cineva ca la Tismana se traieste in lux, sa nu se lase inselat, regulile de la Tismana sunt destul de clare, nimeni nu ajunge sa-si bucure trupul din luxul acela, care pentru unii este lux pentru altii este train decent. Plus de asta, nu-mi place generalizarea si am mai spus-o. Sunt manastiri muuulte in tara noastra care se zbat in saracia cea mai crunta: doua exemple marunte, Cetatuia Negru Voda, Bradu, destule schituri care nici apa si curent electric nu au inca.
Si inca un aspect: din bogatia unora dintre manastiri se ridica biserici de parohie, se intretin case de copii si azile, case pentru batrani, plus multi sarmani care primesc acolo o paine sau o masa calda. De exemplu Frasinei: de aici vin constant bani pentru bisericile aflate in constructie si lipsite de fonduri, numai sa se ceara ajutor. Nu este chiar cum vedem noi din afara...
Reply With Quote