Maria55,o biserica pe stil vechi arata exact ca o biserica normala pe stil nou,doar ca se remarca inca de la slujba smerenia credinciosilor,care dupa cum am spus toate femeile au capul acoperit,ele stau in stanga bisericii iar barbatii in dreapta,de asemeni cu luare aminte.Preotii acestor biserici au OBLIGATORIU barba si mustata,indiferent daca e preot de mir sau ieromonah.In general,preotii de mir pe stil vechi au multi copii.si nu vor taia niciodata din slujbe,ceea ce pe nou se mai intampla.Si cu-adevarat,preotii pe nou fac deseori botezuri doar prin stropire,ori baga pruncul in cristelnita si-l tin in picioare dupa care da cu apa dinspre cap,pe acesta.Chiar fratele meu a rugat preotul(pe nou,bine-nteles)sa-i boteze fetita prin cufundare complete,dar tot nu sa-ntamplat acestea,si bine-nteles ca doar nu era sa se cearta fratele cu preotul...Acest botez se face nu din motive medicale ori speciale(adica de catre preotii pe nou,prin stropire) ci pentru ca acest stil s-a preluat in timp de la catolici si este frecvent practicat de bisericile pe nou.Daca ati observat,la televizor majoritatea botezurilor care sunt mediatizate se fac tot prin stropire,lucru cu-adevarat gresit.Se spune ca botezul reprezinta stergerea pacatului lui adam si eva,care prin botez este rupt zapisul acestora,pentru nadejdea mantuirii,se spune ca daca ramane un fir de par uscat(al persoanei botezate) in acel fir de par ramane acest pacat stramosesc.
Biserici pe stil vechi sunt foarte multe,aproape in orice oras,sau chiar si in f.multe sate.exista si o Mitropolie care le conduce pe acestea care se afla la Manastirea SLATIOARA din comuna Rasca,Judetul Suceava.Tin minte intr-un an de boboteaza venise preotul pe nou sa dea cu aghiasma pe la familiile din blocul in care stateam,si bine-nteles sa cante troparul sarbatorii respective,dar preotul canta un singur tropar la aproape jumatate din apartamentele blocului,spunea doar cateva cuvinte la fiecare apartament,aghezmuia,lua banii si placa,ziceai ca e grabit.(lumea oricum nu stie)..Pe vechi nu exista asa ceva,preotul vine,canta troparul si condacul sarbatorii respective,aghezmuieste si apoi pleaca,la fiecare familie imparte. Nu stiu cat de corecta este aceasta mentinere a calendarului,din partea lor,dar stiu ca sunt cu adevarat niste crestini care mentin credinta mult mai autentica decat la BOR.
|