Subiect: Adrian Fageteanu
View Single Post
Vechi 14.10.2008, 07:12:33
ortodox4life's Avatar
ortodox4life ortodox4life is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.10.2008
Locație: undeva departe
Implicit

Fratilor ce se intampla cu noi si intre noi?De ce ne osandim atat unii pe altii si cu ce scop?Daca Hristos ne-ar judeca dupa pacatele noastre am fi cu toti arsi demult.Noi cand zicem rugaciunea Tatal Nostru si rostim:....si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri...oare la ce ne gandim,nu la iertarea aproapelui nostru?Auziti ce ne invata Dumnezeu,sa iertam gresitilor nostri.Pai si daca nu vom ierta,nici noi nu putem fi iertati de catre Hristos.

Se spune in Pateric ca erau doi calugari,prieteni buni,dar fiind isipiti de diavol sa-au cerat si au inceput sa se osandeasca unul pe altul.Vazand ca nu o scot la capat s-au dus la staretul lor si sa-au parat unul pe altul.Staretul linistiti le-a raspuns:Daca nu va puteti impaca atunci nici sa numai rostiti Tatal nostru!Auzind aceasta ei au inteles,s-au smerit si si-au cerut iertare unul altuia.

Eu cand osandesc pe cineva fie si cu gandul,ma ingrozesc de ce am facut si alerg la duhovnic.Vai de cei care osandesc si nu se caiesc,caci la Judecata toti vom da socoteala pentru faptele noastre si nu ale altora.Cel mai viclean si mai perfid om este acela care judeca si barfeste.Este mai rau decat un criminal,pentru ca el prin osanda fata de aproapele sau,murdareste cu ocara creatia Domnului.

Iata cateva cuvinte de folos despre aceasta cumplita patima ucigatoare de suflete:

Sfântul Ioan Scărarul ne îndrumă: "osândirea este o boală subțire, dar o lipitoare grasă, ascunsă și tăinuită, care suge și seacă sângele iubirii … Ea este fățărnicia iubirii, pricinuitarea întinăciunii și a poverii inimii" . Pentru că omul nu stă într-un singur loc, dacă nu reușește în bine, el înainteaza în rău. Prin osândire, nimeni nu a îndreptat vreodată pe cineva. Dimpotrivă, cu ea mulți s-au rănit crud și s-au înrăit. Să luăm exemplu de la Cuviosul Isaia, ce a văzut pe un frate păcătuind :
Dacă Dumnezeu, Care l-a creat, vede aceasta și-l rabdă, cine sunt eu ca să-l osândesc ?"
Păcătoșii care trec cu vederea greșelile lor, nu pot să sufere greșelile celorlalți. Iar drepții, ce se grăbesc să izgonească fiecare păcat ivit în propriul lor suflet, cu îndelunga răbdare suferă greșelile aproapelui. <SPAN lang=EN-US style="FONT-FAMILY: Verdana">
Reply With Quote