1. Cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine; si cine Te va lauda in locuinta mortilor? (Psalmul 6:5)
2. "Ce vei castiga daca-mi versi sangele, si ma pogori in groapa? Poate sa Te laude tarana? Poate ea sa vesteasca credinciosia Ta"?(Psalmul 30:9)
3. Oare pentru morti faci Tu minuni? Sau se scoala mortii sa Te laude? Se vorbeste de bunatatea Ta, in mormant si de credinciosia Ta, in adanc? Sunt cunoscute minunile Tale in intunerec si dreptatea Ta in tara uitarii?(Psalmul 88:10-12)
4. Nu mortii lauda pe Domnul si nici vreunul din cei ce se pogoara in locul tacerii.(Psalmul 115:17)
5. Cei vii, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic.(Eclesiastul 9:5)
6. Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta! Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune. (Eclesiastl 9:10)
7. Totus Tu esti Tatal nostru! Caci AVRAM NU NE CUNOASTE, si Israel nu stie cine suntem. (Isaia 63: 16). (AVRAM NU NE CUNOASTE - a se revedea pilda bogatului nemilostiv din Luca 16).
8. Caci nu locuinta mortilor Te lauda, nu moartea Te mareste; si cei ce s-au pogorat in groapa nu mai nadajduiesc nimic. (Isaia 38:18)
9. Dar omul cand moare, ramane intins; omul cand isi da sufletul, unde mai este?(Iov 14:10).
10. Pana nu se intoarce tarana in pamant, CUM A FOST, si pana nu se intoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat. (Eclesiastul 12:7) - Moartea descrisa ca fiind procesul invers creatiei. Era cineva constient inainte de a fi creat?
11. David a adormit cu parintii lui, si a fost ingropat in cetatea lui David (1 Imparati 2:10)
12. Caci David nu s-a suit la ceruri (Faptele apostolilor 2:34)- spune apostolul Petru.
13. IAR TU, DU-TE, PANA VA VENI SFARSITUL; TU TE VEI ODIHNI, SI TE VEI SCULA IARASI ODATA IN PARTEA TA DE MOSTENIRE, LA SFARSITUL ZILELOR"(Daniel 12:13)
14. Apoi a ingenuncheat si a strigat cu glas tare: "Doamne, nu le tinea in seama pacatul acesta"! Si dupa aceste vorbe, a adormit. (faptele apostolior cap 7:60 - moartea diaconului Stefan).
Le-am numerotat ca sa nu va mai incurcati. Aveti bunavointa sa interpretati aceste versete? As fi tare curios sa stiu ce parere aveti dvs. sau altii care sustin ca omul la moarte de fapt nu moare de tot.[/quote]
Da in primul rand dumneata dai versete preponderent din VT adica de dinaintea Rascumpararii dar sa vedem un verset din Isaia
Mortii Tăi vor trăi si trupurile lor vor învia! Desteptati-vă, cântati de bucurie, voi cei ce sălăsluiti în pulbere! Căci roua Ta este rouă de lumină si din sânul pământului umbrele vor învia. (Isaia 26;19)
aici vedem ca nu este vorba de invierea de apoi pt ca Domnul nu aminteste aici despre mortii care nu stiu nimic, ci despre sfinti, aici se face clar referire la evenimentul petrecut la Inviere Domnului cand dupa cum spune Scriptura in Matei cap 27 "Mormintele s-au deschis si multe trupuri ale sfintilor adormiti s-au sculat Si iesind din morminte dupa Invierea Lui au intrat in cetatea sfanta si s-au aratat multora"
Vedem deci ca in Isaia este o promisiune facuta sfintilor, promisiune care s-a implinit odata ci Invierea lui Hristos cand ne spune Evanghelia ca sfintii s-au sculat din mormant, odata cu biruinta mortii de catre Hristos, starea mortilor se schimba pt ca ce este biruit se desfinteaza
In NT Apostolul Pavel vorbeste despre starea celor adormiti nu ca si cum ar fi o stare de completa inconstienta ci o stare reala de prezenta cu Domnul vedem ca in epistola catre Filipeni , Pavel spune "Caci pt mine viata este Hristos iar moartea este un castig, daca insa a vietui in trup inseamna a da roada lucrului meu , nu stiu ce voi alege. sunt strans din doua parti :DORESC SA MA DESPART DE TRUP SI SA FIU IMPREUNA CU HRISTOS si aceasta este mult mai bine , dar este mai de folos pt voi sa zabovesc in trup" (Fil 1;21-24)
Vedem din acest text foarte clar ca Pavel nu dorea sa treaca intr-o stare de inconstienta ci vroia sa treaca in starea de dincolo ca sa petreaca cu Domnul, asta era castigul lui, de ce ar fi zis ca moartea este un castig pt el? doar pt faptul ca trece intr-o stare de inconstienta pt mii de ani?
de ce el ar dori cu atata foc sa treaca din trup, adica sa moara si sa fie inconstient? vedeti aici el are o dilema , pe deoparte vrea sa fie cat mai repede in prezenta Domnului, iar pe de alta parte este constient de grija pe care trebuie sa o aiba fata de Biserica
Apoi in 2Corinteni cap 5 , "De aceea fie ca petrecem in trup, fie ca plecam din el , Sa fim bineplacuti Lui"
Cum poate cineva inconstient sa fie bineplacut lui Dumnezeu?
apoi in epistola catre Evrei 12 ;22 "Ne-am apropiat de muntele Sion si cetatea Dumnezeului celui viu, de Ierusalimul cel ceresc si de zeci de mii de ingeri in adunare sarbatoreasca si de BISERICA CELOR INTAI NASCUTI care sunt injscrisi in ceruri si de DUHURILE DREPTILOR CELOR DESAVARSITI si de Iisus Mijlocitorul noului testament"
se vede clar din acest pasaj in primul rand, timpul trecut "ne-am apropiat de Muntele Sion, deci nu ne v-om apropia intr-o epoca viitoare, eventual la invierea de apoi, si vedem ca aici sunt prezenti intaii nascuti din nou, si duhurile dreptilor celor desavarsiti care-l lauda pe Dumnezeu, deci e clar ca cineva intr-o stare de inconstienta nici nu poate avea inca aceste calitati de dasavarsiti ci le-ar primi atunci cand ar invia la a doua venire, si nici nu-l pot lauda pe Dumnezeu
Apoi insusi omul, ca avand in el suflare din suflarea lui Dumnezeu, are o parte nemuritoare adica sufletul, pt ca sufletul are un substrat divin, ceva ce doar Dumnezeu a putut crea vreodata si nimeni altcineva, si fiind suflare din suflarea Lui nu se poate supune mortii biologice ci despartindu-se de trup trece dincolo
O sa-ti dau in final niste informatii despre ce credea Biserica primara, care chiar daca pt tine nu au valoare , macar ar trebui sa le tratezi cu respectul cuvenit vechimii lor "Policarp a fost episcopul Smirnei, a fost un ucenic al Apostolului Ioan , si era iubit de toti credinciosii, el a fost martirizat la anul 150 dupa Hristos deci foarte timpuriu in Biserica primara si vedem ca la sfarsitul istorisirii vietii lui se scriu urmatoarele cuvinte care ne arata ce credea Biserica primara despre starea celor adormiti, si ar trebui sa luam aminte la credinta celor dintai inainte de a ne baza pe propria noastra intelegere textul suna cam asa Biruind prin rabdare a dobandit cununa nestricaciunii si acum impreuna cu apostolii si cu toti dreptii cu bucurie slaveste pe Dumnezeu Tatal si binecuvinteaza pe Iisus Hrstos"
Este greu de crezut ca cei ce au scris aceastea sa nu fi fost invatati de Sf Policarp care la randul sau a invatat credinta de la apostolul Ioan, despre starea celor adormiti, daca ei nu erau cu adevarat convinsi asa fiind invatati, ca mortii acum nu sunt in stare de inconstienta ci petrec si sa bucura cu Dumnezeu, n-ar mai fi scris acestea pt ca ar fi fost privite drept erezii in acea vreme
|