Atentie!
50% din fructe și legume conțin pesticide
După ce am aflat că puii comercializati in magazine sunt plini cu hormoni, conservele de ton sunt contaminate cu toxină botulinică, iar unele condimente conțin aflatoxină, un raport al UE provoacă îngrijorare: 49,5% din fructele, legumele și cerealele produse în spațiul european conțin pesticide.
Potrivit specialiștilor, producătorii din România nu-și permit să folosească pesticide, fiindcă sunt prea costisitoare. Piețele de la noi sunt însă invadate de produse de import.
Un raport al Uniunii Europene arată că jumătate din vegetale sunt contaminate cu substanțe toxice. Produsele românești sunt mai bune, dar prea puține, spun specialiștii.
Aproape jumătate din fructele, legumele și cerealele produse în țările din Uniunea Europeană (UE) sunt contaminate cu pesticide, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Printre cele mai contaminate sunt strugurii, bananele, ardeii și merele, arată un raport UE.
Specialiștii români spun însă că produsele românești sunt tratate mai puțin și sunt mai sănătoase, însă piața de la noi este invadată de fructe și legume de import. Medicii atrag atenția că pesticidele pot cauza grave probleme hormonale, dar și sterilitate, cancer sau malformații la copii.
Bananele și merele, în topul contaminării
„Prezența pesticidelor a fost identificată în 49,5% dintre fructele, legumele și cerealele produse în UE în anul 2006. Per total, aproape 4,7% dintre fructele și legumele analizate conțin pesticide în concentrații care depăș esc limitele legale. Cerealele sunt din ce în ce mai contaminate: în anul 2006 nivelul este de 27,2%, în timp ce în 2005 nivelul era de 21%“, potrivit unui comunicat al Mișcării pentru Drepturile Generațiilor Viitoare, un ONG din Franța care prezintă în premieră un raport al UE, programat să apară săptămână viitoare.
Specialiștii nu sunt deloc surprinși de concluziile raportului. „Pesticidele sunt folosite pentru a scăpa de bolile și dăunătorii fructelor și legumelor. Acestea arată mai bine, producția este mai mare. Pesticidele sunt însă liposolubile, sunt absorbite mai ales în coajă și devin foarte periculoase pentru consumatori“, explică directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta spune că cele mai contaminate produse sunt bananele, vinetele, strugurii, ardeii și merele, care se stropesc și de 15-20 de ori.
Determinarea reziduurilor nu se face sistematic în România, ci prin sondaj. „Cel mai mult se merge pe declarația producătorului sau importatorului, deci formal“, mai spune el.
Prea săraci
Mihail Dumitru, directorul Institutului de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie, crede că, dacă în țările dezvoltate ale UE nivelul de reziduuri poate fi găsit în 49% din legume și fructe, la noi procentul e de cel mult 5%.
„Suntem prea săraci ca să folosim pesticide în structura și cantitatea utilizate de occidentali. Ei stropesc de 10-20 de ori, cât e nevoie pentru producția maximă, dar noi le tratăm când putem, când e un atac al dăunătorilor“, arată el. Potrivit lui Mihail Dumitru, în România ultimilor 20 de ani, cantitatea de pesticide a scăzut continuu. De aici și producția redusă la nivel național și faptul că legumele și fructele noastre arată mai pipernicite. „În țările UE, combaterea bolilor și daunătorilor este mai intensivă. În Belgia, la meri fac și câte 17 tratamente. Nu vă gândiți că merele acelea care sunt foarte frumoase și n-au nicio pată se pot face fără tratamente“, confirmă Marcel Costache, directorul Institutului de Cercetări pentru Legumicultură și Floricultură. În opinia sa, cel mai greu de controlat sunt micii producători, care, chiar dacă achiziționează pesticide garantate, aplică tratamentele „după ureche“.
„Niciun produs vegetal românesc nu a fost depistat până în prezent cu un conținut de pesticide mai mare decât nivelul legal admis de UE, susține Elena Leaotă, șefa Direcției fitosanitare din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Ea spune că fructele și legumele de proveniență autohtonă conțin mai puține pesticide decât cele din statele vechi membre UE, datorită cantităților mai mici de substanțe chimice utilizate de fermierii români la unitatea de suprafață cultivată.
EFECTE
Sterilitate, cancer și malformații
Un nivel prea ridicat al pesticidelor în alimente cauzează probleme hormonale, sterilitate, dar și malformații, diverse forme de cancer și probleme cu ficatul. „Din cauza schimbărilor hormonale, bărbații pot fi mai efeminați, iar fertilitatea bărbaților și cea a femeilor au de suferit. Grav este că, pe lângă estrogen, se stimulează și celulele grase, ceea ce duce la apariția supraponderabilității și a obezitații“, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În plus, pesticidele pot fi mutagene (apar mutații în genom, prima fază spre cancerizare) și teratogene (induc malformații la făt și boli de metabolism, cum ar fi diverse forme de intoleranță). Cancerele care au o componentă hormonală, precum cel de col uterin, prostată sau de sân, sunt favorizate de un consum prea mare de pesticide, acestea fiind toxice și pentru ficat. Pentru a vă proteja de toate aceste posibile efecte, cea mai bună soluție ar fi să încercați să faceți o selecție. „Cumpărați alimente autentic ecologice, care au garanții ce sunt trecute pe ambalaj. Acestea trebuie să aibă două ștampile: una este «AE» și alta a organismului care certifică că produsul este ecologic (Agrocerf 15, spre exemplu)“, mai recomandă profesorul Gheorghe Mencinicopschi. De regulă, produsele ecologice sunt mai scumpe cu 10-15 la sută față de cele convenționale, însă uneori nu există diferență de preț.
__________________
Bunatatea infrumuseteaza viata, impacand toate neintelegerile; ea limpezeste ceea ce este incurcat, usureaza ceea ce e greu, inveseleste ceea ce e trist.
|