View Single Post
Vechi 18.10.2008, 22:42:43
marmat marmat is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2007
Implicit

[SIZE=3]1Cor. 11,23-[/SIZE]25

[SIZE=3][COLOR=black]„Hristos era încă la masa pe care se împărțise cina pascală. Pâinile nedospite folosite la paști erau în fața Lui. Vinul pascal, nefer­mentat era pe masă. El folosi aceste simboluri pentru a reprezenta pro­priul Său sacrificiu fără defect. Nici un lucru stricat prin fermentare, simbolul păcatului și al morții nu putea să înfățișeze 'Mielul fără cusur și fără prihană' (1 Petru 1,19)." 5)[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]Iudeii, aflându-se în săptămâna azimilor, nu contestă că pâinea de pe masa ucenicilor a fost nedospită. Dar vinul putea să fie nefermen­tat? Știm că Ioan Botezătorul nu băuse băuturi alcoolice (Luca 1,15[/SIZE]Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umplea de Duhul Sfînt încă din pîntecele maicii sale.[SIZE=3][COLOR=black]), de asemenea nici esenienii. Din sulurile qumraniene reiese că absti­nența pe bază de principiu a fost un mod de trai răspândit. Iată un pasaj din „Statutul" comunității din Qumran:[/COLOR][/SIZE]
[COLOR=black]„Și când se pune masa pentru mâncare, sau se pune mustul (tiroș) pentru băutură, cohenul (preotul) să fie primul care întinde mâna ca să binecuvânteze pâinea și mustul înaintea celorlalți".[/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]
[COLOR=black][COLOR=black]2. în Cina Domnului ni se oferă trupul adevărat, cel material al lui Hristos? [/COLOR]
[COLOR=black]Ioan 6,53-55.7) [/COLOR]
[COLOR=navy]53[/COLOR] Isus le -a zis: ,,Adevărat, adevărat, vă spun, că, dacă nu mîncați trupul Fiului omului, și dacă nu beți sîngele Lui, n'aveți viața în voi înșivă.
[COLOR=navy] 54[/COLOR] Cine mănîncă trupul Meu, și bea sîngele Meu, are viața vecinică; și Eu îl voi învia în ziua de apoi.
[COLOR=navy] 55[/COLOR] Căci trupul Meu este cu adevărat o hrană, și sîngele Meu este cu adevărat o băutură
[COLOR=black]Notă: [/COLOR][COLOR=black]Adventiștii de Ziua a Șaptea cred că pâinea și vinul sunt semnele exterioare și vizibile ale harului interior și invizibil. Harul di­vin nu subzistă în elementele materiale ale sacramentului, ci în făgă­duința care este legată de act și care devine activă prin primirea mijlocită de credința celui ce participă la comuniune.[/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]
[COLOR=black]3. Cina Domnului reânvie legământul harului în care am fost acceptați: [/COLOR]
[COLOR=black]Luca 22,20[/COLOR][COLOR=black]Tot astfel, dup[/COLOR][COLOR=black]ă[/COLOR][COLOR=black]ce au m[/COLOR][COLOR=black]î[/COLOR][COLOR=black]ncat, a luat paharul, [/COLOR][COLOR=black]ș[/COLOR][COLOR=black]i li l -a dat, zic[/COLOR][COLOR=black]î[/COLOR][COLOR=black]nd: ,,Acest pahar este leg[/COLOR][COLOR=black]ă[/COLOR][COLOR=black]m[/COLOR][COLOR=black]î[/COLOR][COLOR=black]ntul cel nou, f[/COLOR][COLOR=black]ă[/COLOR][COLOR=black]cut [/COLOR][COLOR=black]î[/COLOR][COLOR=black]n s[/COLOR][COLOR=black]î[/COLOR][COLOR=black]ngele Meu, care se vars[/COLOR][COLOR=black]ă[/COLOR][COLOR=black] pentru voi.``[/COLOR]
[COLOR=black].[/COLOR]
Notă: Isus a asociat cele două elemente ale Cinei cu moartea Sa, „iar moartea Sa a legat-o de noul legământ făcut prin El de Dumnezeu cu poporul Său. Acest legământ putea fi numai cel descris în
Ieremia 31,31-34
[COLOR=navy]31[/COLOR] ,,Iată, vin zile, zice Domnul, cînd voi face cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda un legămînt nou.
[COLOR=navy] 32[/COLOR] Nu ca legămîntul, pe care l-am încheiat cu părinții lor, în ziua cînd i-am apucat de mînă, să -i scot din țara Egiptului, legămînt, pe care l-au călcat, măcarcă aveam drepturi de soț asupra lor, zice Domnul.``
[COLOR=navy] 33[/COLOR] ,,Ci iată legămîntul, pe care -l voi face cu casa lui Israel, după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înlăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; și Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.
[COLOR=navy] 34[/COLOR] Niciunul nu va mai învăța pe aproapele, sau pe fratele său, zicînd: ,Cunoaște pe Domnul!` Ci toți Mă vor cunoaște, dela cel mai mic pînă la cel mai mare, zice Domnul; căci le voi ierta nelegiuirea, și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor.
[COLOR=black]; iertarea păcatelor este partea esențială a acestui legă­mânt."8)[/COLOR]
[COLOR=black]„Impărțind cu ucenicii Săi pâinea și vinul, Hristos S-a obligat să le fie Răscumpărător. El le-a încredințat noul legământ, prin care toți cei care îl primesc devin copii ai lui Dumnezeu și împreună moștenitori cu Hristos. Prin acest legământ, ei primeau orice binecuvântare pe care cerul o putea da pentru viața aceasta și pentru cea viitoare. Acest act al legământului trebuia să fie ratificat prin sângele lui Hristos. Iar săvârșirea sacramentului trebuia să amintească ucenicilor nemărgini­tul sacrificiu făcut pentru fiecare din ei individual ca o parte din marele tot al neamului omenesc căzut." [/COLOR]
[/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]

Reply With Quote