View Single Post
Vechi 18.10.2008, 23:46:51
Anca-Miha
Guest

Implicit Cina Domnului - o comemorare

Cred ca un preot ar fi mai in masura sa scrie un raspuns la cele postate cu bunavointa de marmat.
Diferenta dintre Sfanta Liturghie si aceasta comemorare prin Cina Domnului este enorma.

Ceea ce pot spune este, ca la impartasania din Sf. Evanghelie, Iisus Hristos, Dumnezeul nostru este Cel Care transforma Painea si Vinul in Trupul si Sangele Sau. Cuvintele folosite sunt simple, asa cum simplu este limbajul biblic, dar profunzimile sunt mari. Oare orice om, fara punerea mainilor, sa aiba harul de a transforma Painea si Vinul in Trupul si Sangele Domnului? Nu, acest lucru nu este posibil; de aceea s-a ajuns la adventisti si ceilalti, la reducerea la nivel de simbol a acestei Taine a Euharistiei, dupa cum se vede din materialul adventist postat. Ma gandesc, ca daca adventistii si altii ca ei, se multumesc cu simbolul, in loc sa se impartaseasca cu Insusi Hristos, e treaba lor, dar imi pare rau ca este asa.
Si apoi, cei, carora Iisus le da prima Impartasanie sunt Sf. Apostoli, care au fost cu El si care sfintiti fiind, numai picioarele au trebuit sa li se mai spele. Oare noi ne putem compara in curatie si sfintenie cu Apostolii?!? Nicidecum.
Tocmai de aceea vad necesitatea Sf. Liturghii: pentru ca puterile ceresti sa vina sa sfinteasca ceea ce omul singur nu poate sfinti.
Cu un lucru nu sunt impacata: cu ideea cu mustul. Fermentarea vinului este un proces de innobilare a lui. Iar daca in biblie scrie ca Iisus si Apostolii au baut vin, nu putem veni noi acum sa afirmam ca au baut must. Daca era must, s-ar fi spus must, caci cuvantul era cunoscut pe vremea aceea.
Ma iertati daca am gresit cu ceva.
Reply With Quote