View Single Post
  #1041  
Vechi 19.10.2008, 20:37:03
razvan_m
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
1)...Dar nici diferentele referitoare la sarbatorile din cursul anului si, in generakl la cele ale cultului [desi sunt rele si nedorite] nu au creat in mod automat schisma. Dintru inceput Biserica lui Hristos [mai bine-zis unele biserici locale] au avut diferente si particularitati in domeniul sarbatorilor anuale si, in general, in domeniul cultului. Ascultati unele dintre aceste diferente ce existatu in Biserica veche, in Biserica Sfintilor Parinti: a) nu numai inainte de Sinodul intai ecumenic existau diferente referitoare la sarbatoarea Pastelui intre Bisericile Ortodoxe [cea a Asiei Mici sarbatorea intotdeauna Pastele la 14 Nisan in orice zi ar fi cazut, nu numai Duminica, iar celelalte sarbatoreau Pastele in duminica urmatoare lui 14 Nisan], dar si dupa Sinodul intai ecumenic au existat diferente referitoare la sarbatorirea Pastelui, desi acest sinod a stabilit categoric cele privitoare la sarbatorire. Uneori se sarbatorea Pastele in Apus si in Rasarit in aceeasi zi, alteori se sarbatorea intr-o zi in Apus si in alta in Rasarit. A trebuit sa treaca mai mult de doua secole de la Sinodul intai ecumenic pana cand a disparut deosebirea si sarbatorirea Pastelui a inceput sa se savarseasca in aceeasi zi. Si, cu toate acestea, Bisericile Rasaritului si Apusului erau unite canonic. Desi exista deosebire in data praznuirii, exista insa impartasire canonica. b) Biserica Ortodoxa a Spaniei savarsea inca din vechime Botezul printr-o singura afundare si nu prin trei, vrand sa arate prin aceasta unitatea Sfintei Treimi si egalitatea Persoanelor Ei, impotriva arienilor din Spania, care prin cele trei afundari doreau sa arate despartirea Sfintei Treimi si neegalitatea Persoanelor Ei. Dar lucrul acesta, cu toata gravitatea sa, n-a pricinuit despartire canonica intre Biserica aceasta si celelalte, ci Biserica Spaniei a fost recunoscuta de celelalte si si-a mentinut impartasirea cu ele in ciuda acestei curiozitati serioase a ei. c) Biserica Rasariteana si cea Africana dadeau Sfanta Impartasanie pruncilor botezati, in timp ce cea Apuseana nu avea practica aceasta. Si totusi, impartasirea canonica intre aceste Biserici s-a pastrat nevatamata. d) Apusul sarbatorea Praznicul Nasterii Domnului la 25 decembrie, pe cand in Rasarit pana in vremea Sfantului Ioan Gura de Aur aceasta sarbatoare se praznuia impreuna cu Botezul Domnului, la 6 ianuarie. e) In vechime, Rasaritul sarbatorea pe Sfintii Apostoli la 28 decembrie, in timp ce Apusul ii sarbatorea la 29 iunie....

2) Erezii din Biserica Ortodoxa Universala de pana la anul 1923 de care fratii stilisti nu s-au despartit prin schisma, fiind in virtutea principiului scumpatatii pe care l-au aplicat pentru a face schisma fata de Bisericile Ortodoxe Autocefale, la fel de eretici ca si fratii lor ortodocsi pe stil nou:

a) Pe la inceputul secolului al XVIII-lea in Arta se dadeau Sfintele Taine si apusenilor de catre clericii ortodocsi, cu toate ca lucrul acesta pricinuia sminteala crestinilor ortodocsi.

b) In anul 1869, la inmormantarea mitropolitului Hrisant al Smirnei, au slujit arhiepiscopul Armeniei si un preot anglican.

c) In anul 1875 arhiepiscopul ortodox al Patrei a savarsit impreuna cu un cleric anglican de acolo Taibna Botezului.

d) In anul 1879 Sfantul Sinod al Patriarhiei de la Constantinopol a hotarat ca, la nevoie, se ingaduie impartasire in Taine si cu armenii, adica savarsirea de catre un preot ortodox a Tainelor Botezului, Cununiei si Sfanta Liturghie pentru armeni.

e) In anul 1898, patriarhul Gherasim al Ierusalimului a ingaduit crestinilor ortodocsi sirieni din Melbourne sa primeasca Sfanta Impartasanie de la clerici anglicani.
f) In anul 1907 in Portsmouth s-a savarsit Liturghia comuna de catre preoti ortodocsi si anglicani.


g) Pe la 1910 episcopul ortodox rus Inochentie al Alaskai Americane a facut o intelegere cu episcopul Bisericii Episcopale americane ROW, prin care preotii lor sa dea reciproc Tainele credinciosilor de ambe confesiuni, adica ortodocsii episcopalilor, iar episcopalii ortodocsilor.

h) In anul 1910 episcopul ortodox sirian Rafail din America a ingaduit ortodocsilor printr-o enciclica oficiala a sa [pe care mai tarziu a fost nevoit sa si-o retraga datorita protestelor], sa primeasca Taina Botezului, a Sfintei Impartasanii, a Marturisirii si a Casatoriei de la clericii episcopali, protestanti. Acelasi episcop a participat la o vecernie a anglicanilor purtand mantie si stand in strana arhiereasca.

i) In anul 1917, a savarsit acelasi lucru [participand la o vecernie a anglicanilor] mitropolitul ortodox Alexandru al Rodostolului din America. Acelasi mitropolit a participat activ la hirotonia unui cleric anglican din Pennsylvania.

j) In anul 1918, arhiepiscopul Antim al Ciprului si mitropolitul Meletie al Atenei au participat in repetate randuri la slujbele anglicanilor in Biserica Sfantului Pavel din Londra.

k) In anul 1919, intai-statatorii Bisericilor Ortodoxe din America au participat la slujbe savarsite de clerici anglicani cu prilejul "Adunarii Generale a Bisericilor anglicane din America".


l) In anul 1920, mitropolitul Filaret al Didimotihului, aflandu-se la Londra ca reprezentantal Patriarhiei Ecumenice la Congresul de la Lambeth a participat la slujba ce s-a savarsit intr-o biserica anglicana.

m) In anul 1920, patriarhul Damian al Ierusalimului a fost de fata la liturghia savarsita in biserica anglicana din Ierusalim si a citit Evanghelia in greceste, imbracat in toate vesmintele arhieresti.

n) Tot in 1920 Mitropolitul Dorotei al Prusiei, loctiitorul patriarhului ecumenic si Sfantul Sinod al Patriarhiei au primit la Constantinopol pe Jacob Darlington, episcopul "Bisericii Episcopale Americane". Savarsind Sfanta Liturghie in Catedrala patriarhala, loctiitorul a imbracat pe episcopul strain cu mantie si omofor si l-a chemat sa imparta anafura, lucru care s-a si facut.

o) In anul 1921 savarsindu-se la Londra inmormantarea mitropolitului Dorotei al Prusiei, loctiitorul patriarhului ecumenic, arhiepiscopul [anglican] de Canterbury a participat la slujba inmormantarii, citind Evanghelia.

p) In anul 1922, Gherman, arhiepiscopul Tiatirelor, reprezentantul patriarhiei ecumenice la Londra, a participat purtand mantie si carja la o Vecernie savarsita in abatia Westminster.



Stiind toate acestea, de ce voi, stilistii, nu ati pus in aplicare principiul scumpatatii inca din secolul XVIII, despartindu-va de o Biserica Ortodoxa care in Arta dadea Sfintele Taine si eterodocsilor apuseni, smintindu-si proprii credinciosi? De ce neaparat v-ati despartit numai la indreptarea calendarului, stiind ca au fost "n" erezii in Aceasta Sfanta Biserica a lui Hristos? De ce nu ati fost consecventi inca din sec. XVIII aplicarii principiului scumpatatii pe care l-ati aplicat numai din 1923-1924? Neaplicand acest principiu atunci cand trebuia [inceoputul secolului XVIII], indiferent ce ati face si ati vorbi si ati spune si ati demonstra, conform lui, sunteti ERETICI in aceeasi masura ca si fratii ortodocsi de pe stil nou.

Si a propos, sora ispita_ta, ai citit cumva personal cartea Arhimandritului Epifanie Teodoropulos ca sa tragi concluzia ca [citez aproximativ] "este de cea mai joasa speta" sau te lasi numai indoctrinata de autorii ce scriu in revista de Slatioara "Catacombele Ortodoxiei" care isi lasa frau liber rafuielilorpe care le au personal cu clerici ortodocsi de pe stil nou [vii sau morti...] in unele articole [caci altele sunt scrise fara patima maniei si obiectiv] prin atacuri la persoana de o salbaticie prosteasca.

Domnul sa va aiba in paza si pe voi si pe noi, cei de pe stil nou!

Razvan