referitor la acele abateri pe care, recunosc, nu stiu sa le comentez.
sunt convinsa ca nici tu nu stii.. caci unui ecumenist ii sunt suficiente acele abateri pt a te convinge sau pt a-si intari propria convingere cu privire la miscarea ecumenica. sunt curioasa ce i-ai raspunde.
am participat la o conferinta organizata de cei de pe nou si ei cu gurita lor au recunoscut ca schisma dintre BO si BC nu este din 1054, ci de la introducerea falsei dogme Filioque.
STIU si am luat la cunostinta despre aceste abateri, sau mai bine zis
exceptii, din istoria BO.
exista la mijloc diverse motive pt care Dumnezeu da slobozenii, dar fiindca noi nu cunoastem datele exacte si corecte despre ele, aceastea depasesc intelegerea noastra.
despre aceste cazuri, care trec peste randuielile bisericesti, spunea PS Flavian ca sunt doar exceptii, dar care nu pot deveni sub nicio forma regula... iar neostilistii tocmai asta vor sa faca: sa transforme exceptiile in regula. (vezi modul de a boteza)
chiar si la noi, in BOSV, au existat cazuri de oameni care s-au impartasit desi nu aveau mirungerea facuta. de ce? fie pt ca preotul n-a stiut, fie pt ca pur si simplu nu si-a dat seama. dar astfel de cazuri sunt IZOLATE, foarte putine... si chiar daca un cleric a incalcat o randuiala, isi va constientiza fapta si pe viitor va fi mult mai atent... dar NICIODATA nu va transforma exceptia in regula.
clericii din istorie care nu s-au indreptat cu siguranta au fost caterisiti..
mare parte din exemplele citate de tine sunt interpretabile, ca sa nu mai zic de cele de dupa 1900... de care nu avem absolut nicio raspundere.
Citat:
Si a propos, sora ispita_ta, ai citit cumva personal cartea Arhimandritului Epifanie Teodoropulos ca sa tragi concluzia ca [citez aproximativ] "este de cea mai joasa speta" sau te lasi numai indoctrinata de autorii ce scriu in revista de Slatioara "Catacombele Ortodoxiei"
|
sincer, nu. dar tu ai citit ce-au comentat despre ea? macar primul articol:
[COLOR=#810081]http://www.catacombeleortodoxiei.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=109&Item id=54[/COLOR]
sau tu nu te lasi manipulat si nu iei drept adevar tot ce ti se da din BOR fara a cerceta si alte argumente?
sincer Razvan, nu stau sa citesc toate tampeniile care apar pe piata. si nu le numesc tampenii doar pt ca ne ataca pe noi.
daca n-ai citit mai de mult, atunci iti spun iar: familia mea este "impartita" in doua: o parte pe vechi si cealalta pe nou. si probabil ca asta m-a ajutat sa fiu OBIECTIVA in cercetarile mele.
si, stiu ca pare greu de crezut, dar crestinii de pe vechi NU au aceeasi atitudine fata de cei de pe nou cum au crestinii de pe nou fata de cei de pe vechi. (si vorbesc de majoritatea, nu de exceptii!... exceptiile nefiind altceva decat victime ale neostilistilor ramase cu sechele... pe ele le intelegem)
daca intrebi un cleric din BOSV despre cei de pe nou NICIODATA n-o sa inceapa prin a-ti spune ca-s nu stiu cum si in nu stiu ce fel... asa cum o fac cei de pe nou care, printre primele argumente pe care le dau, este ca "stilistii sunt habotnici". este o realitate pe care nu o poti nega. eu, personal, ma lovesc frecvent de ea... cine stie, poate ca daca le-as spune din prima ca sunt pe vechi ar avea alta atitudine, mai controlata.
daca vei cauta adanc, vei gasi mai multa dragoste in BOSV decat iti poti inchipui... eu nu o am, dar sunt crestini cu adevarat traitori in ortodoxie din care se revarsa multa dragoste si de la care avem multe de invatat.
daca vei cauta adanc si sincer printre argumentele crestinilor rasariteni, atunci vei intelege pozitia lor si vei intelege ca nu calendarul este mijlocul universului lor. sunt convinsa ca nici tu n-ai cautat, nici macar printre randuri... ca dovada ca nici macar n-ai avut bunul simt sa te informezi de cine apartine revista Catacombele Ortodoxiei, dar continui sa ataci. in fine, mai putin conteaza asta.
dar de vei gasi si vei intelege adevarul, atunci te vei lamuri in privinta multor lucruri, inclusiv a faptului ca Sfintii Parinti ne-au lasat o groaza de scrieri pe care noi suntem datori sa le citim... atat de multe incat chiar ar fi de prisos citirea unor polemici gen "Ecumenismul si stilismul"... cu atat mai mult cu cat nici macar nu ti se adreseaza.
ca sa intelegi aceasta carte, "Ecumenismul si stilismul", si sa o poti privi cu ochi critici trebuie sa ai o baza dogmatica, trebuie sa cunosti macar cat de cat Sf Traditie,
cum anume au procedat Sfintii Parinti in astfel de situatii si
de ce...
altfel, foarte usor poti fi manipulat.
iar aceasta baza n-o capeti decat prin cercetarea scrierilor Sfintilor Parinti.
desi n-am cercetat suficient scrierile Sf Parinti, totusi am citit carti/ articole, gen "Ecumenismul si stilismul"... inclusiv a parintelui Cleopa. altfel nici nu aveam cum sa fiu obiectiva in cautarile mele...
si pt ca m-am lamurit, acum nu gasesc niciun motiv pt care as citi aceasta carte. au fost suficiente cateva paragrafe pt a ma lamuri de minciuna propovaduita.
de este ceva important si crezi ca ar trebui sa stiu sau vrei neaparat explicatii, te rog, spune-mi aici sau in prv si am sa incerc, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa caut un raspuns concret.