View Single Post
Vechi 22.10.2008, 09:48:44
vasinec vasinec is offline
Banned

Data înregistrării: 13.08.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Am niste intrebari pe care le adresez adventistilor, baptistilor si penticostalilor, caci au aceeasi metoda de a intelege biblia prin biblie, si anume: cum se poate explica Noul Testament prin Vechiul Testament?
Si ca sa dau si un exemplu: cum explicati prin intermediul VT iubirea de vrajmas, stiut fiind ca in VT se aplica Legea, care spune: ochi pentru ochi. Ce faceti intr-o situatie, incare VT indeamna la "ochi pentru ochi", iar NT la intoarcerea si a celuilalt obraz?

.
Banuind ca la subiectul Sfanta Impartasanie au fost epuizate aproape toate argumentele, si fiecare poate judeca si alege, ma gandeam sa trec la o alta problema pe care ati ridicat-o: metoda de a explica Biblia cu Biblia. Consider ca este cea mai buna metoda de a intelege corect Sfanta Scriptura. Daca vreti sa sugerati o metoda mai buna, si anume scrierile Sfintilor Parinti, vreau sa va spun o constatare. Scrierile Sfintilor Parinti au credibilitate partiala, chiar si in lumea ortodoxa. Bogadan Mateciuc, nu mai stiu in ce lucrare (dar pot gasi), facea afirmatia ca si Sfintii Parinti pot gresi. Aceeasi afirmatie, a facut-o pe acest forum, un participant destul de pregatit (Iustin 32), cand a fost vorba de o invatatura a Sfantului Iustin Martirul.

Dar sa trecem la aspecte mai concrete.
Sa luam mai exact exemplul postat de dvs.: cum explicam cu Vechiul Testament invatatura crestina "iubiti pe vrajmasii vostri" (in contrast cu invatatura "ochi pentru ochi"). Ca sa pot fi mai limpede, mai dau un exemplu de contrast: in Deuteronom cap. 24 se vorbeste despre posibilitatea ca barbatul sa de "o carte de despartire" nevestei, intr-un mod destul de usor. In Evanghelia dupa Matei, cap. 19. Domnul Iisus Hristos ne invata ca despartirea dintre sot si sotie poate avea loc numai din pricina de curvie: "Eu insa va spun, ca oricine isi lasa nevasta, in afara de pricina de curvie..."(Matei 19:9).

Cum se explica acest contrast? Caci, Biblia este un tot unitar. Si Vechiul Testament si Noul Testament reprezinta Cuvantul lui Dumnezeu. "Din pricina impietririi inimii voastre a ingaduit ..." "Dar la inceput nu a fost asa" spune Domnul Iisus Hristos. Erau anumite reguli civile si administrative specifice poporului evreu. Cand trebuie sa argumentez cu Vechiul Testament o invatatura precum "iubiti pe vrasmasii vostri", nu caut in ceea ce era specific evreilor ci ma duc sa vad cum "era la inceput". Pot gasi dovezi de iubire a vrajmasilor si in ceea ce i-a invatat Dumnezeu pe evrei referitor la misiunea lor printre popoare.

Banuiesc ca prin problema ridicata ati incercat doar sa-i puneti in incurcatura pe protestanti cu metoda lor de a explica Biblia cu Biblia. Cred ca nu v-ati indoit nici o clipa ca Dumnezeul plin de dragoste infatisat in Noul Testament este acelasi Dumnezeu din Vechiul Testament.

Daca doriti sa gasesc versete pentru a argumenta cu Vechiul Testament invatatura "iubiti pe vrajmasii vostrii", am sa incerc sa o fac.
Reply With Quote