View Single Post
Vechi 25.10.2008, 20:30:25
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit Patriarhul Meletie -> Mason - Inovator - Ecumenist

masonul Alexander J. Zervoudakis a alcatuit o biografie detaliata a patriarhului Meletie, de 25 de pagini, in care, printre altele, nota:

,,Când am plecat l-am salutat așa cum un mason salută alt mason. El a zâmbit și mi-a spus: «Văd că mă înțelegi». "

"[SIZE=2]Meletie a făcut cunoștință cu masonii prima oară când a fost la Constantinopol (1906). El s-a întâlnit cu ei, impresionându-i cu spiritul său critic și sincer și cu opiniile și cunoștințele sale despre diferite chestiuni enciclopedice, generale, bisericești și religioase. Ei au fost interesați să afle ce fel de om era Meletie și ce făcuse el până atunci. Ceea ce au aflat i-a îndemnat să-i propună, într-un mod iscusit, în timpul celei de-a doua șederi a lui la Constantinopol, să devină mason.[/SIZE]

[SIZE=2]Se pare că, în aceste circumstanțe, masonii, membri ai Asociației Politice Grecești din Constantinopol, cu care Meletie se consulta în acea vreme în problema arzătoare a ortodocșilor vorbitori de limbă arabă (1908), au acționat într-un asemenea mod încât să determine spiritul curios și întreprinzător al lui Meletie – care auzise până atunci multe despre masoni în Cipru și în alte părți – să ceară colegilor săi, pe care îi respecta, să-i dea informații despre masonerie și, după ce i-a ascultat, să se hotărască, cu binecunoscuta sa impetuozitate și hotărâre, să urmeze exemplul multor episcopi englezi și de altă naționalitate și să caute să învețe despre și să fie inițiat în tainele ascunse ale masoneriei.[/SIZE]

<SPAN><FONT size=2>Apoi, acești masoni l-au dus în Loja ,,Armonia”, nr. 44 (7), din Constantinopol, care adunase în rândurile ei elita societății grecești din acel oraș – cei mai talentați greci din Constantinopol din domeniul literaturii, științei și puterii laice. Această lojă, într-un fel sau altul, datorită membrilor ei, care se regăseau în fiecare organizație socială, etnică sau de alt gen, exercitau o influență considerabilă asupra vieții grecești. Ei au cerut marelui maestru de atunci al Greciei permisiunea de a-l iniția pe Meletie și, când au primit-o, [COLOR=darkred]el a primit lumina masoneriei, la începutul anului 1909[/COLOR]."