ASEZAMINTUL ROMANESC DE LA IERIHON Azi este Duminica si participam la Sfinta Liturghie la biserica romaneasca din IERIHON ,cel mai vechi oras din lume de1000ani vechime si situat la 400m sub nivelul marii.
Terenul a fost donat de de o familie de romani ,familia SAMOILA ,care faceau prescuri pentru diferite manastiri ortodoxe.Alaturi de acest teren ,insuficient pentru costructia manastirii s-a mai cumparat un teren limitrof de catre Patriarhia romana.In octombrie 1999 s-a pus temelia acestui lacas.Azi vedem o manastire gata pe dinauntru si pe dinafara numai din piatra si marmora cu gust asamblate ,cu o pictura frumoasa ,atit in paraclis ,cit si in manastire.Daca in paraclis exista iconostas ,manastirea are in loc de iconostas ,doua coloane de o parte si de alta a a altarului ,noi putind sa admiram si picturile din altar ,de unde ne priveau IISUS HRISTOS si MAICA DOMNULUI.Dam pomeniri ,aprindem luminari si ne rugam ,fiecare dupa puterile sale ,dupa terminare unii isi mai iau cite ceva amintiri pentru acasa.In curte ne privesc niste flori din glastrele puse pe balcoanele cladirii ce inconjoara manastirea,unde sint 80 locuri de cazare in camere de 2-3 persoane cu aer conditionat ,terasa ,baie.Intrarea nu este terminata ,se lucreaza la sala de primire si protocol ,precum si la anticamera de la paraclis.Nu sint terminate nici terasele ,cea de la sala de mese si cea de la etajul intii.Aici pe scari marmora roz este la ea acasa ,ca si pe pereti pina la un nivel oarecare si pe unele terase de la etajul unu.Cred ca nici chiar toate camerele nu sint terminate .Sus pe acoperis ,care este in stil arab ,tip terasa ,se afla panourile solare ce incalzesc apa.Este bine a veni in TARA SFINTA prin firme ca asigura cazarea aici ,pentru ca beneficiati de ghizi foare buni si cu multe cunostinte religioase ,fiind calugari ,dar si istorice,chiar agronomice un pic si ajutati cu o parte din acesti bani la terminarea lucrarilor .Aici mai au un teren linga asezmint unde se preconizeaza a se face o BAZA DE TRATAMENT PENTRU BOLI DE PIELE ,REUMATICE SI GINECOLOGICE ,fiind aproape de Marea Moarta.Daca doriti sa ajutati asezamintul romanesc de la Ierihon puteti trimite ajutor prin orice fililala a BCR DIN TARA:
-CONT LEI:2511.31-25.106ROL cod IBAN RO 92-RNCB-5040-0000-0025-0106
CONT USD:2511.31-25.108,cod IBAN:RO38-RNCB-5040-0000-0025-0108
-CONT EURO:2511.31-25.107,cod IBAN:2511.31-25.107 cod IBAN:RO65-RNCB-5040-0000-0025-0107
DIN STRAINATATE se pot folosi urmatoarele coordonate:ROMANIAN ORTHODOX PATRIARCHATE-ROMANIAN CHURCH,46 SHIVTEI ISRAEL STR95105,JERUSALEM,ISRAEL la banca:”LEUMI LE ISRAEL”-KING GEORGE BRANCH,22KINGGEORGE STR94262,JERUSALEM,ISRAEL:cont:302632/16[tip-070/3]CODiban:lumii il it tlv
Nr.oficial de contal clientului in moneda tarii este:902-330-302629/85 .
Dupa Sfinta Liturghie am luat masa si al plecat in PUSTIA IORDANULUI la
MANASTIREA SFINTUL GHERASIM Aflata la 3 km de riul Iordan si de Marea Moarta,are inauntru icoana facatoare de minuni acestui sfint care a trait in secolul 5.Intram de la o parcare medie ,printr-o poarta intr-un parc cu copaci exotici si apoi printr-o intrare de piatra intram in curtea interioara in care se afla in mijloc o cruce mare de lemn ,la care ne inchinam .Remarc pe partea stinga pe perete la intrare, o icoana mai deosebita care il reprezinta pe Mintuitorul in genunchi si rugindu-se ,avind in mina citiva avortoni din care curge singe prelingindu-se pe mina LUI pina jos la pamint.Vai de noi care avem milioane de astfel de copii avortati!! pentru care IISUS se roaga TATALUI si vai de ce raspuns vom da noi ,care ii ucidem si nu ne mai rugam pentru ei ,uitind ca i-am lipsit de mintuirea sufletului!.Ne inchinam la crucea din curte ,privim la standurile din curte ,vreo 4 cu obiecte de cumparat ,icoane ,mir ,ulei de la candelele icoanelor facatoare de minuni,pe care le abordam la iesire.Urcam niste trepte pina la manastire si aci ne inchinam la icoane si mai ales la icoana facatoare de minuni a SFINTULUI GHERASIM,care are imprejur ca si icoana de pe muntele TABOR a Maicii Domnului ,multe tablite agatate ,dar si multe poze ale vizitatorilor.Eu nu am stiut de acest fapt si nu am avut nici o poza la mine!Apoi coborim si intram in paraclisul aflat in pestera Aci s-a ascuns sfinta familie ,cind treceau spre Egipt.Ne inchinam la sfintele moaste din dreapta aflate in doua racle ,apoi ne inchinam si ne rugam ,dupa ce admiram pe un perete mare o icoana foarte frumoasa a MAICII DOMNULUI,numita HRANITOAREA CU LAPTE.Alaturi pe peretele lateral din stinga se afla icoana Sfintului GHERASIM CU LEUL ,caci pe el l-a ajutat si l-a ascultat un leu pe care la pansat la o laba .Acesta ,recunoscator a venit si l-a slujit pe calugar ,misiunea lui fiind de a avea grija de magarul ce era folosit la carausie.Dar acesta a fost rapit se arabi ,in trecerea lor pe acolo ,iar Sfintul ,crezind ca leul l-a mincat ,l-a pus pe el sa faca acea carausie in locul magarului! Si leul a facut ascultare .Dupa ceva timp oamenii care au furat magarul se reintorc pe acolo ,iar leul il recunoaste pe magar si il duce de capastru la sfintul Gherasim.Acesta isi da seama ca leul nu era vinovat si i-a dat drumul in libertate .Dupa moartea Sfintului ,leul a venit ,l-a jellit la mormint si ..a murit pe mormintul lui .Nu vi se pare ca aceasta poveste adevarata este o pregustare a raiului??!!eu asa cred!Cei care au iesit ceva mai repede au fost serviti de calugarul grec de acolo cu mincare de orez ,si curmale ,apa de baut ,intr-o trapeza aflata pe fundalul din spate al curtii si care era foarte frumos pictata.Am luat in graba citeva curmale ,apoi apa ca erau foarte dulci si m-am grabit sa mai apuc si sa-mi cumpar ceva de la pangar ,ulei de la icoana SF. GHERASIM ,si inelul cu semnul Sfintului Mormint.De aci am plecat cu mare regret ca nu am mai stat putin pentru reculegere ,ratind mai totdeauna acest important moment de introspectie ,penrtu ca trebuia sa mergem la
|