În prealabil postat de geo.nektarios
[SIZE=3]Deci, aceasta porunca are barbatul: sa isi iubeasca femeia! [/SIZE]
Legat de subiectul acesta, ce pot spune si eu? va aduc un cuvant al marelui mitropolit, vrednic de pomenire, Nicolae Mladin: "Smerenia este sa iti cunosti locul in raport cu Dumnezeu"!!! Mai mult trebuie?
Fratilor, un om care VOIESTE sa se mantuiasca, face VOIA Domnului si asculta de Cuvantul Sau! "Cine Ma iubeste, pazeste poruncile Mele", "Cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine sa isi ia Crucea si sa imi urmeze Mie!", "Cine iubeste pe tata, pe mama, pe sotie, pe copii, pe prieteni mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine"! Vedem ca Domnul Nu obliga pe nimeni sa Il iubeasca, sau sa faca voia Sa, ci "cine voieste"!
Relatia mea cu Hristos trebuie sa fie atat de intima si de stransa, incat sa ma tem sa vorbesc aiurea cu cei de langa mine, ca sa nu intrerup legatura cu Prietenul, Fratele, Domnul meu, Hristos!!! In unirea tainica cu El, te impartasesti de Darurile Sale! Asa ca intre doi prieteni: caci ei se cunosc reciproc, si isi descopera reciproc ce au in suflet, atat bucurii cat si tristeti! ori daca eu sunt sincer cu El, cum poate fi El cu mine? Sincer! Si imi descopera din tainele Sale, atat cat poate mintea mea cuprinde, ca om, caci mai mult nu am nevoie! Ce imi da aici este o "molecula" din intregul ce il voi avea in Imparatia Sa! Si daca din aceasta particula din Bucuria Vesnica ma bucur atat de mult, incat simt ca imi sta inima, oare cum va fi deplina Bucurie Divina?
Ascultand si indeplinind cuvintele Sf.Evanghelii, Hristos ma binecuvinteaza si Se apropie de mine, apoi isi face lacas in inima mea, caci "toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam". Facandu-Si locas in inima mea, cum oare sa nu am "bun simt"? cum sa nu fii smerit daca Il ai in tine pe Cel mai smerit decat toti? "Invatati-va de la Mine ca sunt bland si smerit cu inima" Cum oare sa nu am cele ale lui Hristos daca m-am unit cu El? Nu ne spune oare Sf.Evanghelist Ioan ca "Dumnezeu este iubire, si cine ramane in iubire, ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane intru el"? (1 Ioan cap4,8 si urm.).Legatura Tainica cu El o tin numai prin COMUNICARE cu El! Comunicarea reciproca sta la baza intaririi prieteniei!!! Deci eu cu Hristos trebuie sa comunic! Cum comunic? cu Rugaciunea! Avem 5 cuvinte care tre sa ne ajunga in inima! "Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma!" (Kirie Iisu Hriste eleison me!) Cu aceasta rugaciune ma mantuiesc! Caci in minte pururea trebuie sa ne rugam, azi nu mai avem timp de plecat genunchii la pamant, nu mai avem timp de catisme si paraclise... (desi ar trebui sa ne facem...) Cu asta ne "scoatem" in fata lui Hristos, ca avem servici, ca avem familie, ca tre sa stau de copii, ca tre sa invat, ca am cursuri N, dar nu mai avem scuza ca in mintea noastra nu am putut comunica cu El!!! Ce ne opreste sa nu ne rugam cu mintea? (lasand la o parte timpul in care inveti pt un examen, dar in care inveti, nu sa te gandesti aiurea). Daca esti unit cu Hristos, cum oare sa fii altfel decat ca Hristos??? Nu poti avea decat chipul Sau! Nu poti avea decat Iubirea Sa! Nu poti avea decat Blandetea si Bunatatea Sa! Nu poti avea decat faptele Sale pline de afectiune, mila si jertfa! Nu poti avea decat IUBIREA Dumnezeiasca!!! Nu poti avea decat Sfintenie!!!
Ai virtutile cele mai inalte, si Darurile cele mai Bune!!! Ai smerenia lui Hristos, ai marinimia duhovnicesc acest "bun simt duhovnicesc"! Ai delicatete! pt ca esti PLIN DE DUHUL SFANT!!!
(Va indemn sa cititi o carte a Cuv.Paisie Agioritul, vol.V, "Patimi si virtuti" in care Pr.Paisie are un subiect "Marinimia sufleteasca"!)
Fi-ti cu rugaciunea neincetata, tineti legatura cu El neintrerupta!!! Altfel Se va departa si veti ramane singuri fara de El... si ce chin mai mare poate fi ca cineva sa guste cele ale lui Histos si sa le piarda?
FRATILOR, RAMANETI IN IUBIREA SFINTEI TREIMI!!!
Sa fiti binecuvantati!
|