Citat:
În prealabil postat de georgeval
Sunt de acord. Cand m-am referit la posibilitate am avut in vedere afirmatia Sfantului Ioan Damaschin: "Dumnezeu ofera si diavolului,pururea, cele bune. Dar acesta nu voieste sa le primeasca".
Nu trebuie sa uitam ca avem datoria de a iubi intreaga faptura a lui Dumnezeu, Sfantu Isaac Sirul amintea de iubirea si fata de demoni.
|
spalarea creierului (continuare)
..Sau de ce omul nu trebuie sa argumenteze cu diavolul. Pentru ca logica diavolului e pervertita. In timp ce ratiunea umana face demersuri oneste spre descoperirea adevarului, dracul isi construieste argumentele din elemente pervertite-adevar amestecat cu minciuna. Omul care vrea sa descopere adevarul are o repulsie innascuta in a trata cu dracul. Adevarul aduce libertate. Dracul prin natura lui este un rob-rob al rebeliunii, al urii, al minciunii. S-a desprins de Dumnezeu ca sa fie liber si a ajuns rob, dracul e cazut ireversibil din Adevar.
Oamenii deprinsi cu manipularea semenilor sunt constienti ca sensul adevarului la ei este pervertit, si sufera de aceasta boala launtrica dar refuza vindecarea pentru ca au o sete de putere care-i mai mare decit iubirea adevarului. Acesti oameni se fac curelele de transmisie ale minciunilor diavolesti. Am o viziune mecanicista primitiva poate despre relatia omului cu dracul pentru ca sunt convinsa ca atunci cind intra in aceasta relatie, liberul lui arbitru este anihilat si omul se robotizeaza. Nu am chef de eschibitionism filozofic pe tema asta. Omul manipulator indura initieri cumplite prin care tocmai asta se intampla, liberul arbitru este arestat, incarcerat, schinjuit, obligat sa se supuna altei vointe, de aici vine in mare parte si ura fata de semeni, dorinta inconstienta de a raspunde cu aceeasi moneda; dar pentru ca nu are curaj sa se dezrobeasca din puterea care-l robeste, intoarce moneda spre aproapele lui.
Sa nu fim navi! Adevarul nu poate fi pervertit. El exista si mantuirea este calea spre Dumnezeu care este singura sursa adevarului si a libertatii. Hristos a trebuit sa indure moartea pe cruce pentru ca noi sa fim ridicati din robia minciunii. Hristos a murit si a Inviat si a rasturnat stapinirea demonilor asupra oamenilor. Nu mai suntem robi, suntem liberi in Hristos. Oricine cauta alta libertate este rob al minciunii.