Sunt noua pe forum si va salut pe toti.
Am gasit forumul de vreo 4-5 luni si citeam mesajele pentru stiri. M-am hotarat sa intru pentru ca foarte rar am gasit atitudini mature. Chiar imi facusem impresia ca forumistii sunt adolescenti si tineri iar preotii (sau crestini maturi) nu-si bat capul sa intervina. (au mai fost atitudini mature, dar rar).
M-a uns pe suflet mesajul pr. Marius. Eu cred ca e vorba de 2 situatii, concomitent, nu simultan. Desigur ca pot fi si altele, insa eu la acestea 2 ma gandesc.
Prima este situatia unor adolescenti foarte ranvitori pt ortodoxie, care au ravna dar n-au intelepciune. Asta cand mesajele nu sunt foarte agresive.
Cand mesajele sunt foarte agresive, de tipul “Teofan antihrist”, de obicei acestia nu se iau de situatiile negative din Biserica care chiar ar trebui sa fie puse in discutie, ci “vaneaza” orice ar putea fi interpretat ca “erezie” a ierarhilor. Daca ei o fac, asa cum spuneam, din ravna dezinteresata, sunt niste victime ale manipularii, situatie din care pot iesi pe masura ce se maturizeaza. Tehnica manipularii este cunoscuta pentru psihologia maselor. In orice populatie exista tineri frustrati, cu slabe relatii sociale sau chiar izolati, tineri complexati care pot fi manipulati dandu-li-se un tel nobil. Acest tel nobil va deveni centrul vietii, cel care le reda stima de sine. De aceea se arunca cu toata energia, entuziasmul ... si lipsa de discernamant ... in apararea acestuia. Si ce poate fi mai nobil decat apararea ortodoxiei? Asa incat li se arunca nada ca ortodoxia este in pericol, deci trebuie aparata? Si se formuleaza insinuant pericolul: ierarhii vanzatori de ortodoxie – masoni neaparat, ecumenisti si variatii pe aceasta tema.
Asa incat acesti tinerei apara ortodoxie pe care o vand ierarhii! Scriu si scrisori la alte Biserici ortodoxe ca sa ne salveze, intrucat Sinodul nostru ar fi handicapat, n-are har...
Saracii... Ei habar n-au care sunt greutatile si problemele ierarhilor, i-au vazut doar la slujbe, nu au nici cea mai mica idee de greutatea crucii dar se fac judecatorii lor...
Deci, nu e rea credinta, e minte infierbantata pe care o mana din spate diavolul, in timp ce ei se cred aparatorii ortodoxiei.
Cea de-a doua situatie e mult mai rau decat rea-credinta, este intentie si misiune de dezbinare prin saparea la temelia Bisericii. Si vor avea din ce in ce mai multe ocazii sa o faca, pentru ca ierarhii sunt oameni, nu ingeri, deci au si ei pacatele, limitele sau slabiciunile lor.
Este nevoie de mult discernamant! Da, Doamne !
|