Subiect: Despre preoti
View Single Post
Vechi 04.12.2006, 14:08:15
sovidiu sovidiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mioara
Buna, draga Irina. Ma bucur ca ti-a placut citatul; este din cartea " Margaritare duhovnicesti" de parintele Arsenie Boca. Cartea este aparuta la editura " Pelerinul" Iasi, sub directa coordonare a Manastirii " Petru- Voda".
Cred ca toate cartile duhovnicesti sunt indicate impotriva gandurilor, deoarece ele iti inalta mintea la Dumnezeu si nu mai ai timp de altele.Important este ce ii dam mintii sa lucreze, dupa cum ne sfatuia Parintele Cleopa sa facem: imediat dupa ce ne-am trezit sa facem trei inchinaciuni si sa spunem de trei ori:" Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie!". In acest mod ne ridicam mintea catre Dumnezeu si nu lasam portita deshisa pt. alt fel de ganduri.
Pt. tine ( si nu numai) am mai cautat cateva citate despre lupta cu gandurile.
-" Suntem osanditi nu pt. ca intra in noi ganduri pacatoase, ci pt. ca le folosim spre rau"-Sf. Varsanufie cel Mare
-" E mai ferit de primejdii cel ce nu ingaduie dusmanului sa intre in casa decat cel care, ingaduindu-i se lupta apoi cu el"-Sf. Tihon din Zadonsk
-" Nu atacul gandului este pacat, ci convorbirea mintii care vorbeste prieteneste cu el"-Sf. Marcu Ascetul
Doamne ajuta!
Daca pe primii doi mari sfintzi ii pricep cumva si sunt perfect deacord cumva cu danshii, bineintzeles in mod superficial de laic crestin-ortodox, cu ce spune sf Marcu Ascetul nu pot fi deacord, fie nu-l pricep, fie n-am cum sa-l pricep dintr-o fraza, dar o oarecare interpretare valabila as considera-o in virtutea faptului in care consideri prietenia si discutzia cu gandurile ca un fel de indulcire cu unii mici monstrii ("unele-ganduri") care afirma ca unele pacate pe care le-ai savarsit sau esti pe cale sa le savarshesti sunt asha ceva minor ca un fel de prieteni ai tai... ca altfel n-am cum sa-l pricep, desi fiind sfant ascet s-ar cam cuveni sa-i dau dreptate chiar daca n-o prea pricep...
Reply With Quote