![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Nu cred ca se pune problema de a se exclude unele pe altele: Hristos-Duhul Sfant-Biserica .
Nici macar in afirmatiile mele nu se exclud , Hristos este Capul (si in El trebuie sa credem) Duhul Sfant este Ajutorul nostru, Desavarsitorul care ne duce catre El, si Biserica este Trupul lui Hristos (adica eu ,tu cei din jurul nostru , si multimea sfintilor ) . Noi toti navigam catre Hristos . Acesta a fost si planul mantuirii : a plecat de la Tatal, s-a infaptuit in Fiul prin preluarea firii noastre umane si indumnezeirea ei , si s-a desavarsit in Duhul prin extinderea operei de indumnezeire catre toti oamenii,prin intermediul Bisericii. Scriptura, Cuvantul lui Dumnezeu, s-a nascut in Biserica prin conlucrarea Duhului cu omul, dar Hristos nu S-a nascut de catre Biserica, ci doar a fost transmis de catre ea. Fiecare sta in locul sau randuit de Tatal, iar noua Tatal ne-a randuit pe Hristos ca si unica Cale catre Tatal , si ne -a dat pentru aceasta Duhul Sfant fagaduit din veacuri , pentru ca stia ca simpla vedere a lui Hristos nu ne va fi de ajuns. Biserica este comuniunea in Duhul Sfant dintre oameni si Hristos , cu rolul nu doar al cunoasterii lui Hristos, ci si al transformarii noastre si integrarii in Treime , prin firea umana radianta a lui Hristos. |
|
|
|||
|
|||
|
Sigur se gaseste pe internet archive, scribd etc Am citit ca exista aceste carti de care spui, dar nu stiam de rolul lor, deja m-ai ajutat cu vreo 4-5 informatii importante,multumesc mult
|
|
|
||||
|
||||
|
Ar mai fi și un catehism ortodox scris cu totul altfel, cu întrebări și răspunsuri într-o manieră vie, caldă și lipsită de pedanterie Viu este Dumnezeu.
A apărut inițial prin 1990 la Editura Harisma, alcătuit de teologi ortodocși din Franța și tradus inclusiv de Părintele Galeriu. Centrat pe Hristos așa cum este cunoscut din Evanghelii și din viața Bisericii.