![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Deschid acest thread in ideea ca poate reusim sa ne detasam intr-un fel sau altul de ironia sortii. Pentru ca atat de des avem tendinta (fara exceptie!!!) sa vorbim de "egalitate" cu pusca in mana si cartus pe teava.
Intamplarea a facut ca fiul meu - care a ajuns la capitolul "fabule" - sa vina ieri si sa doreasca sa discutam despre aceasta "perla" a literaturii romane, dar poate si a neamului omenesc... Spre rusinea mea, marturisesc ca pana ieri nu citisem aceasta fabula, si sincer spun ca mi-a placut mult prin mesajul ei. Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu "Cât îmi sunt de urâte unele dobitoace, Cum lupii, urșii, leii și alte câteva, Care cred despre sine că prețuiesc ceva! De se trag din neam mare, Asta e o-ntâmplare: Și eu poate sunt nobil, dar s-o arăt nu-mi place. Oamenii spun adesea că-n țări civilizate Este egalitate. Toate iau o schimbare și lumea se cioplește, Numai pe noi mândria nu ne mai părăsește. Cât pentru mine unul, fieștecine știe C-o am de bucurie Când toată lighioana, măcar și cea mai proastă, Câine sadea îmi zice, iar nu domnia-voastră." Așa vorbea deunăzi cu un bou oarecare Samson, dulău de curte, ce lătra foarte tare. Cățelul Samurache, ce ședea la o parte Ca simplu privitor, Auzind vorba lor, Și că nu au mândrie, nici capricii deșarte, S-apropie îndată Să-și arate iubirea ce are pentru ei: "Gândirea voastră, zise, îmi pare minunată, Și sentimentul vostru îl cinstesc, frații mei." - "Noi, frații tăi? răspunse Samson plin de mânie, Noi, frații tăi, potaie! O să-ți dăm o bătaie Care s-o pomenești. Cunoști tu cine suntem, și ți se cade ție, Lichea nerușinată, astfel să ne vorbești?" - "Dar ziceați..." - "Și ce-ți pasă? Te-ntreb eu ce ziceam? Adevărat vorbeam, Că nu iubesc mândria și că urăsc pe lei, Că voi egalitate, dar nu pentru căței." Aceasta între noi adesea o vedem, Și numai cu cei mari, egalitate vrem. Eu cred ca asta se intampla peste tot in jurul nostru. Pe de o parte dorim sa fim tratati de la egal la egal, considerand ca suntem vrednici sa ne ridicam la nivelul celor vizati, iar pe de alta, ne uitam peste umar la cel de langa noi care, tocmai pe acest motiv, cauta sa se bage in seama... Cu alte cuvinte, toti suntem egali, iar altii si mai egali!!! Cum vedeti "egalitatea" aceasta? Tine ea de cultura, de culoare politica, de rasa, de sex, sau poate de modul cum ne imbracam, sau ce masina avem, etc?... Este fireasca, este falsa, este daunatoare societatii, sau dimpotriva, prin ea se pot face delimitari si distinctii?