Un reporter de la cotidianul spaniol "El Pais" întreabă : "Cine ar trebui să fie primul președinte al Consiliului Europei ? " La care Norman Manea , scriitor evreu-român-america, răspunde :" Un copil în vârstă de 12 ani !" Că nu-i o glumă ne dăm seama imediat, căci interlocutorul aduce un argument irefutabil : "Deoarece la această vârstă sunt inteligenți, inocenți și au doar intenții bune". Replica, trebuie să recunosc , e memorabilă. Și oricâtă ironie ar conține, nu mă pot abține să nu-mi închipui, în cazul nostru, ce-ar fi dacă. . . Ce-ar fi dacă i-am înlocui pe troglodiții sau pițipoancele care ne reprezintă în cel mai înalt for politic al Europei cu niște puști sau puștioaice din a cincea ? Ne-am face mai tare de râs decât ne facem acum cu un behăitor ca Gigi Becali, un apucat ca Vadim Tudor, un manelist ca Rareș Niculescu, o fosilă ca Ioan Mircea Pașcu, o fata lu' tata ca Elena Băsescu sau Daciana Sârbu, un băiatu' lu' tata ca Ciprian Tănăsescu ? Ei aș ! La câtă țopârlănie , câtă prostie și cât nepotism se adună săptămânal în avionul care face cursa București - Bruxelles, puțin infantilism n-are cum să strice. Ba chiar s-ar putea ca străinii, văzând ce de olimpici și premianți avem, să-și facă altă impresie despre noi românii. Evident, cu condiția să nu le trimitem pe cap alte țoape, dar fără buletin ! << Articol apărut în Adevărul de seară de azi marți, 28 iulie 2009 . Comentați tableta online la
www.adevarul.ro >>