Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.04.2025, 14:20:59
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit Doctrinele “Pocăiților” - Sola Scriptura - Sola Fide - Sola Gratia

Doctrinele “Pocăiților” - Sola Scriptura - Sola Fide - Sola Gratia - Solus Christus - Soli Deo Gloria

Gata,promit că vă las in pace,mai produc și acest ultim topic, dacă tot am avut o poftă așa mare de studiu și scris.

Adică pe mine chiar mă relaxează și oarecum a devenit un fel de “drog” imersia in studiul Bibliei.

Dar nu-i problemă,am avut eu “vicii “ mult mai distructive.

Eu nu pretind aș fi “profesionist “,ci mai degrabă ofer așa ca de la om la om o părere despre cum văd și simt eu acesta “pasiune” a mea de a mă aventura in Biblie.

Nu-s nici membru al unui cult sau Biserici,nu sunt nici un trăitor al Scripturii, nici măcar un credincios adevărat.

Dar nu-i vorba aici despre mine,ci despre acest curent al mișcărilor protestante.

Despre asta va fi aici, despre cei pe care majoritatea îi numesc “pocăiți “ și despre cum văd ei Sfânta Scriptură, Credința și Mântuirea prin Iisus Hristos.

Însă va fi abordată într-o perspectivă obiectivă, întrucât fiecare cult (neo) Protestant are particularitățile sale.

Noi vom oferi acele aspecte cu care în mare parte toți sunt de acord.

Avem acești 3 piloni principali pe care se sprijină Protestantismul:

1.Sola Scriptura, adică Doar Sfânta Scriptură

2.Sola Fide, adică doar Credința

3.Sola Grația, adică doar Harul

La care se mai adaugă încă 2 :

4.Solus Christus , adică doar Hristos
5.Soli Deo Gloria, Adică doar gloria lui Dumnezeu

Însă despre aceștia doi vom discuta mai târziu.

Nu o sa mergem neapărat în detalii prea complicate despre evoluția acestor concepte, ci mai degrabă le vom analiza într-un mod mai practic.

Dacă tu ca om,ca și creștin sau urmăritor al lui Hristos, poți doar cu acestea 3 să fi in mod activ Salvat, Mântuit și spălat de păcate, fără a te împiedica de celelalte aspecte care au venit la pachet, alături de Bisericile Tradiționale Catolică/Ortodoxă.

Ar fi foarte interesant și folositor dacă se vor alătura acestei discuții și persoane care urmează aceste doctrine și fac parte din culte neoprotestante.

Bineînțeles că au fost extrem de multe discuții și aici pe forum in legătură cu asta, însă eu vreau sa oferim o direcție coerentă pentru a putea urmări exact cum succesul pe plan mondial al acestei abordări poate fi o soluție universală și continuatoare chiar a revelației primordiale.

Adică să vedem cum putem introduce in urmarea firească a evoluției Bisericii Primare, despre care am inceput un topic,acest Protestantism, fără a-l considera o erezie sau ceva desprins din Biserică,ci ca o extensie a Bisericii Vii.

Știu că nu prea se va putea ajunge la un consens în legătură cu această abordare, însă pe mine mă interesează UNITATEA.

Iar Biserica trebuie să fie unită, chiar și în diversitate.

Nu sunt și nu am fost niciodată de acord cu pocăiții care acuză Biserica, și nici cu Biserica care acuză pocăiții.

Știu că Ecumenismul nu-i chiar pe gustul tuturor, însă eu îl văd cea mai bună soluție în acest context.

Bun, revenind,deci să luăm așa o aplicație practică.

Un pocăit îți va spune că tu nu l-ai primit cu adevărat pe Hristos.

Tu, să zicem ești ortodox și poate chiar te pufnește râsul sau dacă îl vezi că insistă te și enervezi, că abia ai ieșit de la Biserica, te-ai spovedit și împărtășit.

Dacă chiar ai chef de pierdut vremea,poate îi explici că te-ai împărtășit cu trupul și sângele Domnului.Cum adică nu l-ai primit pe Hristos?

Pocăitul te va întreba, “De ce te-ai spovedit și împărtășit dacă deja îl ai pe Hristos în tine?”

Tu te gândești, bă da ăștia sunt chiar pierduți de tot.”Păi doar prin Sfânta Împărtășanie și participând la Sfânta Liturghie îl poți primi pe Hristos.Da tu de unde să știi asta dacă ești înafara Bisericii?”

Iar aici Pocăitul îți va spune, poate îți va da și niște citate din Biblie, crezând că tu habar n-ai, poate scoate din ghiozdan și un Nou Testament să-ți ofere.”Hristos a fost răstignit o singură dată pentru noi toți,tot ce trebuie să faci este sa crezi in El și să-l accepți ca Domn și mântuitor personal, să faci legământ cu el prin Botez și în baza Harului pe care ți-l oferă prin Sfântul Duh vei fi mântuit,nu in bază faptelor tale.”

“Da ce ești tu , preot să mă înveți pe mine, păi avem Biserica,am duhovnic….” Și te-ai luat și te-ai dus de acolo…

Astfel de întâlniri și întâmplări au existat și încă există cu discuții similare.

Iar abordarea lor poate fi de cele mai multe ori neconstructivă și fără niciun rod spiritual de ambele părți.

Întrucât premisa că nici unul și nici celălalt,din perspectiva fiecăruia nu îl au pe Hristos.

Ei bine,eu am sa afirm că ambii sunt creația aceluiași Dumnezeu.

Este imposibil ca unul să-și ofere altuia ceva ce nu deține.

In al doilea rând ambii susțin că cred și îl urmează pe Hristos.

Cum dar doi oameni care sunt creația aceluiași Dumnezeu și mărturisesc pe Iisus Hristos să creadă unul despre celălalt că numai unul este in ADEVĂR?

Este foarte simplu…

Tocmai fiindcă ambii sunt în eroare !

Acest “război” religios,care încă se desfășoară și astăzi arată tocmai incapacitatea omului de a vedea ceva dincolo de un text,dincolo de un spațiu,dincolo de materiei și dincolo de niste idei fixe.

Un bun exemplu pe care îl putem învăța de la Protestantism este tocmai diversitatea de abordare și înțelegere a aceluiași text, Dumnezeu și concept al mântuirii.

Adică dacă eu nu pot accepta ca Mesajul să vina la mine altfel decât printr-o succesiune istorică,pur și simplu îi subminez puterea lui Dumnezeu de a se manifesta in Creație.

Să zicem că unul pe o insulă pustie găsește Biblia și ajunge să creadă și să-l accepte pe Iisus, însă nu are acces la Biserica și la Tainele Bisericii Ortodoxe, de exemplu,nu se botează,nu primește Euharistia,nu este spovedit de un preot etc.

Oare acel om,doar având Scriptura, Credința și Harul lui Dumnezeu,nu va putea fi părtaș la Împărăție?

Chiar și în condițiile în care doar unul aude vorbindu-se despre Iisus Hristos și în inima lui îl acceptă,oare nu este destul?

Acum înțelegi succesul acestor mișcări neoprotestante?

Pur și simplu ei îți oferă o Biblie,de regulă Noul Testament, îți spun să o citești și să-l accepți pe Iisus că Mântuitorul Tău,iar de restul se ocupă Dumnezeu.

Pare simplu, nu?

Thread Tools
Moduri de afișare