Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.07.2010, 22:06:01
geo_olt geo_olt is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.07.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit Mintea deschisa

As avea si eu o intrebare, daca Adam si Eva au mancat din pomul cunoasterii binelui si raului:
"Femeia a vazut ca pomul era bun de mancat si placut de privit si ca pomul era de dorit ca sa *deschida cuiva mintea*. A luat deci din rodul lui si a mancat;"
De ce noi ca si oameni normali nu avem mintea deschisa si trebuie sa apelam la droguri sau sa ne intoarcem la Dumnezeu si sa fim sfinti pentru a ni se deschide mintea, daca deja avem dreptul la acest lucru din nastere ca si urmasi ai parintilor nostri si de ce Biserica Ortodoxa nu cauta sa trezeasca lumea si ii lasa sa doarma.
Va rog sa nu raspundeti daca nu ati experimentat inca acest lucru.
Reply With Quote
Vechi 25.07.2010, 22:58:03
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de geo_olt Vezi mesajul
...de ce Biserica Ortodoxa nu cauta sa trezeasca lumea si ii lasa sa doarma.
Nu stiu despre ce "minte deschisa" vorbesti si cat de mult ai experimentat tu in cadrul Bisericii Ortodoxe. Ortodoxia se ocupa dintotdeauna cu trezirea identitatii individului in relatia cu Dumnezeu (Sf. Treime). Daca vei avea rabdare sa citesti Sfanta Scriptura (sau s-o asculti, fiindca acum exista si astfel de posibilitate) vei intelege ca daca omul ar avea credinta cat un bob de mustar, ar putea muta muntii din loc. "Raul" este extrem de inventiv, iar omul cade in plasa extrem de usor. Cum am putea crede noi ca putem trai ca pasarile cerului, fara sa ne facem griji pentru ziua de maine? Cum am putea noi sa privim cu ingaduinta pe cel de langa noi, daca in ochii nostri ni se pare ca are o situatie materiala mai buna ca a noastra? Cum sa alergi la duhovnic sa te spovedesti, cand tu crezi ca de doctor ai nevoie fiindca te doare stomacul nu sufletul? Cum ar putea omul recupera un sfert de veac (sau mult mai mult) de viata intr-u Hristos, fara ca pacatul sa nu fi intrat adanc in madularele lui, iar ca sa "stralucesti" in Adevarul Lui Dumnezeu iti trebuie "cunoastere" si "acceptare", nu ingradiri si reguli impuse, gen " Va rog sa nu raspundeti daca nu ati experimentat inca acest lucru". Ti se pare firesc genul asta de intrare pe un forum... ortodox?
Oricum, subiectul este pe cat de simplu pentru cei care cred, pe atat de complicat pentru altii care incearca sa inteleaga credinta dupa metode "originale". Parerea mea!
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 00:01:14
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Nu stiu despre ce "minte deschisa" vorbesti si cat de mult ai experimentat tu in cadrul Bisericii Ortodoxe. Ortodoxia se ocupa dintotdeauna cu trezirea identitatii individului in relatia cu Dumnezeu (Sf. Treime).
Vorbesc despre deschiderea mintii, al ochiului mintii, nu pot sa spun ca am experimentat foarte mult din asta pentru ca nu am reusit sa ma mentin curat , sfant din cauza ca sunt si eu om pacatos si ispitit.
Deschiderea mintii in opinia mea cand realizezi ca Dumnezeu exista cu adevarat si crezi cu adevarat adica cauti sa implinesti cuvantul lui nu doar zic ca cred si ma duc mai departe cu judecata mea ci iti doresti cu adevarat pocainta si te simti sfant, iti dai seama cat de iubit esti si cat de mult poti sa iubesti si sa te increzi in cineva, cat de perfect esti(nu mai vezi nici un defect la tine sau la cei din jur nu mai ii judeci pe cei din jur ci incepi sa te cunosti pe tine), cat de liber esti sa faci ce vrei tu (orice fie rau fie bine), ca Dumnezeu te iarta si ca poti sa incepi un drum nou cu El si incepti sa ai o relatie cu El in adevaratul sens al cuvantului.
Sa vezi cat de controlat si manipulat esti de guvern, mass media etc (stiu ca Iisus a zis sa dam Cezarului ce este a Cezarului si nu contest acest lucru, vb despre cum te indeparteaza de Dumnezeu si te tin adormit si incatusat) oricum ar fii foarte multe ce as putea sa mai scriu pe acest subiect.
Iar cand zic ca de ce Biserica nu incearca sa trezeasca individul, individul nu stie ca doarme el viseaza el nu stie cum e sa fie treaz. Sa puna eu stiu biletele in posta: dragii mei nu sunteti urati, nu aveti defecte, nu va lipseste nimic voi sunteti perfecti deja aveti tot ce va trebuie sa fiti fericiti veniti sa va treziti! etc dar ei ce fac vin sa stranga banii de cotizatie... cam atat, in rest eu nu prea iam vazut si atunci cum evanghelizeaza Sf Evanghelie la popor dintotdeauna? ca eu sunt de 22 de ani in lumea asta si nu am auzit-o! nu a venit nimeni la mine ortodox sa imi prezinte adevarul! A trebuit ca prin alte mijloace total neortodoxe sa realizez ca la Dumnezeu este adevarul...

Last edited by geo_olt; 26.07.2010 at 00:04:09.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 00:17:00
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
" Va rog sa nu raspundeti daca nu ati experimentat inca acest lucru". Ti se pare firesc genul asta de intrare pe un forum... ortodox?
Oricum, subiectul este pe cat de simplu pentru cei care cred, pe atat de complicat pentru altii care incearca sa inteleaga credinta dupa metode "originale". Parerea mea!
Da, mi se pare firesc deoarece nu caut raspunsuri de la farisei desi acum sunt si eu unul dintre ei ci caut raspunsuri de la cineva care traieste cu si pentru Dumnezeu cu adevarat.
Nu inteleg ce vrei sa spui prin metode originale...
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 00:35:23
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
As avea si eu o intrebare, daca Adam si Eva au mancat din pomul cunoasterii binelui si raului:
"Femeia a vazut ca pomul era bun de mancat si placut de privit si ca pomul era de dorit ca sa *deschida cuiva mintea*. A luat deci din rodul lui si a mancat;"
De ce noi ca si oameni normali nu avem mintea deschisa si trebuie sa apelam la droguri sau sa ne intoarcem la Dumnezeu si sa fim sfinti pentru a ni se deschide mintea, daca deja avem dreptul la acest lucru din nastere ca si urmasi ai parintilor nostri si de ce Biserica Ortodoxa nu cauta sa trezeasca lumea si ii lasa sa doarma.
Sa-mi fie cu iertare dar este cam fals ce spui tu aicea. Nu scrie nicaieri ca pomul acela deschidea mintea cuiva, ma rog de unde ai luat citatul asta ? ca din Biblie nu prea cred. Dumnezeu in marea Lui dragoste dintru inceput ne-a facut sa nu avem constiinta pacatului a raului daca vrei, fiindca fiind inzestrati si cu aceasta constiinta nu am mai fi trait intr-o perpetua stare de fericire asa cum am fost creati initial. Un alt apect este ca Dumnezeu ne-a dat si liberul arbitru adica posibilitatea de a nu-i urma Lui orbeste, precum niste masini, fiindca aceea s-ar fi numit sclavie, ci de a cugeta si de a gandi singuri daca caile Lui sunt cele bune sau nu. Evident ca daca El ar fi vrut ca in Rai sa nu existe un pom al binelui si al raului foarte bine ar fi putut sa nu existe insa prin existenta acelui pom probabil (si aicea este doar o cugetare personala) a vrut sa ne testeze, daca prin liberul nostru arbitru noi ii vom da ascultare sau nu, fiindca gradina raiului dupa cum de altfel se si precizeaza in biblie era populata si cu alti pomi foarte roditori si probabil mai atragatori decat acela. Motivul posibil (nu pot eu gandi sau judeca care au fost intentiile Domnului, cel mult le pot banui) al existentei acelui pom acolo se poate explica si prin faptul ca Dumnezeu nu a vrut sa ne ascunda sau sa doseasca fata de noi oamenii nimic (atunci cand cineva iti ascunde ceva iti taie o buna parte din dreptul la cunoastere ori aceea nu se mai poate numi libertate, pe noi insa Dumnezeu ne-a creat complet liberi) insa in marea Lui dragoste nu ne-a creat din start cu constiinta pacatului tocmai pentru ca noi mai tarziu sa nu putem spune ca ne-a facut astfel si de aceea suntem nefericiti, aceasta constiinta a raului fiind un "drept" pe care noi singurei prin neascultare ni l-am castigat.

Imi place o ideie pe care am intalnit-o la parintele Savatie Bastovoi. El spunea ceva de genul ca nu exista mai multa libertate precum in crestinismul ortodox pacat ca putini inteleg lucrul acesta. O alta zicala spune ca numai oamenii cu adevarat liberi ajung in Rai

Last edited by Delirul; 26.07.2010 at 00:42:34.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 00:53:29
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Delirul Vezi mesajul
Sa-mi fie cu iertare dar este cam fals ce spui tu aicea. Nu scrie nicaieri ca pomul acela deschidea mintea cuiva, ma rog de unde ai luat citatul asta ? ca din Biblie nu prea cred.

Imi place o ideie pe care am intalnit-o la parintele Savatie Bastovoi. El spunea ceva de genul ca nu exista mai multa libertate precum in crestinismul ortodox pacat ca putini inteleg lucrul acesta. O alta zicala spune ca numai oamenii cu adevarat liberi ajung in Rai
Nici o problema, dar te rog sa deschizi Biblia si ai sa gasesti in foarte multe locuri in care scrie Dumnezeu deschide mintea omului daca vrei ma pun sa iti caut eu verseturi.
Acesta este din Geneza 3.6 si cu siguranta ai sa gasesti in proverbe am dat de aici pentru ca de aici a inceput totul... orice caz gasesti peste tot.

Da parintele are dreptate dar nu toata lumea intelege sper ca nu intelegi ca este libertate pentru ca poti sa bei, fumezi divortezi etc si esti iertat... daca ai inteles asta esti total inafara.
El incearca sa zica daca urmezi invatatura lui Dumnezeu si cauti sa te lepezi de orice rau ai sa incepi sa te eliberezi caci invatarura din crestinismul ortodox duce la libertate de aceea zicala zice ca doar ce-i liberi ajung in rai.

Last edited by geo_olt; 26.07.2010 at 00:56:15.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 00:59:39
Delirul's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nici o problema, dar te rog sa deschizi Biblia si ai sa gasesti in foarte multe locuri in care scrie Dumnezeu deschide mintea omului daca vrei ma pun sa iti caut eu verseturi.
Acesta este din Geneza 3.6 si cu siguranta ai sa gasesti in proverbe am dat de aici pentru ca de aici a inceput totul... orice caz gasesti peste tot.
Poate nu am fost eu atent, dar din primul tau post am inteles ca si pomul binelui si al raului ar fi avut aceasta menire de a deschide mintea. Cu sigurnta ca Dumnezeu te poate lumina insa nu stiu daca si pomul acela era sortit sa deschida mintea, ca dupa cate stiu eu dimpotriva.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 01:02:11
Delirul's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Da parintele are dreptate dar nu toata lumea intelege sper ca nu intelegi ca este libertate pentru ca poti sa bei, fumezi divortezi etc si esti iertat... daca ai inteles asta esti total inafara.
El incearca sa zica daca urmezi invatatura lui Dumnezeu si cauti sa te lepezi de orice rau ai sa incepi sa te eliberezi caci invatarura din crestinismul ortodox duce la libertate de aceea zicala zice ca doar ce-i liberi ajung in rai.
Bautura, fumatul, desfraul sunt vicii si-ti ingradesc libertatile fiindca te fac sa depinzi de ele. Oamenii care sunt stapaniti de astfel de patimi, inclusiv eu de cea a fumatului nu se pot numi cu adevarat liberi.

Last edited by Delirul; 26.07.2010 at 01:06:41.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 01:09:28
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Delirul Vezi mesajul
Poate nu am fost eu atent, dar din primul tau post am inteles ca si pomul binelui si al raului ar fi avut aceasta menire de a deschide mintea. Cu sigurnta ca Dumnezeu te poate lumina insa nu stiu daca si pomul acela era sortit sa deschida mintea, ca dupa cate stiu eu dimpotriva.
Am inteles perfect ce vrei sa zici, deci ca nu aceasta ar fi fost menirea lui?
Pomul arata diferenta dintre ce este bine si ce este rau. da?
Cand Dumnezeu iti deschide mintea incepi sa vezi cu adevarat ce este defapt bun si ce este rau! nu ceea ce te invata filmele, televizorul, anturajul etc
deci trebuie sa te contrazic, da, eu sunt de parere ca menirea acelui copac era de a deschide mintea.
Si atunci intreb din nou de ce nu vedem defapt ce este defapt rau? si nu vedem ce este defapt bine? daca ziceti ca nu doarme sau stiu eu hipnotizata lumea asta...

Last edited by geo_olt; 26.07.2010 at 01:25:11.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 01:26:42
Delirul's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Am inteles perfect ce vrei sa zici, deci ca nu aceasta ar fi fost menirea lui?
Pomul arata diferenta dintre ce este bine si ce este rau. da?
Cand Dumnezeu iti deschide mintea incepi sa vezi cu adevarat ce este defapt bun si ce este rau! nu ceea ce te invata filmele, televizorul, anturajul etc
deci trebuie sa te contrazic, da, eu sunt de parere ca menirea acelui copac era de a deschide mintea.
Si atunci intreb din nou de ce nu vedem defapt ce este rau? si nu vedem ce este bine? daca ziceti ca nu doarme lumea asta...
Pai si cum ti-a deschis mintea ca nu inteleg ? A avea constiinta pacatului nu este ceva care sa te lumineze sau revelator, adica ceva care sa-ti aduca fericire ba dimpotriva. Stii o barca ca sa aiba stabilitate pe valurile marii trebuie ca inainte de toate sa aiba o anumita greutate initiala proprie sau calculata in functie de marimea ei (sa spunem constiinta fericirii dintru inceput) care sa-i asigure flotabilitatea. Dupa cum spui tu greutatea suplimentara pe care a primit-o barca respectiva la un moment dat (constiinta pacatului) si care a scufundat-o pe fundul marii a fost defapt un lucru bun.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mintea in Biserica florin.oltean75 Generalitati 0 03.07.2011 17:45:35
Dumnezeu ne-a dat si mintea apex-criss Intrebari utilizatori 1 15.02.2010 10:44:10
Mintea archanghel Stiri, actualitati, anunturi 0 04.09.2009 10:58:41
Scrisoare Deschisa C.tin Resurse ortodoxe on-line 2 23.11.2008 19:10:54