Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.11.2010, 22:24:34
Mihaita Mihaita is offline
Member

Data înregistrării: 02.11.2010
Religia: Ortodox
Implicit Diavolul - Ajutatorul Mantuirii ?

Imi aduc aminte niste cuvinte ale Prea Fericitului Parinte Arsenie Papacioc :

" Ce ne-am face fara Diavol ! "

Sa nu se inteleaga gresit subiectul ! Ce ar trebuii sa intelegem noi din Sfintele cuvinte ale Prea Fericitului este ca :

Datorita incercarilor la care suntem supusi de Diavol, unii din noi reusim sa ne mantuim !
Dar, ideea este ca de multe ori nu ne putem lupta cu el ! Este mincinos si inteligent !
Daca nu poate sa te invinga singur ! Isi cheama armata ! Daca ne aducem aminte din Sfanta Evanghelie a Lui Marcu :

Marcu 5:9
"Care-ți este numele?" l-a întrebat Isus. "Numele meu este ,Legiune', a răspuns el, "pentru că suntem mulți."

"Sunt diavoli care intra in trupul omului si in toate madularele lui, si-l lasa fara puteri si fara vlaga. Si aceasta se intampla cu toate ca in trup nu este nicio boala"
Cuviosul Nil Ascetul

Ce stim despre Diavol ?
  • - Lucifer ( Satana ) a fost cel mai luminos inger al Domnului !
    - El s-a dorit sa conduca Imparatia Cerurilor, asa ca Bunul Dumnezeu l-a pedepsit aruncandu-l in groapa iadului !
Acum ce stim exact despre iad ?
"Si a sadit Dumnezeu Rai in Eden catre rasarit, si a pus acolo pre omul pre care l-a plasmuit."
  • - Unii preoti spun ca iadul este un loc plin de lava, unde este multa durere si suferinta.
    - Altii ca este un loc inghetat, unde dragostea nu exista.
    - Iar cea mai interesanta descriere mi se pare a unui alt preot care spune :
    " Iadul poate fi loc cu verdeata si frumos ochiului, dar unde nu il vedem pe Dumnezeu ! "

Cred ca e o pedeapsa deja prea mare sa nu il vedem pe Dumnezeu.
Sufletul e divin ! Nu poate arde ! Nu poate ingheta
!

In principiu as vrea sa discutam pe temele Diavol ; Rai ; Iad !
Vechi 02.11.2010, 22:37:32
Mtcrysty17's Avatar
Mtcrysty17 Mtcrysty17 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.04.2010
Locație: gorj
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mtcrysty17
Implicit

Iadul reprezinta absenta lui Dumnezeu.

Bucura-te Sfinte Ierarhe Nectarie, mare facatorule de minuni!!!

Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, mantuieste-ma pe mine pacatosul!
Reply With Quote
Vechi 02.11.2010, 23:05:48
ingerul_pazitor ingerul_pazitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Locație: bucuresti
Implicit

nimeni nu stie cu adevarat, toti facem presupuneri, parerea mea. stiu ca se vorbeste despre cele 24 vami dar oare cine s-a intors sa ne povesteasca?
Reply With Quote
Vechi 03.11.2010, 00:05:13
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihaita Vezi mesajul
Imi aduc aminte niste cuvinte ale Prea Fericitului Parinte Arsenie Papacioc :

" Ce ne-am face fara Diavol ! "

Sa nu se inteleaga gresit subiectul ! Ce ar trebuii sa intelegem noi din Sfintele cuvinte ale Prea Fericitului este ca :

Datorita incercarilor la care suntem supusi de Diavol, unii din noi reusim sa ne mantuim !
Dar, ideea este ca de multe ori nu ne putem lupta cu el ! Este mincinos si inteligent !
Daca nu poate sa te invinga singur ! Isi cheama armata ! Daca ne aducem aminte din Sfanta Evanghelie a Lui Marcu :

Marcu 5:9
"Care-ți este numele?" l-a întrebat Isus. "Numele meu este ,Legiune', a răspuns el, "pentru că suntem mulți."

"Sunt diavoli care intra in trupul omului si in toate madularele lui, si-l lasa fara puteri si fara vlaga. Si aceasta se intampla cu toate ca in trup nu este nicio boala"
Cuviosul Nil Ascetul

Ce stim despre Diavol ?
  • - Lucifer ( Satana ) a fost cel mai luminos inger al Domnului !
    - El s-a dorit sa conduca Imparatia Cerurilor, asa ca Bunul Dumnezeu l-a pedepsit aruncandu-l in groapa iadului !
Acum ce stim exact despre iad ?
"Si a sadit Dumnezeu Rai in Eden catre rasarit, si a pus acolo pre omul pre care l-a plasmuit."
  • - Unii preoti spun ca iadul este un loc plin de lava, unde este multa durere si suferinta.
    - Altii ca este un loc inghetat, unde dragostea nu exista.
    - Iar cea mai interesanta descriere mi se pare a unui alt preot care spune :
    " Iadul poate fi loc cu verdeata si frumos ochiului, dar unde nu il vedem pe Dumnezeu ! "

Cred ca e o pedeapsa deja prea mare sa nu il vedem pe Dumnezeu.
Sufletul e divin ! Nu poate arde ! Nu poate ingheta
!

In principiu as vrea sa discutam pe temele Diavol ; Rai ; Iad !

Eu cred ca omul se poate mantui foarte bine si fara diavol,fara ispite etc.
Inainte de cadere se mantuia altfel,nu stim cum dar dupa caderea oamenilor numai cu ajutorul lui Dumnezeu Iisus Hristos ne putem mantui.
(asta e parerea mea).
Apoi eu nu aud pe undeva de Satana ca era "cel mai luminos" inger al lui Dumnezeu ci in Sfanta Scriptura zice ca era heruvim inainte de cadere.
Despre Iad se vorbeste metaforic si parintele Cleopa zice de focul iadului ca e foc duhovnicesc.
(a se vedea interviul cu poetul Ioan Alexandru).
Vechi 03.11.2010, 11:20:46
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Ispitele, necazurile si luptele din partea diavolului ne sunt de mare folos.
Oricat am fugi, tot nu vom putea scapa de ele mai inainte de moarte.
Daca nu ne'ar fi de un real folos inspre mantuire, Domnul nu ar ingadui ca acestea sa vina peste noi.

Problema apare insa atunci cand nu intelegem calea crestina, care este una "ingusta si anevoioasa".
Cine o face insa "ingusta si anevoioasa", oare nu diavolul, care ne ofera neincetat una "larga si usoara" ?!

Diavolul ne ajuta fara sa isi dea seama. Diavolul ne uraste, vazand ca noi (fapturi cu trup material) putem dobandi ce el a pierdut, adica odihna vesnica. Toate incercarile lui de a ne omora trupul si sufletul ni se fac neincetate pricini de a deveni mai buni, mai curati, mai ascultatori de Dumnezeu.

Toti sfintii au asemanat viata crestina cu o lupta, dusa nu impotriva trupului si a materiei, ci impotriva "duhurilor necurate".
Numai in vreme de lupta poti deveni mai bun (mai intarit), iar nu in vreme de pace, cand toata incordarea slabeste.

Suntem insa inca prea slabi ca sa ne dorim lupta, toti alergand dupa vremea de pace.
Din fericire insa, Domnul nu ingaduie prea des pacea (inca).

Last edited by windorin; 03.11.2010 at 11:23:34.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2010, 11:40:41
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Diavolul ne ajuta fara sa isi dea seama.
Din nefericire, nu toti oamenii sunt uniti cu Hristos, asa ca diavolul are parte de multe reusite in aceste cazuri. Este adevarat ca prin unirea cu Hristos, totul se schimba: trupul devine nestricacios, moartea devine viata, ... Dar sa retinem - prin Hristos avem parte de asemanarea cu El, nu prin lucrarea diavolului.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 09:21:05
cristian67
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ingerul_pazitor Vezi mesajul
nimeni nu stie cu adevarat, toti facem presupuneri, parerea mea. stiu ca se vorbeste despre cele 24 vami dar oare cine s-a intors sa ne povesteasca?
Toate acestea sunt lucruri tainice,indoiala si ispitirea vin de la diavol,caci este scris,,ferice de cei ce n-au vazut si au crezut''
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 12:00:03
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Prin Hristos avem parte de asemanarea cu El, nu prin lucrarea diavolului.
Adevarat.
Omul ar fi putut fi ajunge desavarsit in bine si fara ajutorul diavolului.
Daca ar fi ascultat porunca de a nu manca din pom, omul nu ar mai fi avut treaba de nici un fel cu diavolul.
Omul ar fi vorbit si ar fi privit numai spre Dumnezeu si spre darurile Lui cele nemarginite.

Cand insa omul si'a intors privirea de la Dumnezeu si a luat aminte la sfatul diavolului, el a renuntat la binefacerile lui Dumnezeu.
Pentru "o vorba spusa in vant" de catre diavol, omul a calcat porunca Stapanului si a intrat "in legatura neincetata" cu cel rau, care nu ii va mai da pace niciodata, pana la moarte cautand a'l pierde desavarsit, iar nu numai a'l supara temporar.

Reply With Quote
Vechi 05.11.2010, 00:14:05
Mihaita Mihaita is offline
Member

Data înregistrării: 02.11.2010
Implicit

Pai ideea este ca noi trebuie sa ne gandim la mantuirea, dupa caderea in pacat !
Acum in zilele noastre ! Ce ne-am face fara el !
Avem atata tehnologie si atatea ocupatii, incat fara sa vedem raul, am uita de bine.

Asta cred eu !
Vechi 05.11.2010, 03:56:44
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Pai Dumnezeu Iisus Hristos impartasindu-ne din harul Preasfintei Treimi ne vedem pacatele din noi,acela nu e raul din noi ?
Nu cam asta era vorba la Sfintii Parinti crestini ortodocsi?
Nu numai la Sfantul Antonie cel Mare ("Zis-a avva Pimen : a zis fericitul Antonie ca sila cea mare a omului este sa puna greseala sa inaintea Domnului si sa astepte ispita pana la rasuflarea cea mai de pe urma." si ceilalti Sfinti Parinti ai desertului dar si la Sfintii Parinti de la mai incolo (canonul de pocainta a Sfantului Andrei Criteanul de exemplu) dar si pana la Sfantul Simeon Noul Teolog, Sfantul Grigorie Palama ("Doamne Iisus Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul" cu vederea pacatelor proprii,nu vi se pare ca seamana cu ce zicea Sfantul Antonie cel Mare?) si Sfantul Siluan Athonitul .
("tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui"- tine-ti mintea in iad adica la vederea pacatelor proprii si nu deznadajdui adica sa ai nadejde la mila lui Dumnezeu - s-a modificat invatatura crestin ortodoxa de la Sfantul Antonie cel Mare la Sfantul Simeon Noul Teolog si apoi la Sfantul Siluan Athonitul ?Mie nu mi se pare.).

BC zice de pacatul lui Adam la cantarea ratacita de se canta in noaptea de inviere "Exultet" ca greseala lui Adam e "fericita" si necesara.
http://en.wikipedia.org/wiki/Exultet
O certe necessárium Adæ peccátum,
quod Christi morte delétum est!
O felix culpa,
quæ talem ac tantum méruit habére Redemptórem!
Versurile sunt pe latina,primul zice ceva in genul "O greseala necesara a lui Adam" al doilea vers zice "O pacat fericit".
Vedeti aci pe engleza :
O happy fault,
O necessary sin of Adam,
which gained for us so great a Redeemer!
Vedeti ce zice BC:
http://en.wikipedia.org/wiki/Felix_culpa

Pai ce e asta atunci inseamna ca diavolul e necesar ca Dumnezeu Iisus Hristos sa se pogoare si sa se intrupeze.
Nu e aceasta idee insuflare draceasca,ratacire?
Mie asa imi pare.
Parintele Staniloae zice ca Dumnezeu Iisus Hristos oricum ar fi venit sa se intrupeze pentru oameni ,sa se imbrace cu firea umana din Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu,chiar daca oamenii nu ar fi cazut in pacat.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cararea mantuirii Mosh-Neagu Mari Duhovnici si predicile lor 41 22.11.2016 04:21:17
Reteta mantuirii NECTARIE Generalitati 3 24.01.2011 15:56:59
Catedrala Mantuirii Neamului blue_cat Biserica Ortodoxa Romana 272 22.07.2010 16:46:46
Catedrala Mantuirii Neamului anavictoria Biserica Ortodoxa Romana 19 25.02.2010 23:42:41