Sfantul Agnet din Joia Mare
In Joia Mare, in toate bisericile ortodoxe se scoate un al doilea Sfant Agnet, care este sfarmat in a treia zi de Pasti si pus in chivotul de pe Sfanta Masa. Este folosit pentru impartasirea bolnavilor, a copiilor care au fost botezati.
Am citit ca la manastirile din Sfantul Munte nu se scoate un al doilea Agnet in Joia Patimilor. Motivul este acela ca zilnic se savarsesc Liturghii. Dar din cate stiu exista si acolo muncitori, care nu duc o viata asemenea vietuitorilor din Sfantul Munte. Daca se intampla un accident, sa inteleg ca nu au cu ce sa-l impartaseasca, pentru ca nu mai ramane nimic in potir dupa savarsirea Sfintei Liturghii.
Acelasi lucru se intampla si la manastirile de la noi? Nu se scoate un al doilea agnet?
(Sfantul Agnet este o particica in forma de patrat din prescura pe care sunt imprimate patru cuvinte: IS, HR, NI, KA, adica Iisus Hristos Biruitorul. In traducere, agnet inseamna „miel“ si el reprezinta pe Mantuitorul Hristos, Mielul care se jertfeste pentru pacatele oamenilor si pentru iertarea lor. Aceasta bucata de paine este transformata in cadrul Sfintei Liturghii in Trupul Domnului).
|