![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Salut , ma numesc Bogdan si sunt nou pe site , mai exact acesta este primul meu thread:) .
As vrea sa va intreb ceva:) , (din cauza faptului ca nu prea gasesc pe cine sa intreb...m-am gandit sa intreb pe un site/forum de profil) . V-as ruga sa imi spuneti ce intelegeti voi prin ... ''Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui''..nu e transcrierea motamo..dar in proportie de 95% e corecta zic eu. Vreau sa VA GANDITI , si apoi sa imi raspunde-ti...dupa cateva posturi o sa va spun parerea mea:). |
|
|||
|
|||
![]()
nimeni?????
|
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
nu ar fi fost mai practic daca raspundeai?:)
|
|
|||
|
|||
![]()
M-a amuzat cum ai pus problema.:-)
Dar hai Bogdane, spune tu parerea ta, ca au trecut cateva posturi..:-) Bine ai venit pe forum!:-) |
|
|||
|
|||
![]()
ok...''dupa chipul'' deja aici intra tot ce tine de fizic..vizibil..(maini , picioare..etc)...''si dupa asemanarea''...oare ce reactie ai avea daca ti-as spune ca ne-a facut perfect capabili sa facem TOT ceea ce face si EL:) ...
|
|
|||
|
|||
![]()
Mai bine spui tu ce gandesti si pe urma ceri altora parerea, nu e mai simplu asa?
Si este destul de tarziu, nu te astepta la cine stie ce raspunsuri pana saptamana viitoare.. |
|
|||
|
|||
![]()
nu astept cine stie ce raspunsuri , si ca sa va spun ce gandesc:)... nu am chef sa scriu 10 pagini acum...fara exagerare:))...
Dar cred ca nu mi-ar lua f mult sa scriu ca...Incerc sa il vad pe D-zeu nu ca pe un suprem..sau ca un ''sef'' al meu...ci ca pe un , exemplu:) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() "Și a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră..." (Facerea 1,26) însă încerc... Omul trebuia să poarte chipul lui Dumnezeu atât în asemănarea exterioară, cât și în caracter. Chipul acesta era mai degrabă în termenii naturii sale spirituale decât fizice. El a devenit „un suflet viu”, sau mai exact o ființă vie, înzestrată cu o voință liberă și o personalitate conștientă de sine. Natura aceasta a reflectat sfințenia divină a Făcătorului ei până când păcatul a nimicit asemănarea divină. Numai prin Hristos, strălucirea slavei lui Dumnezeu și „întipărirea Ființei Lui” (Evrei 1,3), natura noastră este transformată din nou după chipul lui Dumnezeu (Coloseni 3,10; Efeseni 4,24). Asemănarea noastră cu Creatorul cred că trebuia să se reflecte și în raportul cu Creația, respectiv cu celelalte ființe create de Dumnezeu, așa cum reiese din întregul context al versetului. Îți recomand să citești Biblia în continuare cu atenție și rugăciune și sunt convins că vei găsi multe răspunsuri la întrebările tale. Domnul să-ți ajute! |
|
||||
|
||||
![]()
Extras din Catehismul de la Baltimore:
3. Î: Ce este omul ? R: Omul este o creatură formată din trup și din suflet, făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Spunem "creatură" cu sensul de existență creată. Dar omul diferă de orice altceva putem întâlni în creație. Toate celelalte existențe sunt fie în întregime materiale, fie în întregime spirituale. Un înger, de exemplu, este spirit pur, iar o piatră este materie pură; doar omul este o combinație a acestor două principii: spirit și materie, suflet și trup. 4. Î: Asemănarea cu Dumnezeu este în trup sau în suflet ? R: Această asemănare este mai ales în suflet. 5. Î: În ce fel sufletul este asemănător lui Dumnezeu ? R: Sufletul este asemănător lui Dumnezeu deoarece este existență spirituală care nu va muri niciodată, care este înzestrată cu înțelegere și voință liberă. Mai în detaliu, sufletul meu este asemănător lui Dumnezeu în patru privințe: Este "un spirit". Deși există, nu poate fi văzut cu ochii trupului. Orice spirit este invizibil, dar nu orice existență invizibilă este spirit. Nu putem vedea, de exemplu, vântul. Putem să-i percepem influența, putem să-i vedem efectele, de exemplu praful pe care îl ridică, copacii ale căror coroane le leagănă, vasele cu pânze pe care le pune în mișcare, etc, dar vântul însuși nu îl putem vedea. La fel, nu putem vedea electricitatea. Ceea ce vedem, este de fapt lumina sau alte efecte pe care le produce, dar nu putem vedea electricitatea însăși. Totuși, nimeni nu ar contesta existența vântului sau a electricității în baza faptului că nu pot fi văzute. De ce trebuie, atunci, ca cineva să spună că nu există spirite, că nu există Dumnezeu, nici îngeri, nici suflete deoarece nu pot fi văzute, din moment ce există alte dovezi, mai puternice decât mărturia vederii, că toate acestea există cu adevărat ? Sufletul meu "nu va muri", adică nu va înceta să existe, este nemuritor. Să ne gândim la acest lucru minunat: sufletul nostru va trăi cât Dumnezeu. Sufletul meu "este înzestrat cu înțelegere", adică posedă darul rațiunii. Acest dar îl face pe om capabil să reflecteze asupra tuturor acțiunilor sale și asupra motivelor pentru care ar trebui sau nu ar trebui să facă un anumit lucru. Prin rațiune omul gândește asupra trecutului și estimează ceea ce se va întâmpla în viitor. Omul nu numai că știe ceea ce face, dar și de ce face un anumit lucru. Prin acest dar, omul este plasat mult deasupra animalelor în ordinea creației; deci, omul nu este, așa simplu, unul dintre animale, ci un animal rațional, adică înzestrat cu darul gândirii. Animalele nu au rațiune, ci numai instinct, adică urmează impulsuri sau simțuri cu care Dumnezeu le-a înzestrat atunci când le-a creat. El a stabilit anumite legi pentru fiecare clasă sau fel de animale, iar acestea, fără să cunoască acest lucru, urmează legile date lor. Când le vedem că urmează legile lor, întotdeauna în același fel, spunem că aceasta este natura lor. Uneori, animalele acționează ca și când ar ști motivul pentru care acționează într-un anumit mod, dar, în realitate, nu este așa. Noi suntem cei care, gândind asupra acțiunilor lor, descoperim pentru ce fac un anumit lucru; dar ele nu raționează, ci își urmează instinctele. Dacă animalele ar raționa, ar fi posibil să își amelioreze condiția. Oamenii devin tot mai civilizați, zi după zi. Ei inventează multe lucruri care le erau necunoscute strămoșilor. Un om poate îmbunătăți munca altui om. Acest lucru nu poate fi observat în privința animalelor. Același fel de păsări, de exemplu, construiesc același fel de cuiburi, generație după generație, fără a face schimbări sau a îmbunătăți în vreun fel modul în care le construiesc. Când omul învață un animal să facă o anumită acțiune, nu reușește să învețe același lucru pentru toate progeniturile acelui exemplar. Este, deci, evident că animalele nu sunt înzestrate cu rațiune. Cu toate că omul este înzestrat cu darul rațiunii, minunat dar cu ajutorul căruia poate învăța foarte multe lucruri, el nu poate învăța totul numai cu ajutorul rațiunii. De aceea, există multe lucruri pe care Dumnezeu Însuși a trebuit să le predea omului. Atunci când Dumnezeu predă un anumit lucru, noi numim adevărurile pe care le predă "Revelație". Cum ar fi putut omul singur să cunoască ceva despre Sfânta Treime, bazându-se numai pe rațiunea lui ? Același lucru este valabil și pentru celelalte mistere. Sufletul meu are "voință liberă". Acesta este un alt dar de preț al lui Dumnezeu, prin care eu pot să fac sau pot să nu fac un anumit lucru, în funcție de ceea ce doresc. Eu pot chiar să păcătuiesc și să refuz să Îl ascult pe Dumnezeu. Dumnezeu Însuși, din moment ce mi-a lăsat darul voinței libere, nu mă mai poate obliga să fac anumite lucruri, până ce eu nu vreau să le fac; la fel, nici diavolul nu are această putere asupra mea. Eu sunt, deci, liber. Eu pot să folosesc acest mare dar, fie ca să trag folos, fie ca să mă rănesc. Dacă nu aș fi liber, eu nu aș putea să primesc nici răsplată, nici pedeapsă pentru ceea ce fac, deoarece nimeni nu ar putea fi pedepsit pentru ceva la care nu are vreo contribuție. Dumnezeu nu ne-ar pedepsi pentru păcate, dacă nu am fi liberi să le comitem sau să le evităm. Eu întorc această libertate în folosul meu atunci când fac ceea ce Dumnezeu dorește, în timp ce aș fi putut face contrariul. El va fi mai mulțumit de purtarea mea și îmi va oferi o răsplată mai mare decât mi-ar da dacă L-aș asculta din cauză că aș fi obligat să o fac. Animalele nu au voință liberă. Dacă, de exemplu, ele suferă de foame și așezăm hrană înaintea lor, ele vor mânca. Omul, însă, poate să se abțină, dacă așa dorește, chiar având o masă plină cu bunătăți înaintea lui. Dar, cineva ar putea spune, oare leii din groapa în care profetul Daniel a fost aruncat, deoarece nu a vrut să facă ceva împotriva conștiinței lui, ascultând de regele păcătos și jignindu-L pe Dumnezeu, după cum citim în Sfânta Scriptură (Daniel, 6:16) nu s-au abținut să îl mănânce, cu toate că erau chinuiți de foame ? Da, dar leii aceia nu au făcut asta prin natura lor, ci prin puterea lui Dumnezeu, Care i-a împiedicat: de aceea scăparea lui Daniel din gura lor este un miracol. Este limpede acest lucru, deoarece exact aceiași lei i-au sfâșiat imediat în bucăți pe dușmanii lui Daniel atunci când aceștia au fost aruncați în groapa lor. Sursa: http://www.catehism.ro/cb_Lectia01_f...tea_omului.htm