Gvernul din Australia a hotarat ca nasterea lui Iisus sa nu mai fie data de referinta
Guvernul din Australia a hotarat in noul curriculum ca nasterea lui Iisus sa nu mai fie data de referinta si sa fie scoasa din cartile de istorie.
Astfel, noile abrevieri introduse sunt: i.e.n. (inaintea erei noastre) si e.n. (era noastra), informeaza Daily Mail.
Arhiepiscopul orasului Sydney, Peter Jensen, a condamnat aceasta modificare, considerand-o "o incercare intelectuala absurda de a scrie istoria lumii, scotandu-l pe Hristos din ea".
El considera sintagma "era noastra" ca "fara sens" si a comparat-o cu folosirea expresiei "sezonul festiv" in loc de Craciun. Modificarile introduse de guvern ar fi trebuit sa fie aplicate anul viitor, dupa ce au fost amanate de mai multe ori.
Termenii "era noastra" si "inaintea erei noastre" au fost popularizati in publicatiile academice si stiintifice din Australia.
Desi datele istorice nu se vor schimba, se va modifica doar ca data de referinta nasterea lui Hristos. Purtatorul de cuvant pentru educatie al Opozitiei, Christopher Pyne din Partidul National Liberal, a criticat masura luata de guvern pentru introducerea acestor modificari.
"Australia este ceea ce este astazi datorita bazelor fundamentale ale natiunii noastre, mostenitoare a crestinismului iudeu, care a fost esential pentru civilizatia occidentala", a spus Pyne.
Era noastra a fost introdusa initial in secolul al 6-lea si a aparut in limba engleza in anul 1708. Folosirea abrevierii e.n. a fost introdusa de catre academicienii evrei la mijlocul secolului al 19-lea. Termenii e.n. si i.e.n. au devenit populari in publicatiile academice si stiintifice la sfarsitul secolului al XX-lea.
Calendarul gregorian, cel mai utilizat calendar din lume, se bazeaza in mod traditional pe anul nasterii lui Iisus, folosind prescurtarea A.D. (Anno Domini) pentru anii de dupa nasterea lui Hristos si B.C. (Before Christ), pentru cei de dinainte.
|